Link

Hedin: Gyllene tillfälle för klubbarna

Biljetten till fotbolls-VM är säkrad och det finns gott om unga spelare som knackar på dörren och vill åka med. Det blåser medvind i svensk damfotboll.

Guldstriden är inte jämnare än någonsin, jag minns hösten 2011 när Tyresö och Malmö låg på 40 poäng när tre omgångar återstod, jagade av Göteborg på 39 poäng och Umeå på 38. Fyra lag hade chansen, Malmö fick jubla högst den gången. Göteborg tog hem klubbens första silver och även Umeå seglade om Tyresö.

Tillbaka till nutid. Även i år är det fyra kandidater, helgens omgång innebar en rejäl rockad där Piteå blev den stora vinnaren, detta efter att Rosengård förlorade och Göteborg tappade poäng i slutminuterna. Kristianstad tog fjärde raka segern och gav sig på allvar in i leken. 

När det är jämnt och ovisst växer intresset, det skrivs mer om damallsvenskan och det pratas mer om den. På sina håll i landet syns det även på publiksiffran, klubbarna har ett gyllene tillfälle att ta vara på allt detta. Att marknadsföra sina profiler, lirare som Piteås Madelen Janogy, Djurgårdens Julia Spetsmark, Kristianstads Amanda Edgren eller Göteborgs Rebecka Blomqvist, för att nämna några exempel. Nu kan man ju också locka till ett ökat intresse med alla VM-aktuella spelare som finns ute i de damallsvenska klubbarna.

Spelarna är i dag väldigt duktiga på att marknadsföra sig själva, sina klubbar och sina partners. Många är väldigt flitiga på sociala medier, de berättar när det är match, bjuder på sig själva och uppdaterar sina följare när det händer något av intresse. Några tar också ställning i frågor de anser viktiga och sätter press på makthavare. Efter att VM-platsen säkrades var exempelvis landslagsspelare snabba med att kritisera fördelningen av FIFA:s resurser och de enorma skillnaderna mellan damer och herrar. Det är bra.

Jag skulle gärna se att klubbarna hänger på och utnyttjar sättet man i dag kan nå ut via sociala medier. Visst krävs det resurser, men egentligen är det inte svårare än att dra fram mobilen, filma och publicera. Såg exempelvis en kort intervju med Rosengårds tränare Jonas Eidevall inför bortamatchen i Champions League förra veckan. Informativt och enkelt. Många av klubbarna är bra, men kan bli ännu bättre. 

Derbyt mellan Rosengård och Kristianstad kommande omgång kittlar mest. När lagen möttes i våras vann Elisabet ”Beta” Gunnarsdottirs KDFF med 2–0. Hur många tar sig till IP för att se hur den matchen slutar?

Rebecca Hedin