Link

Oviss slutstrid i Superettan

Efter landslagsuppehåll och matchfritt är det omstart i Superettan och med åtta omgångar kvar är det spännande och ovisst i såväl toppen som botten. Mjällby och Jönköping, två klubbar som inledde trögt, ligger etta respektive tvåa och den 1 oktober möts de i Jönköping.
Vilken rysare!

Bilden: Jönköpings Södra är formstarkast i Superettan med tio raka matcher utan förlust.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Låt oss i stället konstatera att fyra, kanske fem, klubbar har Allsvenskan i sikte och att fyra, kanske fem, klubbar ligger i riskzonen för nedflyttning.

Innan nästa landslagsuppehåll ska fem omgångar spelas. En kvartett har ryckt lite i toppen - med Örgryte som femma (36 poäng) - och det råder ingen som helst tvekan om att det fullständigt lyser form och klass om kvartetten.

1. Mjällby, 45 poäng

 • Åtta raka utan förlust.
 • Toppmöten kvar: Jönköping borta (1/10), Varberg borta (3/11).

2. Jönköping, 43 poäng

 • Tio raka utan förlust.
 • Toppmöten kvar: Varberg borta (24/9), Mjällby hemma (1/10), Brage borta (20/10).

3. Varberg, 42 poäng

 • Fyra raka utan förlust.
 • Toppmöten kvar: Jönköping hemma (24/9), Mjällby hemma (3/11).

4. Brage, 41 poäng

 • Fem raka utan förlust.
 • Toppmöte kvar: Jönköping hemma (20/10).

Hetast för dagen, i alla fall rent formmässigt, är Jönköpings Södra som har imponerande tio raka ligamatcher utan förlust plus en cupseger borta mot Torn. Senaste förlusten kom den 14 juni borta mot Syrianska (1-2).

Hur kan man bevara sin form så länge?
– Med tanke på att vi varit hårt ansatta av skador under hela vårsäsongen, med olika uppställningar i match efter match, vill jag lyfta fram alla i truppen som anpassat sig till nya positioner hela tiden, betonar sportchefen Andreas Jankevics.

Ja, säsongen började inte speciellt bra för Jönköping . Och inte heller för Mjällby. Båda lagen inledde med raka förluster. Mjällby mot Varberg (0-1) och Norrby (1-2). Jönköping mot Halmstad (0-1) och Degerfors (1-2).

Jönköpings första seger kom i tredje omgången mot Dalkurd (1-0) och följdes upp med 7-1 borta mot Norrby. Sedan blev det bara en poäng på fyra matcher innan vändningen kom, när smålänningarna spräckte Varbergs segersvit den 19 juni (3-1).

Vad inte någon visste då, var att segern var den första i en rad av tio matcher utan förlust - åtta segrar, två förluster.
På lördag väntar smålandsderby i Växjö mot ett Öster som är i desperat poängbehov.

Hur går tankarna?
– Vi har full respekt för alla lag vi möter. Öster är inget undantag. För att vinna i Superettan krävs det att man maximerar sitt spel och sin insats och att ha marginalerna på sin sida, avslutar Andreas Jankevics, klart förvånad över att J-Södra ligger där de ligger med tanke på att säsongen inledningsvis klassades som ett ombyggnadsår.

Allsvenskan nästa? Så här svarar avgående klubbchefen Fredrik Ståhl:

– Gärna för mig. Jag kom till J-Södra 2016. Då åkte vi ur Allsvenskan. Nu har vi anpassat oss till förutsättningarna som gäller i Superettan, vi har varit kostnadseffektiva och förhoppningsvis lagt grunden för en allsvensk comeback. Jag lämnar gärna över ett allsvenskt lag till min efterträdare.

Om Jönköping och Mjällby fick sega inledningar är det inget jämfört med följande kvintett:

Frejs och Dalkurds första segrar kom i fjärde omgången, Trelleborgs i femte, Östers i sjätte och Syrianskas först i nionde omgången. Förlorade poäng som varit svåra att ta igen. Därför ligger just Trelleborg, Syrianska, Öster och Frej på den nedre halvan, med risk att åka ut.

Det går tungt för Mattias Bouvins Frej, elva raka utan seger.

Öster och Frej ligger på nedflyttningsplats. Syrianska och Brommapojkarna ligger på negativ kvalplats. Tolvan GAIS är den jagade räddningsplankan.
Gemensamt för de här fem lagen är svag form, dåligt självförtroende och att de bytt tränare under året.

12. GAIS, 23 poäng

 • Två segrar på de åtta senaste (efter sommaruppehållet).
 • Tomas Erixon har ersatt Bosko Orović. Notabelt är att Erixon spelade i GAIS 1982-83. Patrik Ingelsten och Kenneth Gustafsson assisterar.

13. Syrianska, 22 poäng

 • Fem raka utan vinst.
 • Mladen Milinković har ersatt Korosh Hatami. Armando Gabro assisterar.

14. Brommapojkarna, 17 poäng

Sex raka utan vinst.

Kjell Jonevret och Shaun Constable har ersatt Roberth Björknesjö och Mattias Eriksson.

15. Öster, 17 poäng

Fyra raka utan vinst.

Denis Velić har ersatt Christian Järdler. Kalle Björklund och Andreas Ottosson assisterar.

16. Frej, 16 poäng

 • Elva raka utan vinst.
 • Pablo Pinones-Arce och Janne Mian har ersatt Lukas Syberyjski. Magnus Östberg assisterar.

Ytterligare ett tränarbyte har skett under året och det är hos tabelltian Halmstad där Magnus Haglund ersatt Igor Krulj.

Just Halmstad är tillsammans med GAIS första paret ut i Superettans 23:e omgång. Matchen spelas på fredag i Göteborg. Sett med bottenstridens ögon riktas också blickarna mot lördagens Öster-Jönköping och Syrianska-Frej samt tisdagens Västerås-Brommapojkarna.

Vilka två klubbar som får lämna och vilka två som får kvala för att hänga kvar (lag 13 mot söderettans tvåa och lag 14 mot norrettans tvåa) vet vi med bestämdhet efter Superettans sista omgång, söndagen den 3 november.

Då vet vi också vilka två klubbar som tar steget upp i Allsvenskan och vilken klubb som också kan nå dit via kval (Superettans trea mot Allsvenskans lag 14).

Larne Wallisson