Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Inför 20:e säsongen med Superettan

I helgen är det kick off för den 20:e upplagan av Superettan. Totalt har 53 klubbar figurerat i Sveriges näst högsta herrserie. Inför starten följer här en kortfattad historik om vad som hänt i Superettan år för år sedan premiären 2000 och avslutningsvis lite kuriosa samlat av vår skribent Larne Wallisson.

Bilden: 2 x Marcus och Mjällby-skyttekungar. Ekenberg (t v) vann skytteligan 2009 och Ringberg (t h) var Superettans historiskt förste skyttekung 2000.

2000

Från Allsvenskan nedflyttade Djurgården och MFF gick upp direkt. Mjällby förlorade det allsvenska kvalet mot Häcken. Åtvidaberg, Ljungskile och Gunnilse flyttades ner till div 1. Mjällbys Markus Ringberg vann skytteligan på 18 mål.

2001

Kalmar FF vann på 69 poäng, alla tiders poängrekord för Superettan. Landskrona BoIS följde med upp i Allsvenskan. Trean Mjällby förlorade åter ett allsvenskt kval, nu mot IFK Norrköping. GAIS, Umeå och Motala AIF åkte ut. GAIS gjorde det som nykomling från Allsvenskan. Motala gjorde det som nykomling från div 1. Landskronas Daniel Nannskog vann skytteligan på 21 mål

2002

Öster vann före Enköpings SK. Trean Västra Frölunda förlorade det allsvenska kvalet mot rivalen IFK Göteborg. Brage, nykomlingen Ängelholms FF och Mjällby, som förlorat två allsvenska kval i följd, åkte ut. Mellan Öster och Mjällby skiljde det endast 25 poäng (54-29) vilket är den minsta poängskillnaden mellan ettan och jumbon i seriens historia. Östers 54 poäng som seriesegrare är också den lägsta någonsin. Ludwig Ernstsson, Öster, vann skytteligan på 18 mål.

2003

Från Allsvenskan nedflyttade Kalmar FF vann serien före Trelleborgs FF. Trean Häcken förlorade kvalet mot GIF Sundsvall. IFK Malmö, nykomlingen BK Forward och IF Sylvia fick lämna. Göran Marklund, Café Opera, vann skytteligan på 23 mål.

2004

BK Häcken i topp före Gefle IF. Trean Assyriska förlorade kvalet mot Örgryte, men gick ändå upp då Örebro SK tvångsnedflyttades av ekonomiska skäl. Från Allsvenskan nedflyttade Enköping, Brage och nykomlingen Friska Viljor åkte ut. Stefan Bärlin, Västerås, vann skytteligan på 23 mål.

2005

AIK och Öster knep de allsvenska platserna. GAIS kvalade sig upp mot Landskrona. Bodens BK (avslutade med sex raka förluster och 0-16 i målskillnad), Västerås SK och Västra Frölunda fick lämna. IFK Norrköpings Bruno Santos vann skytteligan på 16 mål.

2006

Trelleborg vann före Örebro. Trean Brommapojkarna mötte Häcken i kvalet och gick upp. För första gången åkte två lag ut direkt, medan två fick kvala. Qviding och Umeå åkte ut direkt. Assyriska och Väsby United kvalförlorade mot Bunkeflo IF respektive IK Sirius. Stefan Rodevåg, Falkenberg, och Olof Gutestam, BP, toppade skytteligan med 17 mål var.

2007

Den här säsongen gick tre klubbar upp då Allsvenskan utökades från 14 till 16 lag. Upp gick IFK Norrköping, Ljungskile och GIF Sundsvall. Från Allsvenskan nedflyttade Öster och Sylvia åkte ut. Gardar Gunnlaugsson, IFK Norrköping, vann skytteligan på 18 mål.

2008

Dubbelt Göteborg i topp med Örgryte som etta och Häcken som tvåa. Trean Brommapojkarna kvalade sig upp tack vare bortamålsregeln mot Ljungskile. Enköping och Degerfors fick lämna direkt. Jönköping kvalade sig kvar, dock inte Limhamn Bunkeflo. Jonas Henriksson, Häcken, skyttebäst med 18 mål.

2009

Mjällby vann före Åtvidaberg. Trean Assyriska kvalförlorade mot Djurgården. Sirius och Vasalund åkte ut direkt  och Qviding efter kval. FC Trollhättan kvalade sig kvar. Två spelare toppade skytteligan med 19 mål var, Mjällbys Marcus Ekenberg och Ängelholms Mattias Adelstam.

2010

Syrianska vann före IFK Norrköping. Trean GIF Sundsvall förlorade kvalet mot Gefle. FC Trollhättan och Väsby åkte ut direkt. Jönköping och Öster kvalade sig kvar. Linus Hallenius, Hammarby, vann skytteligan på 18 mål.

