Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Värnamo är höstens fenomen

Landskrona stod för omgångens knall då nykomlingen vann på bortaplan mot tvåan Falkenberg, som därmed missade att överta serieledningen från Helsingborg vars match mot Brage fått nytt speldatum med anledning av Andreas Granqvists landslagsspel. Trean Eskilstuna tappade också poäng i sitt bortamöte med Degerfors. På den nedre halvan vann Norrby ett målrikt möte med Frej. Och så höstfenomenet Värnamo som vann borta mot GAIS i sin sjunde raka utan förlust. Åtta omgångar återstår.

GAIS-Värnamo 1-2
Värnamo kom till Göteborg med sex raka utan förlust och den före detta jumbon har fått upp hoppet om nytt kontrakt. GAIS form är mera diffus då enda höstsegern togs näst senast i derbyt mot Örgryte (3-1). I våras, när Värnamo hade hemmamatch, var Finnvedsvallen inte spelduglig utan lagen möttes på Borås Arena och då vann GAIS med 2-1 efter ett sent segermål.

Nu var formstarka Värnamo ute efter revansch och smålänningarna fick den inför 1 496 åskådare på Gamla Ullevi.

I den 25:e minuten kom välförtjänt 0-1. Fabio Gama dos Santos nickade Freddie Winsts inlägg i krysset, otagbart för Damir Mehic. I den 52:a minuten kom kvitteringen då Leonard Pilana i en omställning hittade Edin Hamidovic som hittade rätt vid första stolpen. I den 80:e minuten fick Värnamo en frispark metern utanför straffområdet. Predrag Randelovic tog den, hittade en lucka i muren och sköt in 1-2 i det bortre hörnet.

Därmed ligger Värnamo inte längre på nedflyttningsplats och på söndag väntar Degerfors hemma.

Falkenberg-Landskrona 1-2
Det var kvällen och matchen då Falkenberg skulle passera Helsingborg och gå i Superettans topp. Tvåan FFF hemma mot nästjumbon BoIS kunde väl bara sluta på ett sätt? Nej, det gjorde det inte. Falkenberg vann hörnstatistiken med 13-3, men förlorade matchen med 2-1 och därmed blev det BoIS som avancerade i tabellen.

- Uddlöst, orkeslöst och idéfattigt, suckade Falkenbergs Tobias Karlsson tungt efter förlusten till hn.se.

- Vi ska behålla kämpaglöden och fortsätta jobba hårt, som vi gjorde i dag. Då kommer vi att ta fler poäng, sa Landskronas Filip Pivkovski till C More efter segern.

Det var just Pivkovski som gjorde Landskronas första mål på den regntunga planen i den 66:e minuten. Monday Samuel utnyttjade ett felpass i hemmalaget och gjorde 0-2 i den 82:a minuten. På Falkenbergs 13:e hörna reducerade Zlatan Krizanovic i den 84:e minuten, men fler mål blev det inte och skrällen var ett faktum.

Därmed bröt Landskrona en fem matchers lång svit utan seger och för nye tränaren Jack Majgaard Jensen blev det seger direkt.

Norrby-Frej 3-2
Efter tio minuter ledde Frej med 2-0. När domaren Robert Daradic blåste av matchen hade Norrby vänt och tagit en oerhört viktig trepoängare, den första på åtta matcher. Segern innebar också att man passerade Norrby i den nedre delen av tabellen.

- Nu är det bara att titta framåt, summerade Norrbys 2-2-målskytt Richard Yarsuvat som för andra matchen i rad agerade inhoppare efter en längre skadeperiod.

Joakim Runnemo gav Frej ledningen på straff redan i den tredje minuten och när Mattias Bouvin gjorde 0-2 stod som matchklockan på tio minuter. Var Frej på väg mot årets sjunde seger? Nej det blev Norrby som tog årets sjätte seger. Detta sedan Nicklas Savolainen reducerat med ett välplacerat skott och fastställt paussiffrorna. Tre minuter in på andra halvlek rundade Yarsuvat Frejs målvakt Hampus Elgán och gjorde 2-2 och i den 71:a minuten stötte Abdelrahman Saidi in målet som också skulle bli segermålet.

För Frejs Luca Gerbino Polo tog matchen slut i den 85:e minuten då han fick sitt andra gula kort med utvisning som följd och för Roberth Björknesjö var det sista matchen som tränare. Numera är han sportchef och tränare för Brommapojkarna.

Abdelrahman Saidi avgjorde förr Norrby.

 

Degerfors-Eskilstuna 2-2
Totalt har tabelltrean Athletic Eskilstuna endast släppt in 12 mål. Åtta av dessa har kommit i fyra av årets 22 matcher då man släppt in två mål mot Falkenberg 0-2, Varberg 2-2, Halmstad 1-2 och nu mot Degerfors 2-2.

På Stora Valla var Eskilstuna illa ute då Adnan Kojic kvitterade först i näst sista ordinarie minuten. Å andra sidan ledde man i paus efter Bajram Ajetis straffmål efter en knapp halvtimma. Degerfors mål sköt Kevin Wright in i den 51:a minuten och nickade Marcus De Bruin in i den 61:a minuten.

En poäng till slut. Bra eller dåligt?

- Vi visste på förhand att det skulle bli en tuff match. Planen, laget – vi vet att Degerfors är starka på hemmaplan, summerade 2-2-målskytten Adnan Kojic det oavgjorda resultatet på klubbens hemsida.

På lördag väntar tabellettan Helsingborg hemma på Tunavallen.

Jönköping-Gefle 1-0
Om man tittar till statistiken, 8-1 i avslut och 13-3 i hörnor, kändes det överraskande att matchen på Stadsparksvallen skulle sluta 0-0...vilken den inte gjorde för i första tilläggsminuten gjorde Jakob Orlov inget misstag när chansen dök upp i straffområdet. Orlov, som spelade för Gefle 2010-14, cementerade därmed sin förra klubb i botten på tabellen. Exallsvenska Jönköping däremot är inte längre akut jagat av klubbarna kring de nedre strecken. I nästa omgång stundar smålandsderby i Växjö.

Örgryte-Öster 1-0

Efter elva raka matcher utan seger spräckte Örgryte sin negativa svit i förra omgången borta mot Gefle, 1-0. Nu väntade ett revanschsuget Öster på Gamla Ullevi, ett Öster som efter en positiv svit förlorat både mot Värnamo och Falkenberg. Hur det gick? Jo Örgryte vann åter med 1-0 och passerade Öster i tabellen.

- Jag tycker det var en jämn match där båda lagen hade sina chanser, men vi satte inte våra och dom satte en av sina. Vi är inte tillräckligt bra just nu och inte tillräckligt effektiva. Du kan inte räkna med att få mer än tre-fyra bra målchanser i en sån här tillknäppt match och då behöver du göra mål på nån av dom, sa Östers tränare Christian Järdler till smp.se.

Järdler coachade sitt lag på kryckor och med högra benet i gipspaket efter veckans ledbandsoperation.

Målet kom i den 78:e minuten efter ett effektivt samspel mellan Diego Montiel och Daniel Paulsson med den sistnämnde som målskytt. Montiel och Gabriel Altemark Vanneryr testade Östermålvakten Robin Malmkvist för 2-0, men resultatet stod sig.

Omgången avslutas med fredagens Halmstad-Varberg samt Helsingborg-Brage som är framflyttad till den 19 september.

23:e omgången avgörs 15-18 september.

Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Larne Wallisson

Serier - senaste