Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Storklubbar startar damlag

Flera storklubbar, som IFK Göteborg, Elfsborg och Jönköpings Södra, har fattat beslut om att starta damseniorlag.
– För oss känns det helt naturligt. Vi ska vara en klubb för alla, säger Kennet Andersson, styrelseledamot i IFK Göteborg.

Bilden: IFK Göteborg har i dagsläget tre flick-/damjuniorlag men man står i begrepp att starta ett seniorlag på damsidan.

År 2018 fick Kennet Andersson, styrelsekollegan Richard Berkling, akademichefen Jonas Olsson och Sofia Bohlin, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, i uppgift att utreda om IFK Göteborg för första gången på 115 år ska ha ett seniorlag på damsidan.
Kvartettens förslag lades fram i samband med årsmötet i mars och gensvaret från medlemmarna var överväldigande.

– Det blev ett rungande "ja". Visst har jag träffat folk på staden som har tyckt att Blåvitt ska ha ett damseniorlag, men trycket inifrån på att vi ska ha det har varit ännu mycket större, säger Kennet Andersson.
– Med den respons vi fick från våra medlemmar känns det inspirerande att dra upp riktlinjerna för hur verksamheten ska bedrivas.

IFK Göteborg har drivit akademiverksamhet för flickor i drygt tio år, slussat vidare ett flertal talanger till svenska elitlag och haft ett samarbete kring F19-laget med damallsvenska Kopparbergs/Göteborg.
Nu är tanken att IFK ska bli en maktfaktor i seniorsammanhang.

– Medlemmarna ska säga sitt först, men för mig finns det ingen tvekan. Vi är Blåvitt och då ska vi ta sikte på den yppersta eliten, säger Kennet Andersson.

Frågor som om det blir något samarbete med en annan klubb eller vilka villkor som ska gälla för IFK:s damseniorspelare vill han inte svara på.

– Vi har ett extrainsatt medlemsmöte i augusti–september där vi presenterar vad vi har kommit fram till och där medlemmarna sedan bestämmer.

Finns det risker med att starta ett damseniorlag?
– Det finns det säkert, framför allt ekonomiskt, men det kommer vi att titta noggrant på. Ambitionen är alltid att Blåvitts verksamhet ska bära sig.

Är det bäst för damfotbollen att gå under samma flagg som herrfotbollen eller finns det fördelar med separata klubbmärken, som i exempelvis Växjö?
– Oj, det där är en hopplös fråga att svara på av många olika skäl. Det är olika från fall till fall, mer kan jag inte säga.

Fakta

Herrallsvenska klubbar med damseniorlag

IFK Göteborg (nybildat), Elfsborg (nybildat), AIK (Elitettan), Djurgården (Damallsvenskan), Hammarby (Elitettan), BK Häcken (division 3), IFK Norrköping (division 1).

Superettanklubbar med damseniorlag

Degerfors IF (division 4), Jönköpings Södra (division 4), Varbergs BoIS
(division 4), Halmstads BK (division 2), Brommapojkarna (Elitettan), Trelleborgs FF (division 1).

Göran Bolin, Magasinet Fotboll

Not: Artikeln är hämtad ur Magasinet #2 2019.