Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Thylin: Ovanligt många bra målvakter i år

En fundering: har vi inte ovanligt många bra målvakter i årets upplaga av Allsvenskan?
Bäst av alla? Min favorit är BK Häckens Peter Abrahamsson, men konkurrensen är hård.

Bilden: Peter Abrahamsson jublar efter finalen i Svenska Cupen.

Stefan Thylin krönikerar om Allsvenskan

Janne Anderssons målvaktstrio heter Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson och Kristoffer Nordfeldt, ett val som vi inte haft anledning att ifrågasätta.

Men det finns kompetenta målvakter även på hemmaplan, i Allsvenskan.
Jag har varit imponerad av Peter Abrahamsson i flera år, hans pondus, reaktionssnabbhet och spelförståelse. Peter gjorde en enastående reflexräddning mot Hammarby förra veckan, en parad som kommenterades av Alexander Jeremejeff i Sportbladet:
- Jag vet inte hur många sådana han gjort. Det är väl dags för honom att kliva in i landslaget, tycker jag. Han är helt outstanding. Han blir bara bättre och bättre.

Jag tänker inte starta en kampanj och kräva att Janne Andersson ska ta med Peter i landslagstruppen, men jag konstaterar följande:
Det är möjligt att det finns ett par allsvenska målvakter som är lika bra, men det finns ingen som är bättre.
Som typ är han bra nära idealet: 190 cm lång, 93 kg tung och stark, snabb och följsam i aktionerna.

Några andra målvakter som imponerat under första halvan av årets säsong:

Johan Dahlin, Malmö FF

En av Allsvenskans mest rutinerade målvakter, trygg och pålitlig, en vinnare ut i handskarna. MFF hade kunnat tappa poäng mot Örebro senast om han inte hade gjort tre kvalificerade räddningar i slutet av matchen.

Isak Pettersson, IFK Norrköping

En av Allsvenskans främsta talanger, har nyss fyllt 22 år, men är redan en auktoritet mellan stolparna och i målområdet. Han kan göra häpnadsväckande närskottsräddningar och är dessutom stark i luften.

Ioannis Anestis, IFK Göteborg

Blåvitts ungdomar har med all rätt fått mycket beröm i år, men vi får inte glömma Anestis, som blev grekisk ligamästare med AEK Aten 2018. Han har i allra högsta grad bidragit till att IFK Göteborg överraskat oss alla.

Oscar Linnér, AIK

Ytterligare en begåvad 22-åring. AIK har hållit nollan åtta gånger och det beror dels på att Rikard Norling har organiserat försvarsspelet effektivt, men också på att Oscar är en stabil målvakt. Kom ihåg att han bara är i början av karriären.

William Eskelinen, GIF Sundsvall

Visst, han har gjort ett par uppseendeväckande missar i år, men också räddningar av hög klass exempelvis mot IFK Göteborg senast. Han har intressanta kvaliteter och det ska bli spännande att följa hans utveckling.

Lucas Hägg-Johansson, Kalmar FF

Det var inte minst hans förtjänst att Kalmar FF till slut lyckades hänga kvar i fjol och det är definitivt inte hans fel att laget ligger illa till även i år. Målskillnaden avslöjar var bristerna finns i Kalmar: 10-15.

Det finns säkert fler målvakter som är värda att nämnas – och om någon av de nämnda slår sig in i landslagstruppen återstår att se.

Vem är Sveriges bäste målvakt genom tiderna?

Juni 1979, Ronnie Hellström tar emot Guldbollen (för 1978).

Min Topp 4–lista ser ut så här:

 1. Ronnie Hellström
  Ansågs vara en av VM:s absolut bästa målvakter både 1974 och 1978. Var bara 19 år när han debuterade i landslaget 1968, mot Sovjet på Ullevi. Kaiserslauterns supportrar glömmer honom aldrig. Guldbollen 1971 och 78.
 2. Thomas Ravelli
  Straffräddningarna i VM-kvartsfinalen mot Rumänien 1994 förändrade hans liv, men han gjorde många fler viktiga ingripanden under sin långa karriär. Ohotad nr 1 i landslaget i ett och ett halvt decennium. Guldbollen 1981.
 3. Kalle Svensson
  I många år var han en förebild för nästan alla svenska målvakter. Uppskattad profil i de legendariska landslag som tog VM-brons 1950 och gick till VM-final mot Brasilien 1958. Guldbollen 1952.
 4. Andreas Isaksson
  Fick sitt genombrott som 17-åring i Trelleborg och var förstemålvakt i landslaget 2002-2016. Fick Svenska Fotbollförbundet pris som bästa målvakt tio gånger.

Dagens allsvenska målvakter har inte lika storartade meriter som den här kvartetten, men de är bra, mycket bra.

Stefan Thylin