Abraham om tiden som futsalstjärna

För några år sedan var han en av Sveriges bästa futsalspelare. Nu glänser Sargon Abraham på små ytor i allsvenskan med IFK Göteborg. 29-åringen berättar om sin resa från futsalstjärna till elitspelare i fotboll.

I helgen drog fotbollssäsongen igång och IFK Göteborg inledde med att förlora premiären mot Elfsborg med 1–0 på ett tomt Gamla Ullevi. Med i startelvan fanns Sargon Abraham som kom till ”Blåvitt” inför hösten 2018.

– Det är skönt att säsongen är igång, det har vi väntat länge på. Sedan var det en tråkig start där inget funkade alls. Vi kan bara bli bättre och jag tror att vi har en bra chans att sluta högt upp. Vi har ett bra lag och kan vi få ut det mesta av alla spelare ska det nog gå bra, säger Sargon Abraham.

För några år sedan fick Sargon Abraham sitt stora genombrott. Han gjorde 22 mål när Skövde AIK vann division 2 Norra Götaland 2016 och efter det skrev han på för Degerfors IF. I superettan fortsatte succén och efter 23 mål på 47 matcher värvades anfallaren till IFK Göteborg. 

Innan det var Sargon Abraham en av Sveriges bästa futsalspelare. Det började i Skövde AIK där han var en stor del i laget som vann SM-guld fem år i rad mellan 2005-2009.

– Sedan man var liten hade man alltid spelat inomhusfotboll. Jag tyckte alltid att det var kul att spela på små ytor. Jag var med när futsalen tog fart i Sverige och när det blev seriösare hängde man på. Det började med fotbollslaget i Skövde AIK. Vi spelade futsal på vintrarna och då valde vi att starta ett eget futsallag.

Med tiden blev Sargon Abraham även en stjärna i futsallandslaget som startade 2012. På 46 landskamper gjorde han 23 mål – en siffra som fortfarande är näst bäst i landslagets historia.

– Jag hade en bra tid i landslaget. Det var en ära att få representera Sverige och vi hade ett bra lag. Man märkte att det blev bättre för varje samling. Man minns mycket från den tiden, bland annat hemmamatchen mot Danmark i Skövde 2013 och att man fick spela kval utomlands.

Hur känns det att ha varit en av Sveriges bästa futsalspelare?

– Det känns kul att ha kunnat göra något bra för futsalen. Att man har varit med och byggt upp sporten och landslaget.

Har futsalen hjälpt dig som fotbollsspelare?

– Ja, såklart! Framförallt kunde man hålla igång på vintern utan att det blev något break. Futsalen hjälpte mig också mycket med att bli bättre på små ytor.

Hade du chansen att skaffa dig en futsalkarriär utomlands?

– Jag fick några erbjudanden, bland annat från ett lag i Belgien. Men samtidigt gick fotbollen bra då och det har alltid gått i första hand. När jag fick chansen att spela i Degerfors blev det bara fotboll.

Kan du sakna futsal?

– Absolut, man sakar det ibland. Det var kul när man höll på, men nu blir det ingen futsal alls. När man är ledig från fotbollen får man ta vara på tiden och vara med familjen.

Sargon Abraham kontrollerar bollen i en match med IFK Göteborg tidigare i år.

Marcus Heed