Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Öster har reviderat sina mål

Öster är en av Superettans mest meriterade klubbar med fyra SM-guld och ett cupguld. Men inför Superettans omstart är Växjös stolthet illa ute på en nedflyttningsplats. Drömmen om Allsvenskan finns inte längre.
- Nej, nu är målsättningen en helt annan. Nu gäller det att klara nytt kontrakt, fastslår Östers verksamhetschef Peter Wibrån.

Efter en poängfattig vår förbereder Öster höstsäsongen på ett miniläger i Ronneby, måndag-torsdag. Lugn fredag. Sedan omstart med lördagsmatch i Göteborg mot Örgryte.

På vårsäsongens 13 matcher (har en hängmatch mot Syrianska borta den 31 juli) tog Öster elva poäng. Endast Brommapojkarna var sämre med tio. Östers enda seger kom borta mot Halmstads BK, 1-0. Åtta oavgjorda har kostat många förlorade poäng. Men det som sticker ut allra mest är den klena målfabrikationen, blott elva mål.

Endast en gång under våren, på Örjans Vall, har östersupportrarna fått uppleva sådana här glädjescener.

Hur mår Öster egentligen?

- Föreningen försöker se möjligheter och inte lägga tid och kraft på problem. Vi vet vad vi kan och vi tror fortfarande på oss själva. Givetvis måste vi tänka om då det gäller målsättningen som var topp sex. Nu är det fokus på att hänga kvar och det tror jag vi klarar, svarar Peter Wibrån.

50-årige Wibrån vet vad han talar om. Som spelare (261 matcher 1989-95 och 2003-06) och ledare (sedan 2007) i Öster har han varit med om dagens situation tidigare.

Peter Wibrån firar ett mål för Öster i det lyckosamma allsvenska kvalet mot Gefle 1995.

- Men kan enkelt säga att det har varit alldeles för mycket upp och ner i föreningen sedan vi åkte ur Allsvenskan 1997. Alltså i över 20 år. Två gånger har vi varit nere och vänt i division 1 och dit vill absolut inte igen, betonar han.

2008-2009 och 2016 spelade Öster i Sveriges tredje högsta serie. När man återvände till Superettan 2017 sattes ett mål, Allsvenskan 2020. Alltså nästa år. Ett mål som inte kommer att förverkligas – om nu inte Öster tar full pott på höstens 15 matcher...?

- Vi är realister och har reviderat målsättningen. Vi ska sätta nya mål, men först efter den här säsongen, som jag trots allt tror kommer att sluta väl. Tabellen ljuger inte, men sett till våra prestationer på plan i flera matcher tycker jag inte vi ska ligga på nedflyttningsplats, betonar Wibrån.

Utveckla dina tankar?

- I motgång är det givetvis lätt att skylla på saker och ting, men jag vill ändå påpeka att säsongen varit ganska skadefylld, nyckelspelare har varit skadade i omgångar. Jag tror vi haft åtta, nio ribba/stolpe ut. Ingen boll har gått ribba/stolpe in. Och så har vi inte kunnat stänga matcher när vi haft ledningen, vilket givetvis är ett svaghetstecken. Plus att vi har släppt in lite väl enkla mål.

Någon speciell match du tänker på?

- Frej borta i fjärde omgången. Efter tre inledande kryss mot Dalkurd, GAIS och Degerfors var vi på väg mot vår första seger. Med fem minuter kvar ledde vi med 2-1. Då gör Frej 2-2 i 88:e och 3-2 i fjärde tilläggsminuten. Seger där och jag tror säsongen fått en annan utveckling.

När det går dåligt för ett lag ifrågasätts alltid tränaren och Öster är inget undantag. Röster har höjts för att Christian Järdler borde lämna och ersättas. Något som inte finns i klubbens planer.

- Nej, vi är trygga med Christian, det han gör ensam och det han gör tillsammans med övriga ledare. Han försöker skruva på nya saker och försöker göra justeringar i vårt spel. I flera matcher har vi varit bättre än våra motståndare och ändå inte vunnit. Jag tror på en klart bättre höst.

Men under uppehållet har ni ändå förändrat tränarstaben?

- Ja, vi har tagit in Andreas Ottosson som en slags assisterande tränare. Andreas kommer in med nya ögon och kan förhoppningsvis bidra till att saker och ting blir bättre, framför allt offensivt.

Och så testar ni en isländsk anfallare?

- Ja, vi har lite nya spelare på gång...

Finns det ekonomi för det?

- Ja, det finns kapital för att ta in något nytt, säger Peter lite hemlighetsfullt.

Redan på onsdag börjar den 15:e omgången av den alltid så ovissa Superettan och första paret ut är Varberg-Degerfors. Sedan följer matcher lördag, söndag och måndag. Apropå Varberg, tror du den sensationella tabellettan spelar i Allsvenskan nästa år?

- Ja. Varberg är bland de bästa lag vi har mött (1-1 hemma). De har en spelidé som de fullföljer och truppen har varit ganska skadefri. Jag blir inte förvånad om Varberg håller sin position i toppen, avslutar Peter Wibrån vars Öster har 22 poäng upp till just den positionen.

Återstår att se hur stor skillnad det är efter sista omgången den 3 november.

Larne Wallisson