Link

Skärpta råd förlängs i regioner (27 nov)

Folkhälsomyndigheten har den senaste tiden beslutat om skärpta allmänna råd i ett stort antal regioner i landet. Vi uppdaterar löpande denna sida med reviderad information.

Senaste uppdatering 2020-11-27 kl 15.45

De skärpta råden gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i de berörda regionerna ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för de högsta fotbollsserierna samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Under pandemin har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra den fotbollsaktivitet som är möjlig under rådande omständigheter. Vi ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Svensk fotboll har tagit ett stort ansvar och det är viktigt att vi fortsätter göra det.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har den 24 november, i samråd med smittskyddet i de nämnda regionerna, beslutat att förlänga de skärpta allmänna råden som sedan tidigare gäller i länen.

Vi uppmanar alla fotbollsföreningar i de berörda regionerna att ta sitt ansvar och följa dessa skärpta allmänna råd som – efter förtydliganden från FHM och Riksidrottsförbundet – innebär följande för fotbollen:

 • Föreningar ska under denna period avstå från matcher, inklusive träningsmatcher och matcher utanför regionen, och gemensamma träningar. Detta gäller både fotboll och futsal.
 • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare. Spelare och ledare uppmanas att undvika att använda kollektivtrafiken till och från träning samt att byta om hemma. Om möjligt bör träningen genomföras utomhus.
 • Undantag gäller också för lag i de högsta serierna (OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan, Elitettan, Ettan Södra, Ettan Norra (inkl. kval till Ettan) samt Svenska Futsalligan, där särskilda protokoll tillämpas.

Regioner med skärpta allmänna råd

 • Blekinge län t o m 13 december
 • Jönköpings län t o m 13 december
 • Hallands län t o m 13 december
 • Örebro län t o m 13 december
 • Södermanlands län t o m 13 december
 • Kronobergs län t o m 13 december
 • Kalmar län t o m 13 december
 • Norrbottens län t o m 13 december
 • Västerbottens län t o m 13 december
 • Dalarnas län t o m 13 december
 • Gotlands län t o m 13 december
 • Värmlands län t o m 13 december
 • Västmanlands län t o m 13 december
 • Gävleborgs län t o m 13 december
 • Västernorrlands län t o m 13 december
 • Skåne län t o m 13 december
 • Stockholms län t o m 13 december
 • Västra Götalands län t o m 13 december
 • Östergötlands län t o m 13 december

Notera: Listorna uppdateras löpande.

Uppskjutna matcher

SvFF kommer löpande fatta beslut om att skjuta upp matcher där lag från de berörda regionerna är delaktiga. (undantaget matcher i OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan, Elitettan, Ettan Södra och Ettan Norra, kval till Ettan samt Svenska Futsalligan).

Föreningar som berörs av beslutet kommer att få information per e-post.