Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Inför lördagens allsvenska premiär

Vi alla minns den gastkramande upplagan OBOS Damallsvenskan 2018 – där Piteå IF till slut korades till svenska mästare efter en dramatisk avslutande omgång. På lördag sparkas årets säsong igång och mycket tyder på att det kommer bli lika spännande 2019 – där flera lag på dagens upptaktsträff finns med i snacket som tänkbara kandidater till mästartiteln.
- Det är klart att vi vill vinna. Vi kom tvåa förra året och man vill ju inte vara sämre i år, kommenterade Göteborgs Rebecka Blomqvist från scenen på upptaktsträffen.

Efter en lång väntan med försäsongsspel är det så dags – säsongspremiär för OBOS Damallsvenskan på lördag. Nykomlingarna Kungsbacka DFF tar emot förra årets serietvåa Kopparbergs/ Göteborg FC vid 15.00 på lördag. En tuff utmaning för Kungsbacka som sätts på hårt prov direkt.

- Vårt stora mål är att vinna så många matcher som möjligt. Det vill vi göra genom att förhoppningsvis vara bättre förberedda på det vi kan förbereda jämfört med våra motståndare, säger Kungsbackas tränare Henrik Korhonen.

För Kopparbergs/ Göteborg väntar också ett tufft 2019, men på ett annat sätt. Serietvåan från 2018 kommer kliva in i Champions League och spelartruppen kommer sättas på prov med en tuffare belastning i spelschemat. Men tränare Marcus Lantz ser fram emot säsongen och känner sig optimistisk:

- Vi har fortsatt jobba med vårt offensiva spel, som vi var ganska skickliga på förra året. Det har vi försökt bättra på och vässa ytterligare, så även med vårt höga presspel, där vi blivit bättre men kan bli ännu bättre. Det känns som vi står bra rustade.

Fyra ytterligare matcher spelas på söndag innan första omgången avslutas med Linköping-Växjö på onsdag. Och det är Linköpings FC, som både i Svenska Spels oddssättning och av upptaktsträffens omröstning hålls fram som seriefavorit 2019.

Topptippade Linköpings Stina Blackstenius och tränare Olof Unogård.

Linköpings tränare Olof Unogård kom in i rollen förra sommaren och kastades in i hetluften direkt. Nu har han fått en försäsong med laget och känner sig mer rustad för säsongspremiären.

- Det är klart att det har varit skönt med längre tid på sig tillsammans med laget. Vår trupp är full av duktiga fotbollsspelare. Försäsongen har gett oss de svar vi velat och det har gått i rätt riktning.

Ett av årets nyförvärv är landslagsforwarden Stina Blackstenius som vill komma hem och vinna SM-guldet.

- Självklart ska vi våga sikta högt med det lag och ledarteam vi har. Vi kommer sträva efter och jobba hårt för at ta SM-guldet. Det är det vi vill.

Räkna med en minst sagt spännande OBOS Damallsvenskan även 2019, med många lag med i kampen både i toppen och botten. Fjolårets guldtränare Stellan Carlsson, Piteå, summerade det bra.

- Allt talar för att det kommer bli tufft även i år och vi behöver skicka ut det meddelandet i Sverige, vilken fantastisk produkt som finns i OBOS Damallsvenskan som startar i helgen. Spekulera kan vi göra om segrare - men alla vi som är här kommer fokusera på att göra så bra ifrån oss i våra första matcher till helgen.