Link

Umeå IK tillbaka i Damallsvenskan

Tre år efter uttåget ur Damallsvenskan är nu Umeå IK klart för en återkomst i högsta serien. Under lördagen besegrades Uppsala med 2-0 på bortaplan samtidigt som Hammarby slog AIK - resultat som innebär att avancemanget är klart för Umeå. Två omgångar återstår av Elitettan men Umeås ledning ner till tredjeplacerade IK Uppsala Fotboll är för stor, sju poäng. Nu återstår kampen om den andra direktplatsen där Hammarby kan säkra avancemanget nästa helg.

Bilden: Umeås spelare jublar efter seger tidigare i år.

Umeå IK spelade oavgjort, 1-1, mot Kristianstad i den sista omgången av Damallsvenskan 2016. Då stod det klart att 2000-talets svenska seriesuverän för första gången på 18 år inte skulle spela fotboll i Sveriges högsta serie året därpå.

Tre säsonger senare tar nu Umeå IK steget tillbaka till OBOS Damallsvenskan. Umeå har en fin säsong i Elitettan bakom sig och har hittills vunnit 18 av 24 matcher. Under lördagen gästade Umeå Uppsala på bortaplan och med rätt resultat under dagen kunde avancemanget säkras. 

IK Uppsala Fotboll är också med i toppen av Elitettan och matchen mot Umeå var värd viktiga poäng. Men när Umeå bortavann med 2-0 var avståndet nu sju poäng ner till Uppsala när enbart två matcher återstår. Samtidigt vann Hammarby över AIK vilket höll AIK borta från att utmana Umeå. Umeå därmed klart för OBOS Damallsvenskan nästa år.

Kampen om den andra direktplatsen pågår mellan Hammarby, Uppsala och AIK. Hammarby har fyra respektive sex poäng ner till Uppsala och AIK och kan därmed säkra avancemanget på lördag när de gästar IF Brommapojkarna.