Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Thylin: Häcken har motsvarat förväntningarna

Några reflektioner och bedömningar efter Allsvenskans tre första omgångar.
Bästa laget: BK Häcken, som motsvarat alla högt ställda förväntningar.
Största överraskningen: Sirius, trots förlusten mot AIK.
Framtiden är här: Benjamin Nygren och Jack Lahne.

Bilden: BK Häcken, med Paulinho i spetsen, har inlett starkt i Allsvenskan.

Malmö FF är och förblir guldfavorit, framförallt när Markus Rosenberg är på planen, men jag tror att Häcken kan bli en mycket stark utmanare. En harmonisk och välskött klubb med ett välbalanserat lag.
Skyttekungen Paulinho är en matchvinnare även i år – såg ni hans frispark mot Falkenberg? – och han är omgiven av snabba och chansskapande spelare som Ahmed Yasin, Alexander Jeremejeff, Daleho Irandust och Nasiru Mohammed.

Bakom dem finns Erik Friberg, det enkla spelets mästare, och Alexander Faltsetas, den outtröttlige bollvinnaren. Peter Abrahamsson är kanske Allsvenskans bäste målvakt; Godswill Ekpolo tillhör de allra bästa högerbackarna; Rasmus Lindgrens rutin är värdefull i mittförsvaret.
Andreas Alm har dessutom en konkurrenskraftig trupp, med kompetenta alternativ som Mervan Celik och Gustav Berggren.

2012 blev Häcken tvåa i Allsvenskan, två poäng efter Jörgen Lennartssons Elfsborg. Då hette tränaren Peter Gerhardsson och de tongivande spelarna Christoffer Källqvist, Martin Ericsson, skyttekungen Waris Majeed, René Makondele, Oscar Lewicki och Dominic Chatto. Två spelare är kvar från 2012 års trupp: Kari Arkivuo och Nasiru Mohammed.
Jag tycker att årets upplaga av Häcken ser minst lika bra ut som silverlaget 2012.

Vi var många, närmare bestämt en överväldigande majoritet, som före säsongen tippade att Sirius skulle bli ett bottenlag. Vi är ungefär lika många som blivit positivt överraskade under de inledande veckorna.
2-0 i premiären borta mot Kalmar FF följdes av 3-2 hemma mot AFC Eskilstuna och en alldeles utmärkt första halvlek mot AIK på Friends. Sirius var faktiskt klassen bättre än mästarna och kunde gjort både ett och två mål innan Philip Haglund bankade in 1-0 strax före pausen.
I andra halvlek förändrades matchbilden – Rikard Norling höjde rösten en aning i omklädningsrummet, sägs det – men kom ihåg att Karl Larsson prickade stolpen i slutminuten. Så nära var det, så nära 2-2.

Henrik Rydström och Mirza Jelecak har hittills mer än väl fyllt luckan efter flyktade Kim Bergsrand och Thomas Lagerlöf.

Hur skulle Sirius klara sig utan Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, tränarparet som lett laget upp genom två divisioner? Alldeles utmärkt, är svaret; just nu i alla fall. Henrik Rydström har framtidsambitioner som tränare och ett par decenniers erfarenhet som elitspelare. Mirza Jelecak vet hur Sirius fungerar efter fem år som assisterande tränare.
Många spelare imponerade mot AIK: Mohammed Saeid och Philip Haglund, den lille och den långe, Elias Andersson, Karl Larsson, Niklas Busch Thor, Sam Lundholm och Kebba Ceesay.
Jag kan förstå att sportchefen Ola Andersson log belåtet på läktaren, att han tyckte om det han såg.

- Det vill gärna bli bra, brukade Ola och jag säga till varandra när vi jobbade i Canal Plus-studion på lördagarna.

Det ska under alla förhållanden bli intressant att följa Sirius framöver. Är den lyckade starten en tillfällighet? Eller har så många av oss helt felbedömt lagets kapacitet?

Det ska också bli spännande att följa två 17-åringar som lyser upp Allsvenskan: IFK Göteborgs Benjamin Nygren och AIK:s Jack Lahne.

Benjamin Nygren och Jack Lahne är unga utropstecken i årets upplaga av Allsvenskan.

Benjamin har spelat sex allsvenska matcher, fyra av dem från start, och svarat för fyra mål och två assists. Han ser inte ut som en 17-åring. Han spelar inte som en 17-åring. Hans teknik, tajming och spelförståelse är häpnadsväckande och stora, starka försvarare har svårt att tackla omkull honom.
Agenterna kommer säkert att flockas kring honom, men jag hoppas att han inte har för bråttom ut i Europa, att han klarar av sina studier på fotbollsgymnasiet och utvecklas i Allsvenskan. Han ser redan nu ut som en storspelare, men han har hela karriären framför sig.

Det har Jack Lahne också, AIK:s segerskytt mot Sirius. En explosiv forward, som känner igen en målchans när han ser den.
Jack såg bortkommen ut i första halvlek senast, precis som hela AIK, men hans djupledsspel kan bli ett avgörande anfallsvapen, oavsett om han har Henok Goitom, Chinedu Obasi eller Tarek Elyounoussi bredvid sig.

Till sist: Helsingborgs IF är ingen vanlig nykomling, och då tänker jag inte bara på klubbens historia och traditioner. Det känns lite konstigt att kalla exempelvis Andreas Granqvist, Alexander Farnerud, Mohammed Abubakari, Rasmus Jönsson och Wanderson för nykomlingar, eller hur?

Stefan Thylin

Serier - senaste