Link

Nu ska Superettan avgöras

Det återstår tre omgångar av Superettan 2020. Totalt 24 matcher. Degerfors är en poäng från Allsvenskan. Halmstad är en seger från Allsvenskan. På den nedre halvan riskerar åtta klubbar att åka ut/kvala för nytt kontrakt. Spänningen stiger…

Bilden: Kan Umeå, som är i form, ta sig upp från nedflyttningsplatsen i Superettan?

I mörka och oroliga coronatider och efter två veckors National League-uppehåll går rekordlånga Superettan mot en upplösning. Om tre veckor, lördagen den 5 december, är slutplaceringarna klara. Då vet vi vilka som gått upp, vilka som åkt ut och vilka som får kvala.

Men en hel del kan avgöras redan före den sista omgången. Som i helgen, då sex matcher spelas på lördag och två på söndag. Rullar bollarna Degerfors och Halmstads väg kan de säkra allsvensk uppflyttning och rullar bollen Jönköpings väg kan de hänga av Öster om den allsvenska kvalplatsen. För att inte tala om hur många frågetecken som kan rätas ut på den nedre halvan.

Det känns som om det är lättare att sia om hur toppen av Superettans historiska 21:a sluttabell kommer att se ut. Streckstriden på den nedre halvan är däremot mera oviss och svårlöst. Här kan man verkligen dra till med – allt kan hända.

"Omöjlig gåta att lösa"

Därför tror jag. Degerfors vinner serien. De har en poäng mer än Halmstad, något bättre målskillnad och en ”lättare” avslutning. Halmstad blir tvåa. Jönköping behåller sin allsvenska kvalplats. Sedan raskt ner till botten. Ljungskile åker ut. Vilken klubb som gör Ljungskile sällskap och vilka två som som får kvala för nytt kontrakt är i dagsläget en helt omöjlig gåta att lösa.

Degerfors, 60 poäng, har kvar att möta: Athletic Eskilstuna (b), GIF Sundsvall (h), Ljungskile (b). Athletic vill undvika nedflyttning, Sundsvall kan bli femma, Ljungskile lär vara degraderat inför sista omgången. Jag tippar full pott för Degerfors, som därmed vinner serien på 69 poäng.

Klart är att succétränarduon Andreas Holmberg och Tobias Solberg, som också tagit klubben till svenska cupens gruppspel 2021, kommit överens med Degerfors om tre nya år. Och på Degerfors hemsida säger Andreas Holmberg om framtiden:

- Att vi går upp i Allsvenskan och etablerar oss där.

23 år sedan Degerfors spelade allsvensk fotboll

Senast Degerfors spelade i Allsvenskan var 1997. Sedan 2005 har Degerfors, så när som på en säsong, spelat i Superettan där man nu går mot sin bästa placering någonsin.

Halmstad 59 poäng, och senast i Allsvenskan 2017, har kvar att möta: Sundsvall (b), Örgryte (h), Trelleborg (b). Sundsvall, som inledde serien starkt, blandar och ger. Örgryte och Trelleborg slåss för nya kontrakt. Det ska mycket till för att HBK ska missa allsvensk uppflyttning.

Jönköpings Södra, 52 poäng, kan passera HBK, men samtidigt måste de försöka hålla Öster bakom sig då det gäller den allsvenska kvalplatsen. Jönköping, en förlust på de sju senaste, avslutar mot Ljungskile (b), Trelleborg (h), Akropolis (b).

Öster, 48 poäng, och ett av tre lag som besegrat Degerfors (Norrby och Halmstad är de två andra) har kvar att möta GAIS (b), Ljungskile (h), Västerås (b). Då Öster också har sämre målskillnad än J-Södra är det fördel just J-Södra i smålandskampen om kvalplatsen.

Åtta klubbar riskerar nedflyttning

Bakom toppkvartetten kommer en annan kvartett som kan avsluta avslappnat i vetskapen om de återfinns i Superettan även nästa säsong – exallsvenska GIF Sundsvall, pigga och berömmansvärda nykomlingen Akropolis samt Brage och Västerås SK.

Återstår den nedre halvan - åtta klubbar, som från olika nivåer riskerar negativt kval eller direkt nedflyttning och där Norrby och Dalkurd inte bara möter varandra utan också möter lag som befinner sig i samma utsatta läge.

GAIS ligger bäst till för att hänga kvar. De möter Öster (h), Akropolis (h), Dalkurd (b). Inga lätta motståndare, men 32 poäng på kontot ger ”Makrillarna” en klar fördel.

Trion Dalkurd, Trelleborg och Örgryte står på 29 poäng. Formmässigt är klubbarna nästan lika svaga. Örgryte har sämst målskillnad. Dalkurd har allt i sina egna händer och fötter.

Dalkurd har kvar att möta Trelleborg (h), Norrby (b), GAIS (h). För Trelleborg återstår förutom Dalkurd borta också Jönköping (b), Halmstad (h). På papperet det tuffaste programmet av de här tre. Örgryte avslutar mot Västerås (b), Halmstad (b), Umeå (h). Heller inga lätta uppgifter.

Umeå i form - kan de klara kontraktet?

Duon Norrby och Eskilstuna innehar just nu de negativa kvalplatserna och för att de ska klättra i tabellen krävs det nya poäng. Hur många återstår att se. Norrby, som vunnit en av sina sju senaste, avslutar mot Umeå (h), Dalkurd (h), Eskilstuna (b). För just Eskilstuna, tre raka förluster, väntar Degerfors (h), Brage (b), Norrby (h). Avgörs allt i sista matchen?

På nedflyttningsplats ligger nykomlingarna Umeå, 25 poäng, och Ljungskile, 20. För att Ljungskile ska kunna avancera till negativ kvalplats krävs full pott mot Jönköping (h), Öster (b), Degerfors (b) samtidigt som antingen Norrby eller Eskilstuna förlorar sina tre matcher. Vilket inte kommer att ske. Så därför återfinns Ljungskile i Ettan nästa säsong.

Kommer också Umeå att åka ur? Inte helt säkert. Umeå har tagit sju av nio möjliga poäng på slutet och blir det samma utdelning mot Norrby (b), Västerås (h), Örgryte (b) – ja, då kan spurten räcka till nytt kontrakt.

Om tre veckor vet vi alltså hur det gick, men redan nu vet vi att Vasalund gör come back i Superettan 2021 tack vare att seriesegern i Ettan Norra redan är klar. Brommapojkarna, Sollentuna, Haninge eller Sylvia får kvala. I Ettan Södra toppar IFK Värnamo före Landskrona BoIS. Två omgångar återstår.

Historisk sen avslutning på serierna

I Allsvenskan återstår tre omgångar. Två lag åker ut. Ett får kvala. Fyra klubbar är inblandade i bottenstriden: IFK Göteborg 27 poäng, Kalmar FF 24, Falkenbergs FF 23 samt Helsingborgs IF 22. Allsvenskan avslutas söndagen den 6 december med gemensam avspark 14.30.

5-6 december. Två magiska dygn i Superettans och Allsvenskans corona-värld 2020. Aldrig tidigare har våra två högsta serier avgjorts så sent på året. Och då återstår ändå kvalen…

Larne Wallisson