Link

Thylin: "Allsvenskan har många kompetenta försvarsspelare"

AIK har släppt in elva mål, Malmö FF, Djurgården och Häcken tolv, IFK Göteborg 14. Det är inte bara backarnas förtjänst att topplagens försvarsspel är så bra, men vi får heller inte underskatta deras betydelse. Hur bra hade Djurgården varit utan Marcus Danielsson? Frågan är hypotetisk, men också intressant.

Stefan Thylin krönikerar om Allsvenskan

Allt går inte att bevisa med statistik, men efter matchen mot Kalmar FF redovisade Sportbladet siffror som belyste hur viktig Marcus Danielsson (bilden ovan) är för Djurgården.

 • Passningar: 74. 92 procent korrekta.
 • Dueller: 14. 93 procent vunna.
 • Höjddueller: 11. 91 procent vunna.
 • Total antal aktioner: 103. 93 procent lyckade.

Hans felprocent var, och är, som synes minimal. Att han dessutom nickade in segermålet mot Kalmar drog inte ned hans betyg.

Landslaget har redan fyra bra innerbackar – Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson och Filip Helander – men det vore inte fel att ta med Marcus i diskussionen.

Allsvenskans topplag har många kompetenta försvarsspelare, oavsett om de spelar 3-5-2, 5-3-2 eller 4-4-2. Det sägs att anfall är bästa försvar och det kan vara sant, ibland, men det är svårt att nå framgångar utan en samspelt och välorganiserad backlinje.

Här är en kvintett försvarsspelare som bidragit till att Malmö FF, AIK, Djurgården, Häcken och IFK Göteborg för närvarande är Topp 5 i Allsvenskan:

Per Karlsson, AIK

Har länge varit en av Allsvenskans bästa innerbackar och tycks bara bli bättre med åren. Placerar sig rätt och förlorar sällan en löpduell.

Oscar Lewicki, Malmö FF

Mittfältaren har blivit en ypperlig försvarsspelare, precis som Anders Andersson för ett antal år sedan, och kan spela både inner- och ytterback.

Carl Starfelt, f d IFK Göteborg

Ett av många utropstecken i Blåvitt. Han agerade med sådan pondus och skicklighet att Rubin Kazan köpte honom för ett par veckor sedan.

Rasmus Lindgren, Häcken

Lagkapten och ledargestalt, intelligent och följsam, en auktoritet. Han styr hisingslagets backlinje på ett effektivt sätt.

Marcus Danielsson, Djurgården

Ja, många anser att han är seriens bäste spelare alla kategorier just nu. Han sätter sällan en fot fel i defensiven och gör dessutom avgörande mål.

Sveriges bästa försvarsspelare genom tiderna? Här har ni min topp 5-lista:

Patrik Andersson, den främste försvarsspelaren i Stefan Thylins ögon
 1. Patrik Andersson
  VM-brons, Champions League, Bundesliga, SM-guld, Guldbollen 1995 och 2001, uttagen i UEFA:s världslag 2001; Patrik var en vinnare var han än spelade.
 2. Glenn Hysén
  Fick också Guldbollen två gånger, 1983 och 88. UEFA-cupmästare 1982 och 87, tre SM-guld, engelsk ligamästare. Ingen glömmer hans bragdmatch mot England på Wembley.
 3. Björn Nordqvist
  115 landskamper, länge ett världsrekord. Tre VM-slutspel. Guldbollen 1968. Mästare både i Sverige och Holland. Allsvensk debut 1961. Spelade sin sista allsvenska match 1983.
 4. Orvar Bergmark
  Utsedd till VM:s bäste högerback 1958, då Sverige gick till final mot Brasilien. Fick Guldbollen samma år. Hans 94 landskamper var svenskt rekord i elva år.
 5. Olof Mellberg
  Personifierade begreppet vinnarskalle. "En av landslagets allra viktigaste spelare det senaste decenniet", tyckte Lars Lagerbäck. Guldbollen 2003.

Nej, jag har inte glömt Bertil och Knut Nordahl, Bengt "Julle" Gustavsson, Åke "Bajdoff" Johansson, Kent Karlsson, Roy Andersson, Sven "Dala" Dahlkvist, Janne Eriksson, Ingemar Erlandsson, Stig Fredriksson, Peter Larsson, Roland Nilsson, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf...

Jag tycker bara att den ovan nämnda kvintetten var ännu bättre, men om ett par år kommer vi kanske att betrakta Victor som en av tidernas största försvarsspelare.

Stefan Thylin