Rosengård svenska mästare

Förutsättningarna var enkla inför FC Rosengårds hemmamatch mot Vittsjö under söndagen. En poäng och SM-guldet var Malmölagets. Vittsjö kvitterade visserligen Anna Anvegårds 1-0-mål i den första halvleken - men 1-1 slutade matchen och Rosengård tog poängen som krävdes. FC Rosengård är svenska mästare och vinner OBOS Damallsvenskan 2019.

Malmölaget hade chansen att säkra SM-guldet på Malmö IP redan förra helgen. Men oavgjort mot Linköpings räckte inte och Rosengård fick i stället försöka på nytt i denna omgång. Idag söndag hade Rosengård chansen igen och nu krävdes enbart en poäng mot Vittsjö som klev in i matchen i jakt på en Champions League-plats. Och denna gång gjorde Rosengård exakt vad som krävdes, tog en poäng, och fick fira tillsammans med hemmapubliken.

Landslagsforwarden Anna Anvegård fortsätter ösa in mål för Rosengård sedan flytten till Malmö i mitten av augusti. I mitten av den första halvleken fångade Anvegård upp en boll i offensivt straffområde och vräkte in 1-0-ledningen i nättaket. 1-0 och nu såg läget ytterst gynnsamt ut.

1-1 kom dock kort därefter. På en hörna lyckades Alexandra Benediktsson överlista både Rosengårdsförsvar och målvakt Zećira Mušović när hon nådde högst och nickade in bollen vid bortre stolproten.

Rosengård hade fortfarande poängen som krävdes men Vittsjö var inte ofarliga. Samtidigt hade Göteborg ledningen i sin match mot Växjö och Vittsjö var med de resultaten borta från kampen om den andra Champions League-platsen. Läge att gå framåt således.

Några fler mål blev det dock inte i matchen. Vittsjö hade inte riktigt orken att komma till de heta chanserna och Rosengård kontrollerade matchbilden lugnt. 1-1 slutade matchen och en poäng vardera till lagen. En poäng som innebär SM-guld för Rosengård men samtidigt att Champions League inte längre är möjligt för Vittsjö. För samtidigt i Göteborg besegrade Kopparbergs/Göteborg Växjö och säkrade andraplatsen i OBOS Damallsvenskan.

SM-guldet är det elfte för FC Rosengård och det första sedan 2015.

Guldjubel efter slutsignal hos Rosengård.