Link

Thylin om kampen kring de nedre strecken

IFK Göteborg vann SM-guld 2007, Kalmar FF 2008 och Helsingborg 2011. 2007 och 2008 spelade Varbergs Bois i div. 2 Västra Götaland, 2011 i div. 1 Södra. Just nu får de tre nämnda guldlagen finna sig i att se upp till lilla Varberg.

Malmö FF tappade visserligen en 2-0-ledning mot Djurgården, men jag tror inte att något lag kan hota MFF i guldstriden.
Kampen kring kval- och nedflyttningsstrecket kan däremot pågå ända till den 6 december. Jag drar ett eget streck efter Örebro, som har 30 poäng, och konstaterar att fem lag riskerar att få kvala eller ramla ur direkt.

Låt oss titta på förutsättningarna.

Varbergs Bois - 27 poäng

Återstående matcher: Elfsborg (h), AIK (b), Hammarby (h), Östersund (b), Malmö FF (h), Djurgården (b).

Varberg har tagit en poäng på de fem senaste matcherna, men ligger som synes fem poäng över strecket och behöver kanske bara vinna en match till för att hänga kvar, mot alla odds. Om nykomlingarna når det målet är jag beredd att utse Joakim Persson till Årets tränare, i konkurrens med Mjällbys Marcus Lantz.

IFK Göteborg - 24 poäng

Återstående matcher: Malmö FF (b), Örebro (h), Helsingborg (b), Häcken (h), Östersund (b), Sirius (h).

Göteborgskamraterna gjorde en överraskande bra vårsäsong 2019, men föll ned till en sjundeplats och i år har de bara vunnit fyra av 24 matcher. Det fanns en tid då Blåvitt var ett starkt varumärke, en klubb som präglades av en genomtänkt kontinuitet både på och utanför planen. Hur ser föreningens strategi ut i dag? Hur ska laget spela? Frågorna är många, svaren oklara. Det är inget lätt jobb Roland Nilsson har tagit på sig.

- - - - -

Helsingborg - 22 poäng

Återstående matcher: Örebro (b), Malmö FF (h), IFK Göteborg (h), Elfsborg (b), Falkenberg (h), IFK Norrköping (b).

Ett annat före detta storlag, med betoning på före detta. Visst, HIF har drabbats hårt av skador – när kommer Andreas Granqvist tillbaka? – men problemen har funnits där hela säsongen. Med tanke på förutsättningarna var det i alla fall starkt att hålla nollan mot topplaget Häcken.

- - - - -

Falkenberg - 19 poäng

Återstående matcher: Kalmar FF (b), Djurgården (h), Elfsborg (h), IFK Norrköping (b), Helsingborg (b), Mjällby (h).

Tobias Englund och Carl Johansson gjorde målen som gav Falkenberg nytt hopp, 2-1 mot Örebro, och nu väntar en oerhört viktig match mot bottenkonkurrenten Kalmar FF. Hasse Eklund och hans spelare är vana vid att slå ur underläge och det kan vara en fördel i det här läget.

Kalmar FF - 19 poäng

Återstående matcher: Falkenberg (h), Sirius (b), Örebro (b), Djurgården (h), AIK (b), Häcken (h).

Kalmar FF kvalade sig kvar i fjol, mot Brage, och har inte varit bättre i år. Bröderna Elms storhetstid är över och frågan är om Nanne Bergstrand kan rädda sin kära förening kvar i Allsvenskan. Kalmar har förmodligen inte råd att förlora mot Falkenberg.

Till sist: Halland är en imponerande fotbollsregion. 335 000 invånare och tre elitklubbar, Varbergs Bois och Falkenberg i Allsvenskan, Halmstads BK troligen på väg upp. Dessutom Tvååker i div. 1 södra. Det går att nå bra resultat med begränsade resurser.

Stefan Thylin