Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2
Joakim Perssons Varberg är enda lag med full poäng efter fyra omgångar i Superettan.

Varberg i toppen för att stanna?

Varberg är på mångas idrottsintresserades läppar just nu. Här spelas allsvensk damfotboll (Kungsbacka DFF), stadens handbollsherrar, HK Varberg, har för första gången tagit steget upp i Handbollsligan och i Superettan är Varbergs BoIS överraskande ensam klubb med full pott och därmed i serieledning.

Bilden: Joakim Perssons Varberg är enda lag med full poäng efter fyra omgångar i Superettan.

När "sätter sig" en serie? När kan man börja fundera på frågor som:
Har kommit till toppen för att stanna?
Verkar bli ett mittenlag?
Riskerar att åka ut?

När Superettan spelat fyra av seriens 30 omgångar är det givetvis tidigt att börja tänka i ovanstående banor, men en titt på tabellen föder ändå tankar åt både ena och andra hållet och vissa frågor känns som ett måste.

Är det bara en svag inledning som gör att från Allsvenskan nedflyttade Dalkurd och Brommapojkarna bara vunnit var sin match? Och att Trelleborg fortfarande är utan seger? Precis som topptippade Öster.

Är det bara en svag inledning som gör att favorittippade Halmstad ligger nia med endast fyra poäng?

Ska man börja fundera i allsvenska termer då det gäller tättrion och obesegrade Varberg (12 poäng), Brage (10) och Örgryte (10)?

Ja, att Örgryte ligger på allsvensk kvalplats är kanske ingen sensation. Här finns kvalitet och en trupp som kan hålla hela vägen och Brage visade redan i fjol att man platsar på tabellens övre halva.

Men hur ska uppstickaren Varbergs BoIS behandlas? I höstas fick man kvala för att hänga kvar och gjorde det tack vare bortamålsregeln mot Oskarshamns AIK. Nu har man full pott och 12-2 i målskillnad efter segrar mot Mjällby (b) 1-0, Trelleborg (h) 3-1, Syrianska (b) 5-1 och BP (h) 3-0.

Segrar mot fyra nykomlingar faktiskt. Två från Allsvenskan, två från Ettan.

Förklara förvandlingen, Joakim Persson, tränare i Varberg?
– Förra året hade vi 22 nya spelare och en budget på 2,6 miljoner kronor. Då gjorde vi det omöjliga. Hängde kvar. I år har vi fått behålla stommen och tagit in några nya spelare från division 1. I fjol flyttade vi på berget. I år ska vi bestiga det.

Det låter som om du inte är speciellt överraskad över att ni leder serien?
– Vi vet vad vi kan. Vi vet att vi kan vinna varje match om vi uppträder som ett kollektiv och inte låter individualismen ta över. Och vinner man varje match, som vi har gjort, leder man också serien. Konstigare än så är det inte. Nu gäller det att arbeta vidare, inte skena iväg och invaggas i någon tro att vi är oslagbara.

Men trodde du på detta inför starten?
– I ett slags genrep spelade vi 1-1 mot IFK Göteborg och var det bättre laget. Jag trodde kanske inte på serieledning, men nu ligger vi där vi ligger...

Hur ser du på de fyra matcher ni spelat hittills?
– Premiärsegern mot Mjällby var imponerande då vi ställde upp med endast en ordinarie innerback, sju mittfältare och en forward. Att det laget kunde göra matchens enda mål imponerar. Prestationsmässigt är segern mot Trelleborg bäst. Mot Syrianska och BP har vi haft perioder som varit bra, men perioder där vi kan bättre.

Varbergs Astrit Seljmani toppar skytteligan med fem mål.

Ni har gjort tolv mål och Astrit Seljmani toppar skytteligan med fem mål. Förvånad?
– Nej, då är jag mer förvånade över att Robin Book inte toppar skytteligan. Han har haft sex, sju klara chanser och bränt alla. Vilket man inte har råd med i längden.

Om Varberg är uppstickaren som kommit till serieledningen för att stanna vet vi ganska snart för redan på söndag, den 28:e, är det seriefinal mot tvåan Brage på Domnarvsvallen och en knapp vecka senare, lördagen den 4:e maj, väntar nykomlingen Västerås SK på Solid Park Arena.

– Två härliga resor. Då ska vi njuta. Då får vi åka stor buss, i fjol var det minibussar till bortamatcherna, och bo på hotell. Det ser jag fram emot.

Och då, efter sex omgångar, kanske Superettan har "satt sig"? Lite mer?
– Nej, jag tycker vi väntar till tio omgångar, då brukar man kunna skönja var lagen står. Jag tror storbjörnar som Halmstad och Öster kan bättre än visat. Att Örgryte och Degerfors redan är där uppe förvånar mig inte.

Och var ligger Varberg efter tio omgångar?
– I alla fall inte där media tippat oss, på femtonde plats. Kan man inte skilja på hundar och hästar ska man nog inte hålla på med tips. Jag vet vad vi kan och jag vet att media har fel, avslutar Joakim "Jocke" Persson med glimten i ögat.

Larne Wallisson

Serier - senaste