Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Thylin: "Malmö FF är storfavorit"

Vilket lag kan hota Mästarnas mästare i år?
Svaret får vi kanske på Hisingen, på Bravida Arena eller Rambergsvallen, som jag fortfarande kallar den. BK Häcken kommer aldrig att vinna publikligan, men matcherna avgörs på planen.

Det finns många anledningar till att Malmö FF är storfavorit även i år. Den främsta orsaken är förstås att MFF har överlägsna ekonomiska resurser och en bred trupp späckad med klasspelare. En annan bidragande faktor är att MFF, mot alla odds, inte vann Allsvenskan 2018. Jag tror att hela den 20-faldiga mästarklubben är besjälad av tanken på att inte upprepa förra vårens misstag. MFF inledde ju säsongen uppseendeväckande svagt, vilket ledde till att Magnus Pehrsson fick sparken och ersattes av Uwe Rösler.

Häckens tränare Andreas Alm hade också mycket att fundera på under sina första månader i klubben. Hans lag var inte i närheten av toppen före VM-uppehållet, men så kom Alexander Jeremejeff tillbaka från Malmö FF (!) och plötsligt började Häcken vinna match efter match och blev ett av Allsvenskans formstarkaste lag.
Hur bra är Malmö FF och Häcken just nu? Vi får en första värdemätare redan i premiären när de möts på Swedbank Stadion.

MFF:s trupp har inte försvagats av de nygamla spelarna Jo Inge Berget och Erdal Rakip. Berget var en av Allsvenskans bästa spelare för ett par år sedan, en outtröttlig och målfarlig mittfältare/forward. Rakip misslyckades i Benfica, men spelade en avgörande roll när MFF vann SM-guld 2017.
Markus Rosenberg, Marcus Antonsson, Anders Christiansen, Fouad Bachirou, Arnor Ingvi Traustasson – ja, jag skulle kunna dra alla namn i Röslers trupp; det är svårt att hitta några svagheter.

Häcken fick behålla Paulinho, skyttekung 2018, utsedd till Allsvenskans mest värdefulle spelare. Det är Andreas Alm glad för, naturligtvis. Inte bara han, förresten. Paulinho är en av Allsvenskans stora attraktioner.
Häcken är dock inte ett one man band. Jag tycker att Alm har en bra balans i laget: offensiva krafter som Ahmed Yasin, Daleho Irandust, Nasiru Mohammed, Mervan Celik och Alexander Jeremejeff, den starke bollmottagaren och målskytten, defensivt skickliga och kloka mittfältare som Erik Friberg och Alexander Faltsetas, mittbacken Rasmus Lindgren och Peter Abrahamsson, en av Allsvenskans bästa målvakter.

Har jag glömt AIK, de regerande mästarna? Och IFK Norrköping, fjolårstvåan? Inte alls. Båda lagen kommer att vara med i toppstriden även i år.

AIK kommer att sakna Kristoffer Olssons kreativitet på mittfältet samt Alexander Milosevics och Robin Janssons stabilitet i backlinjen, men Rikard Norling har ändå en imponerande trupp. Nyckelspelare: veteranerna Per Karlsson, Sebastian Larsson och Henok Goitom, den intelligente anfallaren, laget bäste målskytt i fjol.

IFK Norrköping kommer att sakna Andreas Johanssons ledarskap och David Moberg Karlssons snabbhet, men Christoffer Nyman är tillbaka och nyförvärvet Sead Haksabanovic, lånet från West Ham, kan kanske få sitt genombrott. Nyckelspelare: Alexander Fransson, Simon Thern och avslutaren Kalle Holmberg.

1924, samma år som Allsvenskan startade, publicerades Birger Sjöbergs roman Kvartetten som sprängdes. Frågan är, 95 år senare, om något lag kan spränga kvartetten Malmö FF, BK Häcken, AIK och IFK Norrköping.
Djurgården? Om Erik Bergs knä håller, om Astrit Ajdarevic kan spela ut hela sitt register, om Mohamed Buya Turay gör mål; då kan det nya tränarparet Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf få en bra start i klubben.

Hammarby? Jiloan Hamad och Björn Paulsen har flyttat; Vidar Örn Kjartansson och Alexander Kacaniklic är intressanta nyförvärv; Nikola Djurdjic kokar över ibland, men hans kapacitet som target player och målskytt kan inte ifrågasättas.

GIF Sundsvall? Linus Hallenius! Han gjorde 18 mål förra året och lyste av självförtroende. David Batanero! En av Allsvenskans bästa mittfältare 2018, en representant för Giffarnas flödande passningsspel. Joel Cedergren gör sin åttonde säsong som tränare. Kontinuitet.

Östersund? Frågetecknet gäller inte i första hand det nuvarande laget – Ian Burchnall har många bra spelare, Ravel Morrison, Curtis Edwards, Dino Islamovic, Tom Pettersson – utan klubben Östersunds FK.
Vad händer efter rättegången mot Daniel Kindberg?

Till sist: Jag läser ett uttalande av AIK:s nye ordförande Robert Falck i DN: "Bengaler är stämningshöjande, men det måste givetvis ske under ordnade former. Man får inte riskera att skada folk." Jag håller med om det sistnämnda och ett bra sätt att undvika dessa risker är att kompromisslöst se till att alla bengaler försvinner från läktarna. Bengaler är stämningssänkande. Alltid.

Thylins allsvenska tips:

1 Malmö FF
2 Häcken
3 IFK Norrköping
4 AIK
5 Djurgården
6 Hammarby
7 GIF Sundsvall
8 Östersund
9 Kalmar FF
10 Elfsborg
11 Helsingborg
12 Örebro
13 IFK Göteborg
---------------------------------
14 Falkenberg
---------------------------------
15 Sirius
16 AFC Eskilstuna

Stefan Thylin