Alvén: ” kommer hända grejer om vi är ihärdiga”

EFD:s Stefan Alvén har varit ute på en sverigeresa.
– Det finns många som jobbar hårt i rätt riktning, det kommer hända grejer om vi är ihärdiga, säger han. I mina ögon har vi alla möjligheter att i Sverige erbjuda en spelarutveckling i världsklass. Vi har välutbildade tränare, kloka föreningsföreträdare och ett starkt förbund i ryggen, säger han.

Stefan Alvén är sedan december i fjol tillförordnad sportchef för Elitfotboll Dam (EFD) och brinner för att ge spelare, tränare och föreningar de bästa förutsättningarna för att utveckla den sportsliga verksamheten.

– Tillsammans med en ökad vilja att bidra till jämställdhet kan vi i Sverige utbilda unga tjejer att bli bäst i världen på fotboll, det är jag övertygad om. Om vi verkligen vill.

Han har allsvensk matchvana från sina år som spelare i Malmö FF, Djurgårdens IF och IFK Norrköping. Han har Uefa:s A-tränarlicens och rutin från ledarskap inom Djurgårdens IF där han först var styrelseledamot sedan sportchef och manager.
När han för sex år sedan blev tränare för Boo FF:s F15-lag fick han upp ögonen för damfotbollens kraft – men också vilka sportsliga utmaningar som finns.

– Jag vet vad klubbarna pratar om när jag träffar dem, som tränare i Boo FF lever jag i samma verklighet. Flickor vill spela fotboll precis lika mycket som pojkar, de är ytterst dedikerade och vi måste ta dem på allvar och ge dem förutsättningar att träna så mycket de vill och behöver.

Han har tagit temperaturen på svensk damfotboll under en omfattande turné där han besökt EFD-klubbarna. De har pratat certifieringsfrågor men även lyft en del strategiska frågor för att stärka svensk damfotboll i ett större perspektiv.

– Det har varit helt fantastiskt att träffa klubbarna och komma närmare deras verksamheter, säger han.

Det är stor spännvidd mellan damelitföreningarna i Sverige. Det skiljer mycket i förutsättningar, från Zecira Musovics Rosengård i söder till Johanna Anderssons Assi i norr. Inte bara geografiskt.

Sverige är ett avlångt land där skilda geografiska förutsättningar och klimatutmaningar påverkar förutsättningarna att bedriva sporten fotboll. Även de sportsliga förutsättningarna skiljer sig åt.

– Geografiskt spänner det från Assi IF i Kalix till FC Rosengård i Malmö. I Kalix förberedde pensionärerna kvällens bingo vilket gjorde mig varm i hjärtat att se. Idrottsföreningen är navet på orten och samtidigt bedriver de en elitverksamhet. Det här är en del av fotbollens själ som vi aldrig får glömma när vi håller på med elitverksamhet och de kommersiella delarna.

Svenska damklubbar har ännu inte nått en nivå där de drivs som företag. Några av toppföreningarna drivs professionellt, dock ofta med en underbemannad organisation där få gör mycket.

– Det finns ett enormt driv och engagemang i föreningarna, men många vittnar om att de jobbar väldigt mycket vilket gör det svårt för dem att växa även om de har en tydlig strategi och vision, säger Alvén.

Krasst handlar det om kronor och ören när sportsliga mål ska uppnås.

– Det har påbörjats en resa inom damfotbollen som får mer fart år för år, så det känns lite som att vi går in i ett nytt skede nu när företagen börjar få upp ögonen för damfotbollens kommersiella kraft. Det är en intressant tid att vara med om.

Föreningarna önskar en högre takt i många frågor medan EFD måste anpassa utvecklingen utifrån de ekonomiska resurserna – vilket ställer krav på uthållighet och tålamod ute i klubbarna.

– I de föreningar där personer orkar, och kan vara kvar en längre tid, skapas en kontinuitet i organisationen och i strategierna vilket ger resultat för framtiden, säger Alvén.

Vilka utmaningar ställer klubbarnas olika förutsättningar på organisationen EFD?
– EFD har tillsatt Linda Wijkström för att bara arbeta med de kommersiella bitarna så vi kan öka intäkterna. Jag tittar på den sportsliga utvecklingen, vilket går hand i hand med ekonomin. Under hösten kommer jag lägga fram en del förslag för att driva det sportsliga ytterligare framåt.

Han har under sin sverigeresa pratat breda utvecklingsfrågor med klubbarna samt kikat lite extra på certifieringsarbetet. Certifieringen ger klubbarna ett verktyg att mäta olika delar i sin verksamhet.

Hur viktig är certifieringen för att utveckla damfotbollen?
– Certifieringen är en del i helheten. Den är bra för föreningarnas internkontroll där de kan mäta sina resultat och vi kan med modellen i viss mån styra inriktningen av svensk damfotbolls utveckling.

Modellen har varit i bruk några år, har klubbarna tagit till sig verktyget som en del i sin verksamhet?
– Det tycker jag, alla ser certifieringen som ett nödvändigt och bra verktyg för utveckling. Sedan finns det alltid synpunkter vad vi ska prioritera i certifieringen.

 

Generellt spelar vi för få matcher.

Stefan Alvén

 

Glädjande i årets certifiering, säger Alvén, är att ambitionen att höja utbildningsnivån på tränarna för grupper i spannet 9-19 år har slagit väl ut. Nivån har stigit tydligt jämfört med tidigare år.

– Det här vittnar om att klubbarna ser potentialen i att välutbildade tränare ger välutbildade spelare. Jag tror certifieringen varit viktig i det här arbetet, det finns ett driv att gemensamt utveckla svensk fotboll. Man är väldigt generös med att dela med sig av erfarenheter och prestigelöst arbeta för att lojalt arbeta för svensk fotbolls bästa.

Vad behöver EFD främst fokusera på just nu, det finns mycket att göra?
– Det är högt prioriterat att vi kan förlänga säsongen så vi spelar fler matcher av hög kvalitet. Generellt spelar vi för få matcher.

Träningsmiljöerna blir bättre och bättre men fortfarande finns det mycket att göra vad det gäller matchmiljön, menar han. Att spela matcher med bra kvalitet är bra träning.

– Klubbarna behöver spela uppåt 35, 40 matcher varje säsong, särskilt i de yngre åldrarna. Det finns ingen trollformel, det är hårt jobb och klokskap som krävs. Att ge förutsättningar för att våra talangfulla spelare ska få fler högkvalitativa matcher är något jag lägger ner mycket tid på just nu.

– Jag tror också på att använda den moderna tekniken ännu mer. Videoanalyser, spetsat med gps är några exempel, vi vill ha tekniska verktyg för att veta hur spelarna belastas, det förebygger skador och optimerar möjligheten till träning.

Viktoria Sandell sagt upp sig från sportchefsjobbet, vad betyder det för dig?
– Jag brinner för de här frågorna och vill verkligen vara med och utveckla svensk fotboll på damsidan. Får jag frågan tar jag ställning till det då, i grunden är jag positiv.