Link

Thylin: Anfallarna skapar en tro på seger

Fotboll är ett lagspel, men det finns en anledning till att vissa anfallsspelare kallas matchvinnare. Fotboll är ju också en resultatsport och det är till slut målen som räknas. Det vet både Jordan och Henrik Larsson.

Bilden: Jordan Larsson firar ett mål mot Häcken.

Stefan Thylin krönikerar om Allsvenskan

Ett lag som har en skyttekung blir inte per automatik mästare, men pålitliga målgörare är värdefulla för alla lag. De kan ordna poäng även när spelet inte fungerar tillfredsställande. De kan därmed skapa en optimism, en tro på seger. De behöver bara en chans, ett läge, för att avgöra matchen. Därför är de så högt värderade på transfermarknaden.
Här är sju avslutare som utmärkt sig under den första halvan av Allsvenskan:

Jordan Larsson, IFK Norrköping
10 mål + 1 assist. Snabb och distinkt. Utstrålar självförtroende.

Tarik Elyounoussi, AIK
9 mål. Säker i de avgörande momenten. Ofta steget före motståndarna.

Alexander Jeremejeff, Häcken
7+3. Ovärderlig både som bollmottagare och målskytt. Kan sysselsätta en hel backlinje.

Markus Rosenberg, Malmö FF
7+2. Hans betydelse kan inte bara beskrivas med siffror. En kulturbärare.

Moamer Tankovic, Hammarby
7+4. Statistiken visar att han är både avslutare och framspelare.

Vidar Örn Kjartansson, Hammarby
7+2. Bajen kommer att sakna honom när han nu återvänder till Rostov.

Mohamed Buya Turay, Djurgården
7 mål. Hans sologenombrott mot Kalmar FF var av högsta klass.

Jag blir inte förvånad om Jordan Larsson eller Tarik Elyounoussi vinner skytteligan, men vi ska inte räkna bort Häckens Paulinho. Fjolårets skyttekung har svarat för sex mål och två assists trots att han bara spelat 12 matcher. Markus Rosenberg vann skytteligan när han var utlånad till Halmstad 2004 – för 15 år sedan! – och han kan bevisligen göra mål ännu. Men i dag betraktar vi honom inte först och främst som en avslutare, utan som en ledare, traditionsbärare och inspiratör.

Malmö FF har bara en förlust och är fortfarande storfavorit, tack vare sina ekonomiska resurser, sin vinnarkultur och sin breda trupp. Jag träffade en djurgårdssupporter dagen efter 1-1-matchen på Tele 2 Arena och han sa en smula uppgivet:
- MFF bytte ut Rosenberg och satte in Guillermo Molins i andra halvlek. Vad hände? Molins gjorde mål efter tre minuter. Vi har inte sådana avbytare och vi hade behövt vinna den matchen för att ha en chans.

Jodå, MFF har många spelare som kan avgöra: "Mackan", Anders Christiansen, Marcus Antonsson, Molins och Sören Rieks. Men nej, toppstriden är inte avgjord redan nu. Övre halvan av tabellen ser intressant ut: Malmö FF (16 matcher) 35 poäng, AIK (16) 31, Djurgården (15) 29, Häcken (15) 27, IFK Göteborg (15) 26, Hammarby (15) 25, IFK Norrköping (16) 24.

Jag vill inte tjata om far och son, men visst kommer en match på Östgötaporten den 25 augusti att bli uppmärksammad, inte bara för att det är två klassiska allsvenska lag som möts: IFK Norrköping-Helsingborg. 
Jordan Larsson mot Henrik Larsson.

Sveriges tio bästa anfallare genom tiderna? Jag har inte tagit med legendarer som Gunnar Gren och Nils Liedholm i den här kategorin, inte heller Kurre Hamrin och Lennart "Nacka" Skoglund, eftersom de skulle betraktats som inner- respektive yttermittfältare i dagens fotboll. Jag ber att få återkomma till dem. Här är min lista:

 1. Zlatan Ibrahimovic
  62 mål i landslaget, 0,56 per landskamp. Har gjort succé överallt, i Europas största klubbar. Presentation överflödig.
 2. Gunnar Nordahl
  43 mål i landslaget, 1,30 per landskamp! Italiensk skyttekung fem gånger. Il Canonieri.
 3. Henrik Larsson
  King Henrik i Glasgow. Alla tiders skyttekung i Celtic. Tilldelad Brittiska Imperieorden, MBE.
 4. Torbjörn Nilsson
  Vägrade spela i landslaget i början av 80-talet, men tillhörde Europas bästa anfallare när han var som bäst.
 5. Agne Simonsson
  Ett spelgeni, teknisk och kreativ. Målskytt i VM-finalen mot Brasilien 1958.
 6. Ralf Edström
  En av världens bästa huvudspelare, men han kunde använda fötterna också. Vann titlar i Sverige, Holland, Belgien och Frankrike.
 7. Tomas Brolin
  Uttagen i VM:s All Star Team 1994, en av stjärnorna i bronslaget. Oerhört populär i Parma.
 8. Ove Kindvall
  Skyttekung både i Sverige och Holland. Avgjorde Europacupfinalen för Feyenoord 1970.
 9. Kennet Andersson
  Gjorde fem mål i VM 1994. Spelade i åtta utländska proffsklubbar. Turkisk ligamästare 2001.
 10. Martin Dahlin
  Hans samarbete med Kennet var en av anledningarna till att Sverige vann VM-brons 1994.

OBS! Jag har bara tagit med spelare från 50-talet och framåt; annars hade Sven Rydell varit given. Bolltrollaren från Örgryte gjorde 49 mål på 43 landskamper 1923-32.

Stefan Thylin