2011

Åtvidaberg och GIF Sundsvall etta respektive tvåa. Trean Ängelholm förlorade kvalet mot Syrianska. Västerås och Qviding ut direkt. Värnamo och Brage kvalade sig kvar. Branimir Hrgota, Jönköping, vann skytteligan på 18 mål.

2012

Öster i topp före Brommapojkarna. Trean Halmstad gick också upp efter kvalseger mot GIF Sundsvall. Från Allsvenskan nedflyttade Trelleborg och Umeå ut direkt. Falkenberg och Värnamo kvalade sig kvar. Pablo Pinones Arce, BP, i skyttetopp på 18 mål.

2013

Falkenberg vann före Örebro SK. Trean GIF Sundsvall förlorade kvalet mot Halmstad. Örgryte och Brage ut direkt. Varberg och Värnamo kvalade sig kvar. Victor Sköld, Falkenberg, vann skytteligan på 20 mål.

2014

Hammarby i topp före GIF Sundsvall. Trean Ljungskile föll i kvalet mot Gefle. Landskrona och Husqvarna ut direkt och från Allsvenskan nedflyttade Öster efter kval. Assyriska kvalade sig kvar. Hammarbys Kennedy Bakircioglu vann skytteligan på 17 mål.

2015

Jönköpings Södra vann före Östersunds FK. Trean Sirius kvalade sig upp på Falkenbergs bekostnad. Utsikten och från Allsvenskan nedflyttade BP fick lämna direkt. Mjällby, också från Allsvenskan, åkte ut efter kval. Frej kvalade sig kvar. Fredrik Olsson, Jönköping, vann skytteligan på 17 mål.

2016

IK Sirius etta. Athletic FC United tvåa. Halmstad kvalade sig upp på Helsingborgs bekostnad. Ljungskile och Ängelholm ut direkt, Assyriska efter kval. Syrianska kvalade sig kvar. Shkodran Maholli, Åtvidaberg, vann skytteligan på 15 mål.

2017

Brommapojkarna tillbaka i Allsvenskan. För Dalkurd var det första gången. Trean Trelleborg slog ut Jönköping i kvalet. Syrianska och Åtvidaberg åkte ut direkt. Örgryte och Frej kvalade sig kvar. Dalkurds Richard Yarsuvat vann skytteligan på 17 mål.

2018

Helsingborg vann före Falkenberg. Trean Athletic Eskilstuna kvalade sig upp tack vare bortamålsregeln mot BP. Gefle och Landskrona ut direkt. Varberg kvalade sig kvar, dock inte Värnamo. Helsingborgs Andri Runar Bjarnason skyttebäst på 16 mål.

Kuriosa

Ingen klubb har en säsong gått från div 1 rakt upp i Allsvenskan. Motsatsen däremot, från Allsvenskan ner till div 1, har drabbat sju klubbar. GAIS 2001, Enköping 2004, Assyriska 2006, Öster 2007 och 2014, Trelleborg 2012 samt Brommapojkarna och Mjällby 2015.

Fyra klubbar i årets serie fanns med i den första upplagan 2000. Öster, Mjällby, Brage och Västerås.

Två klubbar har vunnit serien två gånger. Kalmar och Öster.

Två klubbar har kommit tvåa två gånger. Örebro och GIF Sundsvall.

Två klubbar har gått upp båda gångerna de kvalat. Brommapojkarna och Halmstads BK.

Två klubbar har förlorat båda gångerna de kvalat. Mjällby och GIF Sundsvall.

34 klubbar har åkt ur serien. Umeå, Brage och Qviding har gjort det flest gånger – tre.

I årets allsvenska har samtliga klubbar – utom två – någon gång spelat i Superettan. Undantagen heter Elfsborg och Göteborg.

Göran Marklund 2003 och Stefan Bärlin 2004 har vunnit skytteligan på flest gjorda mål. 23.

När Shkodran Maholli, Åtvidaberg, vann skytteligan 2016 gjorde han det på lägst antal mål; 15.

En profil har lämnat, IFK Värnamos Pär Cederqvist, med Superettanförflutet också i Åtvidaberg, Öster, Landskrona BoIS och Jönköpings Södra.

Fyra tränare som har mest erfarenhet av Superettan: Thomas Askebrand (Falkenberg, GAIS, Öster, Örgryte), Roberth Björknesjö (Assyriska, BP, Öster, Frej), Peter Swärdh (Åtvidaberg, Mjällby, Trelleborg) samt Christian Järdler (Ängelholm, Värnamo, Öster).

Spelet kan börja...

Larne Wallisson