Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Thylin tycker till om mittfältare

I England kallas mittfältet The Engine Room och här hemma talar vi om spelmotorer, spelare som på olika sätt är drivande och har stort inflytande på matchutvecklingen.
Det finns ingen ny Gunnar Gren eller Nils Liedholm i Allsvenskan, men det är roligt att se ungdomar som Jesper Karlström och Alhassan Yusuf.

Vi var många som före säsongen trodde att Malmö FF skulle vinna Allsvenskan överlägset. Så ser det inte ut att bli. MFF har visserligen bara förlorat en match, men har nu passerats av Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs Djurgården.
Tabellfyran Häcken ligger fem poäng efter serieledarna och möter MFF hemma på söndag. Den allsvenska toppstriden är intressant.

Här är ett knippe inner- och yttermittfältare som bidragit till att Djurgården, Malmö FF, AIK, Häcken, Hammarby och IFK Göteborg för närvarande är Topp 6 i Allsvenskan:

 • Jesper Karlström, Djurgården
  Jag kunde kanske valt någon annan av de nya serieledarnas mittfältare, men Jesper är en utmärkt representant för Djurgårdens effektiva och hårt jobbande kollektiv.
 • Anders Christiansen, Malmö FF
  Han är alltid en av Allsvenskans bästa spelare, teknisk, kreativ och målfarlig. Dansken kan sätta sin prägel på alla matcher och avgöra den guldstrid som ser ut att bli oväntat spännande.
 • Sebastian Larsson, AIK
  Han är bra även när han har en dålig dag, om ni förstår vad jag menar. Hans engagemang är gränslöst, hans erfarenhet ovärderlig – och glöm inte de fasta situationerna.
Erik Friberg är "aldrig stressad, alltid spelbar", menar Thylin. Här ses Friberg steget för Giffarnas Pol Riogé.
 • Erik Friberg, Häcken
  Aldrig stressad, alltid spelbar. Jag brukar räkna hans felpassningar och när jag summerar dem efter matchen kommer jag ofta fram till antalet två. Högt räknat.
 • Alexander Kačaniklić, Hammarby
  Hans djupledspassning till Muamer Tanković mot Kalmar FF var läcker, en demonstration av skicklighet och speluppfattning. Och nu har han dessutom börjat göra mål.
 • Alhassan Yusuf, IFK Göteborg
  Den 19-årige nigerianen, "Hasse", är ett av årets fynd i Allsvenskan; en svensk version av Chelseas outtröttlige N´Golo Kanté. Han täcker och skapar ytor, precis som Kanté.

Förr talade vi om yttrar och inrar; i dag säger vi ytter- och innermittältare, och wing backs, om spelsystemet är 3-5-2. På min måhända nostalgiska rankinglista har jag därför två kategorier.

Sveriges bästa yttermittfältare/yttrar genom tiderna:

 1. Kurre Hamrin
  VM-silver 1958, gjorde det klassiska målet i semifinalen mot Västtyskland. Vann Europacupen, Cupvinnarcupen och ligan med Milan, Cupvinnarcupen och italienska cupen med Fiorentina. 190 mål på 400 ligamatcher. Allsvensk skyttekung 1955. En av världens bästa högeryttrar.
 2. Lennart "Nacka" Skoglund
  VM-brons 1950, VM-silver 1958, målskytt i semifinalen mot Västtyskland, två gånger ligamästare med Inter. Utsedd till VM:s bäste vänsterytter 1958. En artist och publikfavorit, avgudad i Italien.
 3. Fredrik Ljungberg
  Ligamästare 2002 och -04 med Arsenal, FA-cupvinnare 2003, -04 och -05. När fansen 2008 röstade fram Arsenals 50 bästa spelare genom tiderna hamnade Fredrik på 11:e plats. SM-guld med Halmstad 1997. Guldbollen 2002 och -06.
 4. Roger Magnusson
  Ligamästare, två gånger, och cupvinnare med Olympique Marseille i början av 70-talet. Beskrevs som ett tekniskt underbarn när han debuterade i landslaget som 19-åring. I Marseille blir han aldrig bortglömd.

Sveriges bästa innermittfältare/inrar genom tiderna:

Gunnar Gren i GAIS-tröjan under sin sista allsvenska säsong 1964.
 1. Gunnar Gren
  VM-silver 1958, sköt 2-1 i semifinalen mot Västtyskland. OS-guld 1948. Ligamästare med Milan. SM-guld med IFK Göteborg. Allsvensk skyttekung 1947. Guldbollen 1946. Allsvensk debut 1938, sista allsvenska matchen 1964. Il professore i Italien.
 2. Nils Liedholm
  VM-silver 1958, gjorde 1-0 i finalen mot Brasilien. OS-guld 1948. Italiensk mästare fyra gånger med Milan. Il Barone, Greven av Milano, en ikon i Italien, precis som professor Gren och Gunnar Nordahl. Grenoli, ni vet. SM-guld med IFK Norrköping 1948.
 3. Bosse Larsson
  Sex SM-guld och fyra cuptitlar med Malmö FF, allsvensk skyttekung tre gånger. Kunde blivit en superstjärna i Bundesliga om han hade velat stanna i Stuttgart. En allround spelare som var 20 år före sin tid. Guldbollen 1965 och -73.
 4. Jonas Thern
  VM-brons 1994. Två SM-guld och två cuptitlar med Malmö FF, portugisisk ligamästare med Benfica. Guldbollen 1989. Under ett decennium var han en av landslagets viktigaste spelare.

Stefan Thylin

Thylin om...