Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Umeå och Öster i Superettan 2020

Umeå FC är efter sju år i ettan tillbaka i Superettan tack vare 3-3 och bortamålsregeln mot Frej medan Öster hänger kvar tack vare sammanlagt 2-1 mot Landskrona BoIS. Söndagens matcher slutade 2-2 mellan Frej och Umeå och 1-0 mellan Öster och Landskrona.

Frej-Umeå 2-2

Umeå fick en drömstart på Vikingavallen i Täby kyrkby då Isaac Boye Edegware gjorde mål redan i den andra minuten. Efter det skapade Frej tre hörnor och fyra avslut på mål, utan resultat. Däremot slog Isaac Boye Edegware till en andra gång, nu i den 14:e minuten. Klar fördel gästande Umeå med andra ord.

Men i Frej ville Moustafa Zeidan inte vara sämre än Isaac Boye Edegware. Inom loppet av sex minuter hade Zeidan både reducerat (24) och kvitterat (30), sistnämnda målet på en frispark direkt i mål. Frej fortsatte att skapa hörnor och nu visste ingen vart det här målkalaset skulle ta vägen…som i paus stod just 2-2 och fördel Umeå med tanke på 1-1 i torsdags (bortamålsregeln).

Tio minuter in i andra halvlek var Moustafa Zeidan nära ett hattrick, men hans avslut träffade i målställningen. Minuten tidigare hade Umeås Emmanuel Yeboah blivit varnad. Det blev ytterligare tre varningar och nya hörnor för Frej (sammanlagt 7-1 i hörnor), men inga fler mål vilket innebär att Umeå är tillbaka i Superettan med totalt 3-3 och fler mål på bortaplan.

Umeå fanns med i den allra första Superettan, 2000, där man slutade på 13:e plats, en poäng mer än Åtvidaberg, vilket innebar nytt kontrakt. Totalt har klubben spelat fyra säsonger i Superettan vilket ger en 41:a plats i maratontabellen. Klubbens enda allsvenska säsong var 1996. Man åkte ut efter kval mot Ljungskile (som i år vann Söderettan och alltså också spelar i Superettan nästa år).

Efter fem raka säsonger i Superettan (32:a plats i maratontabellen) får Frej spela i Norrettan igen. Två gånger har man kvalat sig kvar, båda gångerna mot Akropolis. Just Akropolis vann i år Norrettan och spelar alltså i Superettan 2020.

Öster-Landskrona 1-0

3 719 åskådare fick se en klen första halvlek och en dramatisk andra halvlek då Öster säkrade spel i Superettan även 2020 tack vare inhopparen James Keene’s mål i den 74:e minuten. Keene kunde ha blivit dubbel målskytt men när han brände en straff i den 77:e minuten regisserade han samtidigt en dramatisk avslutning på Myresjö Arena i Växjö.

Under första halvan av halvleken visade Öster mest possitivitet och skapade bland annat två resultatlösa hörnor. Den andra halvan bjöd inte på speciellt många heta målchanser. Däremot drog Östers Jonathan Drott på sig ett gult kort. 0-0 i paus, vilket totalt var fördel Öster med tanke på 1-1 i torsdags i Landskrona (bortamålsregeln).

Efter paus blev hemmalagets anfallare Dragan Kapcevic varnad och det kändes som om matchen, rent känslomässigt, hettade till lite grann då också Landskronas Granit Stagova fick gult kort. Landskronas Kevin Jensen testade hemmamålvakten Robin Malmkvist med ett bra skott, som Malmkvist räddade. Fortfarande öppet och ovisst…

Så, i den 74:e minuten, kom 1-0 och vild glädje på Myresjöhus Arena. Det var inbytte och höstens nyförvärv James Keene som sköt från distans och Amr Kaddoura kunde inte hålla bollen. Fyra minuter senare fick Öster straff och fram för att slå straffen gick just James Keene, som – missade och bjöd in Landskrona i matchen igen.

Och det var nära 1-1 då Filip Olsson fick på ett bra skott, men åter en gång räddade Robin Malmkvist i hemmamålet och efter fem tilläggsminuter stod Öster som segrare och spelar i Superettan även 2020.

Inför kvalet hade Öster och Landskrona mötts 56 gånger i seriesammanhang, men aldrig i kval.

Öster fanns med i den allra första Superettan, 2000, där man slutade på tolfte plats, en poäng mer än Åtvidaberg, vilket räcke till nytt kontrakt. Totalt har klubben spelat 13 säsonger i Superettan, vilket ger en fjärde plats i maratontabellen. Öster har 33 säsonger i Allsvenskan och ligger på 14:e plats i den maratontabellen. Öster har vunnit fyra SM-guld och ett cupguld.

Landskrona har spelat tolv säsonger i Superettan vilket ger en tionde plats i maratontabellen. Intressant är att Landskrona toppar den nästa högsta seriens maratontabell (1928/29-2019) med 53 säsonger och 2 046 poäng. I den allsvenska maratontabellen ligger man på 15:e plats med 34 säsonger. På meritlistan finns ett cupguld. Nästa säsong återfinns man däremot åter i Söderettan.

Larne Wallisson