Nya årsplaner för div. 2 och 3 herr samt div. 1 dam

SvFF:s Förbundsstyrelse beslutade den 24 mars att division 2 och 3 herrar samt division 1 damer ska spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Nu är nya årsplaner för dessa serier klara med planerad spelstart helgen 13-14 juni.

Förbundsstyrelsens beslut den 24 mars syftade bland annat till att ge föreningarna tydlighet och tidiga förutsättningar, vilket nu också har varit en utgångspunkt i arbetet med nya årsplaner.
Efter att ha vägt olika alternativ har SvFF i samråd med distriktsrepresentanter beslutat att behålla befintlig spelordning, det vill säga att hälften av de redan schemalagda omgångarna i dessa serier består, men att ett par av omgångarna flyttas i tid.

Ett tungt vägande skäl här har varit arenatillgängligheten. All distriktsverksamhet planeras efter hur förbundsserierna ligger utlagda och att göra stora ändringar skulle få långtgående konsekvenser. Även enskilda föreningars planerade verksamhet skulle påverkas av ett stort antal matchändringar.

Några nackdelar med enkelserier är ofrånkomliga. Med udda antal omgångar kommer lagen inte ha lika många hemma- och bortamatcher och som en följd av det också olika resor, men fördelarna med att behålla befintlig spelordning har vägt tyngre.

Kvalet till division 2 och division 3 herrar samt Elitettan genomförs helgerna efter serieslut, helt i enlighet med ordinarie årsplan.
Den nya kvalmetoden där lag 13 i Ettan Södra och Ettan Norra möts i dubbelmöten om en plats i Ettan 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i Ettan 2021 innebär att lagen från division 2 som ska kvala till Ettan kan påbörja sitt kval direkt efter serieslut och att de inte behöver vänta i ett antal veckor på att Ettanserierna ska spelas färdigt.

De publika spelprogrammen för berörda serier kommer att vara uppdaterade inom kort.

Allt det ovan meddelade kan komma att behöva omprövas om utvecklingen kring smittspridningen i samhället förändras negativt.