Link

Kalmar FF kvar i Allsvenskan

Kalmar FF hade 2-0 att gå på från onsdagens kvalseger i Borlänge och efter 2-2 på Guldfågeln Arena spelar Kalmar i Allsvenskan även 2020.

Returen i Kalmar spelades på en tungsprungen plan och bollen studsade inte alltid som spelarna ville och trodde. Det märktes också tidigt att hemmalaget spelade på onsdagens resultat, i tron att 2-0 skulle bli en för svår uppgift att vända på för Brage.

Och så blev det.

- Men det är inget jag tycker om att se. Vi spelar för ängsligt och det har jag varit inne i omklädningsrummet och påpekat, sa skadade Viktor Elm i paus i C More.

Nu behövde Elm inte känna någon oro för utgången av matchen och resultatet. Efter paus hettade till några gånger med varningar som följd, men det kändes hela tiden som om Kalmar hade läget under kontroll, alltså inte så ängsligt…

…och när Fidan Alati nickade in 1-0 på en målvaktsretur var Brage tvungna att göra tre mål för att vinna och spela i Allsvenskan nästa år – vilket de inte gjorde.

De fick dock möjligheten då Kalmar tvingades spela med tio man de sista 25 minuterna sedan Piotr Johansson fått sitt andra gula kort (maskning) med utvisning som följd, men då Herman Hallberg kontrade in 2-0 i 86:e minuten blev uppförsbacken alltför tung.

Men tro inte att Brage gav upp. Nej, de gav allt de sista minuterna och både reducerade och kvitterade. Jonathan Morsay reducerade i den 88:e minuten och på tilläggstid fick Brage en straff för hands. Christian Kouakou slog den i ribban, Lucas Hägg Johansson räddade returen från Jonathan Lundbäck men var chanslös på nästa retur från Christian Kouakou.

Fler mål blev det inte och de flesta av åskådarna, 6 218, var nöjda, glada och lyckliga. Precis som 2-0-målskytten Herman Hallberg.

- Vi har en turbulent säsong bakom sig, men vi tog oss samman både i Borlänge och i dag och visade att vi hör hemma i Allsvenskan. Nu är allt helt underbart, sa han med hes röst.

Kalmar FF har spelat i Allsvenskan sedan 2004, har spelat totalt 32 säsonger i högsta serien och ligger på 13:e plats i maratontabellen. Första säsongen i högsta serien var 1949/50. På meritlistan finns SM-guld 2008 och tre cupguld, 1981, 1987 och 2007.

IK Brage har spelat 18 säsonger i Allsvenskan och ligger på 21:a plats i maratontabellen. Nästa säsong väntar åter Superettan.

Larne Wallisson