Link

Wallisson summerar Superettan

- Vem kunde tro det?
- Hur kunde det gå så fel?
- Det blev inte riktigt som vi tänkt oss.
- Vi gjorde vad vi kunde.
Fyra rubriker som summerar Superettan ganska bra om artikelförfattaren får bestämma.

Bilden: Mjällby och Brommapojkarna åker hiss i seriesystemet. Åt var sitt håll...

Den 20:e upplagan av Superettan är färdigspelad. Nu vet vi att Mjällby och Varberg tog direktplatserna till Allsvenskan och att Syrianska och Brommapojkarna åkte ut. Återstår gör kval till Allsvenskan, Brage-Kalmar FF, samt kval för att hänga kvar, Landskrona-Öster och Umeå-Frej.

Larne Wallisson, som skrivit om Superettan på svenskfotboll.se i flera år, har summerat serien, satt sina rubriker och placerat in klubbarna där han tycker de hör hemma. Rätt eller fel? Klart är att Superettan historiskt sett är Sveriges mest svårtippade och oförutsägbara serie, så det finns väl inga rätt eller fel…

Vem kunde tro det?

Mjällby är tillbaka i Allsvenskan efter en smått ofattbar resa. Häng med: 2014, näst sist i Allsvenskan och nedflyttning. 2015, 13:e plats i Superettan, kvalförlust och nedflyttning. 2016, åtta i Söderettan. 2017, tvåa i Söderettan, kvalförlust mot Örgryte. 2018, seriesegrare i Söderettan och uppflyttning till Superettan. 2019, seriesegrare i Superettan och uppflyttning till Allsvenskan.

Inför årets serie tippades Mjällby som nedflyttningskandidat. Ett spelbolag gav 91 i odds som seriesegrare. Alltså, 91 000 kronor tillbaka på en satsad tusenlapp. Notera att Varberg också var spelbart till 91 gånger insatsen som seriesegrare. Spelfavoriter var Brommapojkarna och Halmstad, båda 4,75 i odds.

Efter fyra matcher var Mjällby inte någon het tipsetta med endast en seger och tre förluster. Sedan följde sju raka segrar och för att göra en lång historia kort – resten är just historia. Nu kan MAIF blicka framåt med en trupp som givetvis måste förstärkas, men med en ekonomi som tillåter just det.

Varbergs BoIS har gjort det ”omöjliga” och det ingen, i alla fall väldigt få, trodde om dem. För första gången är västkustlaget klart för Allsvenskan. Stort!
Alla spelarna ska givetvis ha beröm, men ändå mest beröm till tränaren Joakim Persson. Han har hela tiden trott på sina spelare och efter inledande tolv raka utan förlust (tio segrar och två kryss) låg vägen öppen för denna sensationella andraplacering och uppflyttning.

Astrit Seljmani var en av flera nya spelare inför säsongen. Seljmani värvades från Torns IF i Söderettan och anfallaren gjorde 15 mål.
”Jag lovade 15 mål och jag höll mitt löfte. I Allsvenskan ska jag göra tio”, sa han i champagneyran efter söndagens 1-1 mot Mjällby. Varberg blir den 66:e klubben i Allsvenskan.

IK Brage smög och smög bakom tätduon och med marginalerna på sin sida blev de trea. Brage, som inte spelat i Allsvenskan sedan 1993, passerade Jönköping när Brommapojkarna kvitterade på Stadsparksvallen i den sjätte övertidsminuten.
Brage tredjeplats kommer inte som någon överraskning. I alla fall inte för tränaren Klebér Saarenpää, som sa så här på vårens upptaktsträff: ”I fjol påbörjade vi en tvåårsresa, som vi bygger vidare på i år. Vi har verktygen för att blanda oss i toppstriden”. Och så blev det. Nu väntar allsvenskt kval mot Kalmar FF.

Tommy Thelin, Jönköpingsikon och en av Superettans största profiler genom åren, tackades av före avspark i sista matchen, som till sist slutade i brutal besvikelse.

Säsongen för Jönköpings Södra slutade i tårar. Tyvärr för de grönvita, besvikelsens tårar. BP:s kvittering förbyttes från allsvenskt kval till en fjärdeplats och det var sorligt att se såväl Jönköpings spelare som BP:s (nedflyttade) trösta varandra på Stadsparksvallen. Krasst kan man säga att J-Södra tappade den allsvenska kvalplatsen i säsongen sista minut, men ärligare är att säga att de tappade den under de sista sju omgångarna som endast inbringade en seger.

