Link

Superettan - en riktig höstrysare

Med tre omgångar kvar av Superettan ställs säsongens sista stora frågor. Vilka klubbar kommer att spela i Allsvenskan 2020? Vilka kommer att spela i Division 1? För 14 av seriens 16 klubbar finns det mer eller mindre förhoppningar och oro. Norrby och Halmstad kan däremot helt ”koppla av”.

Bilden: Norrby och Halmstad - här Jonathan Azulay och Joel Allansson - är de enda klubbarna som varken är inblandade i topp- eller bottenstrid inför de avslutande tre omgångarna i Superettan.

Efter höstens sista landslagsuppehåll ska det avgöras. Nu ska agnarna skiljas från vetet. Vilka har det torra krutet sparat? Kommer det att handla om kondition? Tur? Skador och/eller avstängningar? Tillfälligheter? Taktiska drag? Stolpe ut eller ribba in? Statistik? Historik?

Förutsättningarna är glasklara:

Ettan och tvåan går direkt upp i Allsvenskan. Trean får kvala mot Allsvenskans 14:e lag. Jumbon och nästjumbon åker ut. 13:e och 14:e laget får kvala mot Söderettans respektive Norrettans tvåa för nytt kontrakt.

Så ser det alltså ut i den alltid lika ovissa och oförutsägbara Superettan där det bjuds på dramatik in i det sista. Undrar om inte skräckfilmens mästerregissör Alfred Hitchcock njuter i sin grav?

Många frågor och hur många som helst spekulativa svar. Ett är säkert:

Fyra klubbar ligger bäst till för att bli bland de tre främsta. Fyra klubbar ligger sämst till för att bli just de fyra sämsta.

Toppstriden

Vi tar toppen först. Här handlar det om nykomlingen Mjällby, bottentippade Varberg, outsidern Jönköping och mittentippade Brage. En klubb måste bort. Vilken?

Mjällby toppar och har råd med en förlust och ändå bli sämst tvåa. Vid lika poäng är målskillnaden en nackdel. Formen? Har tre raka utan förlust efter två nollpoängare.

Varberg trodde många var en vår- och sommarfluga, men västkustlaget har endast en förlust på de nio senaste.

Jönköping skaffade sig lite av förarsits i september, men ska fyra raka utan vinst tolkas som darr på manschetten?

Brage, en förlust på de tio senaste, smyger och smyger och vem vet? När serien ska summeras kanske Borlänges stolthet finns bland de tre. Ett frågetecken rätas ut redan i den kommande omgången då Jönköping tar emot på Stadsparksvallen.

Här följer toppkvartettens status.

 1. Mjällby, 52 poäng, +9 i målskillnad.
  Matcher kvar: Västerås borta (19/10), Syrianska hemma (28/10), Varberg borta (3/11).
 2. Varberg, 50 poäng, +21 i målskillnad.
  Matcher kvar: GAIS borta (19/10), BP borta (27/10), Mjällby hemma (3/11).
 3. Jönköping, 48 poäng, +22 i målskillnad.
  Matcher kvar: Brage borta (20/10), Trelleborg borta (26/10), BP hemma (3/11).
 4. Brage, 48 poäng, +19 i målskillnad.
  Matcher kvar: Jönköping hemma (20/10), Halmstad borta (27/10), Västerås hemma (3/11).

Sedan skuggar Degerfors på 44 poäng samt Örgryte och Dalkurd på 43 poäng. Den här trion bör/måste ta full pott för att utmana om de tre attraktiva platserna och då de möts (Örgryte-Degerfors, Örgryte-Dalkurd, Dalkurd-Degerfors) är chansen att hinna i fatt topptrion minimal.

Bottenstriden

På den nedre halvan är samma kvartett sedan tidigare involverad i kampen om att undvika nedflyttning och hoppas på negativt kval.

Frej har tagit tio av 15 poäng på slutet och skaffat sig en riktigt fin position och tillmäts möjlig chans att till och med klättra i tabellen.

Syrianska var tillbaka i vinnarspåret senast efter fyra raka förluster och har i första hand kval som målsättning.

Brommapojkarna såg ut att vara på väg mot nytt kontrakt, men tre raka förluster kan stå dem dyrt.

Öster blandar och ger och har lite av saken i egna händer då hemmamöten med Syrianska och Frej väntar.

Här följer bottenkvartettens status.

 • Frej, 26 poäng, -14 i målskillnad.
  Matcher kvar: Halmstad hemma (18/10), Norrby hemma (25/10), Öster borta (3/11).
 • Syrianska, 25 poäng, -23 i målskillnad.
  Matcher kvar: Öster borta (21/10), Mjällby borta (28/10), Halmstad hemma (3/11).
 • Brommapojkarna, 23 poäng, -12 i målskillnad.
  Matcher kvar: Dalkurd hemma (19/10), Varberg hemma (27/10), Jönköping borta (3/11).
 • Öster, 23 poäng, -17 i målskillnad.
  Matcher kvar: Syrianska hemma (21/10), Degerfors borta (26/10), Frej hemma (3/11).

I riskzonen, före den här kvartetten, ligger Västerås 30 poäng samt Trelleborg och GAIS 31 poäng. Just Trelleborg-GAIS möts i sista omgången. I övrigt inte några inbördes möten. Risken för att någon av de här tre klubbarna ska tvingas till kval finns, men risken är nästan obefintlig då det gäller direktnedflyttning.

Alltså: nio poäng att spela om och den 3 november har alla frågetecken rätats ut till svar. Håll med om att det är tre spännande omgångar som väntar…

Larne Wallisson