Malmö FF P16-mästare 2019

Malmö FF vann P16-finalen mot AIK i en målrik tillställning i Malmö. Slutresultatet skrevs till 5-2. Isak Bjerkebo och Adrian Neziri stod för två mål vardera och blott 13-årige Roony Bardagji fastställde slutresultatet. Skåningarna tog därmed revansch från fjolårets finalförlust mot Hammarby IF.

Det var många som hade hittat till Malmö Stadionområde när P16 finalen mellan Malmö FF och AIK skulle avgöras. En final där hemmalaget Malmö FF fick den bästa starten.

Redan i den sjätte minuten gav Adrian Neziri skåningarna ledningen i matchen med 1-0 efter ett behärskat avslut efter ett fint inlägg från Axel Rönnqvist ute på högerkanten.

Minuten senare var Malmö FF nära att öka på sin ledning när Isak Bjerkebo fick bollen precis framför mål. Uppoffrande AIK-mittbackar blockade dock avslutet precis vid mållinjen.

Därefter kom AIK in i matchen mer och mer och skapade en drös med läge. Först vände Calvin Kabuye upp kvickt inne i straffområdet och sköt precis utanför ena stolpen. Därefter hade både Holger Olsson och Noah Tesfai Negash bra lägen för ett mål.

Lagen bytte sedan chanser med varandra i en mycket händelserik första halvlek. Målskytten Adrian Neziri försökte med en lobb på ett friläge, men Karl Netzell i AIK-målet läste avslutet. För AIK:s del var Ahmed Faqa när mål två gånger om. Först en dubbelchans som skåningarna blockade, sedan stod Viktor Andersson i MFF-målet för en fin räddning.

Direkt efter Anderssons räddning kontrade Malmö FF. Isak Bjerkebo fick bollen, gjorde ett snabbt ryck förbi sin motståndare och tryckte in bollen via den bortre stolpen till 2-0 som var halvtidsresultatet.

Efter en aningen trevande första kvart i andra halvlek skapades en rad med farliga chanser för båda lagen bara inom några minuter.

För AIK:s del hade Yasin Ayari ett jätteläge precis framför mål, men sköt över. Minuten senare satte Malmös Isak Bjerkebo AIK:s målvakt Karl Netzell. I anfallet efter hade Holger Olsson ett volleyavslut precis över. Han skulle dock få ett läge till.

Efter ett fint förarbete av Calvin Kabuye kunde Holger Olsson rulla in en reducering för AIK till 2-1 efter en timmes spel. Det var inledningen på en målkavalkad där det regnade in mål för båda lagen.

Bara tre minuter senare kom en snabb replik från Malmö FF. Hugo Bolin stod för en fin framspelning till Isak Bjerkebo som kyligt lade in sitt andra mål i matchen till 3-1. Minuten senare ökade skåningarna på till 4-1 genom Adrian Neziri. Därmed var det två tvåmålsskyttar i matchen.

AIK gav sig däremot inte. Calvin Kabuye rann igenom och fälldes inne i straffområdet. Straff för AIK och fram klev Kabuye själv. Viktor Andersson i MFF-målet var på bollen, men kunde inte hålla emot. Ny reducering för AIK till 4-2.

AIK försökte med en forcering på i första hand en till reducering och kom till några halvlägen, men öppnade sig samtidigt bakåt för Malmö FF. Med tio minuter kvar av matchen kunde den blott 13-årige (!) inhopparen Roony Bardagji (född 2005) vika inåt i plan och avlossa ett skott som touchades in i mål till 5-2.

Inga fler mål föll i denna målrika P16-final. Malmö FF, som föll i fjolårsfinalen mot Hammarby IF tog revansch och kan titulera sig svenska mästare i P16-klassen 2019.

tipselit.se