Hur kunde det gå så fel?

När GAIS och Trelleborg spelade 0-0 i sista omgången var kontraktet klart. Men visst hade GAIS högre förväntningar än så? Tre poäng på de sex första omgångarna innebar att GAIS fick kriga hela säsongen för att hålla fyra lag bakom sig. Vilket man klarade med nöd och näppe. Höstens tränarbyte gav ingen större effekt.

Östers plan var klar: på övre halvan och gärna i toppstriden. Det blev precis tvärtom. En seger på vårsäsongen och elva kryss totalt gjorde att Öster spelade för nytt kontrakt via kval i sista omgången mot Frej (4-0). Höstens tränarbyte gav ingen större effekt. Nu väntar kval mot Landskrona BoIS.

Nedflyttningstippade Frej bytte också tränare i förhoppning om att klara nytt kontrakt och kanske man gör det, då det väntar kval i veckan mot Umeå.

För ett år sedan åkte Brommapojkarna ur Allsvenskan. I söndags åkte de ur Superettan. Säsongen, med tränarbyte utan effekt, beskrivs bäst med ett ord: fiasko!

Nykomlingen Syrianska hamnade tidigt på efterkälken och bytte tidigt tränare, utan effekt. Truppen var för tunn och nu får Södertäljes bästa fotbollslag åter spela i Norrettan.

Det blev inte riktigt som vi tänkt oss

Var Örgryte fågel eller fisk? Svaret blev mittemellan. Thomas Askebrands andra år som tränare sände spännande signaler och ÖIS fick outsidertips som etta/tvåa. Men ÖIS lyckades aldrig riktigt blanda sig i den absoluta hetluften och sjundeplatsen måste kännas som en missräkning. En höstnyhet är att förre HBK-tränaren Igor Krulj blir ny sportchef.

Dalkurd, från Allsvenskan, deklarerade tidigt att det behövdes tid för att hitta en prägel på den nya truppen. Och så blev det. Dalkurd bjöd på toppar och dalar, segrar och förluster och endast fem kryss. Åttondeplatsen är okej, men inte mer. Notera att årets sista hemmamatch spelades på Studenternas i Uppsala, Dalkurds hemmaarena nästa säsong.

Halmstads BK inledde med bortaseger mot Jönköping (1-0) den 2 april, men blott en poäng på de fem efterföljande matcherna innebar att tränaren Igor Krulj gjort sitt. HBK låg nia inför sommaruppehållet och förblev ett mittenlag, utan chans till omgående comeback till Allsvenskan. Spännande med unge Rasmus Wiedesheim-Paul, tvåa i skytteligan med 19 fullträffar.

Trelleborgs FF drömde lite om en omgående allsvensk comeback, men efter blott tre segrar på de 15 första matcherna handlade hösten om att säkra kontraktet. Nye tränaren Peter Swärdh fick lämna i förtid. Här finns bra ekonomi tack vare långsiktiga sponsorn Mellby Gård.

Vi gjorde vad vi kunde

Degerfors skuggade topplagen och spelade i sina bästa stunder som en allsvensk aspirant med sin talangfulla trupp. Erik Björndahl blev seriens skyttekung med 20 mål och femteplatsen kan mycket väl vara en språngbräda till högre placering nästa år. Höstspurten var nära att bära frukt.

Erik Björndahl - skyttekung i Superettan 2019.

Norrby hade endast en förlust på sina elva första matcher och kunde efter det spela mer eller mindre utan stress gällande nedflyttning. Niondeplatsen går att bygga vidare på och en som vill vara med även i fortsättningen är mittbacken och trotjänaren Nino Osmanagić, som efter tio säsonger i klubben signerat ett nytt tvåårskontrakt.

Västerås SK behöver absolut inte be om ursäkt som nykomling i Superettan. Segern mot GAIS i näst sista omgången innebar nytt kontrakt och nu ska VSK utveckla organisationen på flera områden inför Superettan 2020. Bland annat har förre spelaren Johan Svensson knutits till klubben inom sälj- och marknadssidan.

Nu återstår veckans kval innan vi vet vilka 16 klubbar som finns med i den 21:a upplagan av Superettan. Då med uppflyttade Ljungskile och för första gången Akropolis från Spånga samt nedflyttade Athletic Eskilstuna och GIF Sundsvall.

Larne Wallisson