Link

Thylin inför en otippad toppfajt

Toppmatch på Gamla Ullevi: tvåan IFK Göteborg mot ettan Malmö FF, Patrik Karlsson Lagemyr och Benjamin Nygren mot Markus Rosenberg och Sören Rieks, det unga sensationslaget mot de erfarna guldfavoriterna.
Göteborgskamraterna har redan överträffat alla förväntningar. Om de slår MFF får vi sluta betrakta varje seger som en överraskning.

Bilden: Med 13 poäng av 15 möjliga på de fem senaste omgångarna för IFK har Benjamin Nygren, Patrik Karlsson Lagemyr, Sargon Abraham och Victor Wernersson haft många skäl att jubla.

På den allsvenska upptaktsträffen i mars tippade alla, ja alla, att IFK Göteborg skulle bli ett bottenlag även i år och efter att ha sett den svaga insatsen i premiären mot AFC Eskilstuna var jag övertygad om att Blåvitt skulle få ännu större problem än i fjol.

Men så gjorde Patrik Karlsson Lagemyr och Benjamin Nygren två snabba mål mot Elfsborg och plötsligt började Blåvitt spela fotboll.

En snabb, rörlig, variationsrik och genomtänkt fotboll, inspirerad av ett gäng häpnadsväckande mogna ungdomar: Patrik Karlsson Lagemyr, eller "Paka", Benjamin Nygren, Alhassan Yusuf, eller "Hasse", August Erlingmark, Victor Wernersson och Måns Saebbö, den okände junioren som hoppade in och gjorde mål i sin debut mot Sirius.

I senaste matchen, 2-1 borta mot IFK Norrköping, visade Poya Ashbagis spelare att de kan vinna även när anfallsspelet inte fungerar tillfredsställande. Då spelade målvakten Ioannis Anestis och Carl Starfelt huvudrollerna innan Giorgi Kharaishvili gjorde segermålet.

Den store lille Patrik "Paka" Karlsson Lagemyr har annars varit Blåvitts tongivande spelare i vår, snabb i både tanke och fötter, framspelare och avslutare. Få spelare i Allsvenskan kan slå passningar med en sådan utsökt känsla som "Paka".
Han kommer att få ont om tid och utrymme mot Malmö FF och det ska bli intressant att se hur han klarar den utmaningen. För ett halvår sedan skulle jag förmodligen sagt att han skulle bli uppäten av rutinerade och fysiskt starka mittfältare. Nu säger jag inte det.

Vi talar ibland om behovet av kulturbärare, spelare som har en fast förankring i sin klubb, karaktärer som för traditionen vidare, personligheter med en attityd som påverkar omgivningen, både på planen och läktarna.
Det finns inte längre så många kulturbärare i Allsvenskan, eftersom en majoritet av spelarna inte stannar länge i en och samma klubb. Vi vet hur mycket som kan hända på transfermarknaden när fönstret är vidöppet.

Hur ser IFK Göteborgs och Malmö FF:s laguppställningar ut efter sommaren? Vilka kommer och vilka går?

MFF har dock en kulturbärare som går i spetsen för sitt lag, sin förening och sina supportrar: Markus Rosenberg.

Han ger och tar, retar upp motståndare med ett leende, tar emot och håller bollen så att medspelarna hinner fram till rätt positioner. Och ja, förresten, han leder dessutom skytteligan.

Markus Rosenberg är en rasande bra fotbollsspelare. Han skulle platsat i gamla tiders himmelsblå mästarlag och högre betyg kan han inte få.
MFF har haft många kulturbärare genom åren: Erik Nilsson 1934-53, Prawitz Öberg 1952-65, 60- och 70-talets Bosse Larsson, den störste av dem alla, Krister Kristensson, 1963-79, Staffan Tapper 1967-79, Roy Andersson 1968-83, Roland Andersson 1968-73, 77-83, Janne Möller 1971-80, 84-88, Ingemar Erlandsson 1976-87, Torbjörn Persson 1980-95, Jonnie Fedel 1984-2001.

Tre kulturbärare av rang i himmelsblått; Staffan Tapper, Markus Rosenberg och "Puskas" Ljungberg.

MFF har alltid varit bra på att ta vara på sina gamla stjärnor.
- Väldigt många av oss är på ett eller annat sätt engagerade i föreningen, berättade Staffan Tapper när jag träffade honom på upptaktsträffen tillsammans med Anders "Puskas" Ljungberg, mittfältare när MFF spelade Europacupfinal mot Nottingham Forest 1979.

Storspelare som Jonas Thern, Stefan Schwarz, Robert Prytz, Martin Dahlin, Patrik Andersson, Daniel Andersson och, naturligtvis, Zlatan Ibrahimovic försvann utomlands innan de hann bli kulturbärare, men Markus Rosenberg kom tillbaka och han sätter fortfarande sin prägel på Malmö FF.

Uwe Rösler har flera spelare som kan ge MFF ett vinnande spelövertag: Anders Christiansen, Sören Rieks, Marcus Antonsson och Arnor Traustason.

Glöm alla miljardövergångar ute i den stora fotbollsvärlden. Allsvenskan lever.

Till sist: Bengaler är alltid stämningssänkande. Alltid.

Stefan Thylin