Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

AIK i topp med ung erfarenhet

AIK har spelat sig till en plats i toppen av Elitettan. Flera av spelarna är inte särskilt rutinerade. Men de är erfarna.
– En 19-årig spelare kan ha mer rutin än en 25-åring, det handlar om en medvetenhet för det du gör, säger Caroline Sjöblom, tränare för AIK:s damer.

Bilden: AIK-tränarna Robert Svanström och Caroline Sjöblom har tvättat bort en hierarkisk ordning som värderar spelarna utifrån födelsebevis och tittar hellre på kvalitet och kompetens.

AIK:s ungdomsakademi har några år på nacken, den har utvecklats över tid och till delar lärt sig av pojkarnas akademi. I år syns rejäla resultat i elitleden. Klubbens 18-, 19- och 20-åringar har utvecklats till tävlingsstarka seniorspelare.

– Framförallt är det väl spelarna födda 2001 som blommat och genom lite olika vägar tagit sig upp i vårt elitlag, säger a-lagstränaren Caroline Sjöblom.

Målsättningen är att ha en hög procent egenfostrade spelare i elitlaget, säger hon. Att med tålamod ge unga spelare en trygg miljö att växa i är en sak – för att slussa in dem i den resultatkrävande elitfotbollen krävs fingertoppskänsla, timing och lite flyt.
– Det är en jättesvår ekvation. Alldeles för många tränare runt om i Sverige känner sig allt för resultatpressade. Veckans tre poäng är jätteviktiga, säger hon.

Tränarna Robert Svanström och Caroline Sjöblom har jobbat länge inom ungdomsfotbollen och sett vad som sker när unga spelare ges förtroende.
– Många seniortränare har inte varit ungdomstränare och då är det lätt att de inte testar de unga spelarna, eftersom man stirrar sig blind på ålder och inte vågar spela en ung spelare från start, säger Caroline.

Rutin har blivit ett magiskt begrepp i pusslet där ålder och resultatkrav skapar hinder för unga spelares utveckling. Men vad är rutin egentligen? Caroline menar att rutin inte nödvändigtvis har med ålder att göra:
– En 19-åring kan ha väldigt mycket rutin om hon lyckats omsätta allt hon varit med om till erfarenheter. Hon kan ha mer rutin än en 25-åring, det handlar om att en medvetenhet för det du gör, säger Caroline.

Robert Svanström och Caroline Sjöblom har därför tagit bort begrepp som lärling och junior från sin ordbok. När de pratar med spelarna är alla spelare, oavsett ålder. Man har på så sätt lyckats tvätta bort en hierarkisk ordning som värderar spelarna utifrån födelsebevis.

Ålder är lätt att mäta, bara att kolla passet. Men hur mäter ni rutin?
– Jag tycker det är förmågan att reflektera över en situation man varit med om, att känna igen en situation och ta rätt beslut. Det handlar om vad du gör av dina lärdomar, vad du gör nästa gång. Och den förmågan, att lära sig, har inte nödvändigtvis med ålder att göra.

Vad skulle du säga unga spelare mest behöver utveckla för att bli elitmässiga?
– Jag tror de behöver jobba mer med sin egen drivkraft. Ställa frågan; "varför tränar jag", hitta glöden, stå och nöta mot ett bollplank, att kämpa för någonting. Spelarna serveras väldigt mycket i dag av tränare och föräldrar som curlar.

Wilma Ljung Klingwall i match mot Kvarnsveden 30 maj.

Låter som du efterfrågar mer personligt ansvar?
– Vi påminner spelarna om allt från att sova till att dricka Resorb till att smöra in sig med solkräm. Jag skulle önska att de själva driver sin utveckling, lite motstånd kan vara bra. Det krävs hårt jobb och mycket träning.

– En inre drivkraft och motivation – och inte minst glädjen att spela boll får inte försvinna bland alla träningspass och ännu en teorigenomgång. Erfarenheterna som sker av lust och i det där härliga tillståndet av att ha kul brukar också stanna kvar som en kunskap.

Vad kan ni som tränare göra för att skapa en elithärdande träningsmiljö, och samtidigt ha kul?
– Vårt ledarskap ska vara som att vi spelar i Allsvenskan, hela vår organisation och arbetssätt ska vara hundraprocentigt. Vi har några äldre spelare i laget som tillför otroligt mycket på träningarna, de fungerar som bra förebilder och inspiratörer både inför, under och efter träningar.

När är den viktigaste inlärningsperioden?
– Jag tror det handlar om olika fokusområden i olika åldrar. De ska få möjlighet att utforska själva, vi tror på en icke-linjär pedagogik som ger dem verktyg att själva hitta lösningar som utvecklar deras spelförståelse.

Vad skulle du säga brådskar mest för att ta svensk damfotboll ytterligare kliv framåt?
– Det ena är resurser och förutsättningar. Till exempel att spelare kan gå ner i arbetstid för att kunna träna mer. Det andra är att höja kompetensen på tränarna, länder runt omkring oss drar ifrån vad det gäller hur tränarna jobbar med det taktiska kunnandet och instruktioner runt själva spelet.

AIK:s akademispelare i A-laget

AIK släpper fram dina talanger i matcher på ett sätt som både spelarutvecklar och ger tabellresultat. Här några spelare från egna led i A-laget:

  • Rubi Reid Jansson, född 2000, inledde som åttaåring sitt sin karriär i moderklubben Bele Barkarby FF, kom till AIK vintern 2012/13, A-lagsdebut 2016.
  • Kajsa Kjellander, född 2001, som sexåring började hon spela fotboll i moderklubben Täby IS, våren 2014 till AIK, A-lagsdebut 2018.
  • Wilma Ljung Klingwall, född 2001, började spela boll som sjuåring i moderklubben Huddinge IF. Under 2016 och 2017 en del i A-lagsverksamheten, tävlingsdebut 2017.
  • Sophia Redenstrand, född 2001, moderklubb IF Brommapojkarna där hon började spela som femåring, när hon var 11 år bytte hon till AIK. A-lagsdebut 2018
  • Johanna Lindell, född 2001, började som sexåring att spela fotboll i Ekerö IK. Debut i Hammarby IF:s A-lag i mars 2018. A-lagsdebut för AIK i november 2018
  • Rosa Kafaji, född 2003, inledde som åttaåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Kallhälls FF, debut i A-laget i en träningsmatch 2018, A-lagskontrakt 2019.
    (källa: aikfotboll.se)

Roger Björkman