Link
Spelare i Piteå jublar efter mål mot Göteborg.

Hedin: Spännande tider i svensk damfotboll

Piteå själva säger att de ”skojar lite där uppe”. Vändningen mot Göteborg var i alla fall mäktig och sättet de vann på svetsar ihop gruppen ytterligare inför höstens avgörande.

Rebecca Hedins tankar från Damallsvenskan.

Förutom dippen i juni med tre raka förluster har Piteå varit urstarkt under säsongen. Laget har vänt och vunnit flera gånger. Det har inte varit snyggt alltid, men underhållande och publikvänligt. Det råder ingen tvekan om att laganda och moral är någonting som det finns gott om i Stellan Carlssons gäng.

Göteborg hade sex raka segrar och är ett av seriens formstarkaste lag, de hade också ledning med 3–1 när 25 minuter återstod uppe i Piteå, men det räckte inte.

Det kan betyda fantastiskt mycket för en grupp att få med sig en sådan grej som när Piteå krånglade till sig den här senaste segern. Det kittar ihop gruppen ytterligare, får spelarna att tro, hamnar de illa till framöver vet de att de kan, det har gått förut, VI kan göra det igen.

Just den här gången skapade Piteå dessutom ytterligare luft i tabellen till guldjagande konkurrenter. Ett par av norrbottningarna fanns också med i förbundskapten Peter Gerhardssons landslagstrupp som ska avsluta VM-kvalet om några veckor – Julia Karlernäs får en ny chans tillsammans med debutanten Nina Jakobsson.

Två oerhört viktiga landskamper väntar mot Ukraina i Göteborg och mot Danmark på bortaplan. Sverige har allt i egna händer, men det finns inte utrymme för några misstag. Att ta en VM-plats är även en förutsättning för att ta sig till OS 2020. I det här läget måste det finnas tro och mod. Skitsamma om det är snyggt, nu handlar det bara om att vinna. Som i Rio för två år sedan när det snackades om grisfest och parkerade bussar. När Sverige åkte på en 5–0-förlust mot Brasilien i gruppspelet, krånglade sig vidare och sedan fick svara med att slå ut hemmanationen i semifinal på självaste Maracana för att senare spela OS-final på den mytomspunna arenan.

Här får Jakobsson och Karlernäs chansen att sprida tro och självförtroende omkring sig, tillsammans med övriga blågula ska de ta Sverige vidare till nya mästerskap. Till VM i Frankrike till att börja med. Att Rosengårds och Sveriges kapten, Caroline Seger, är tillbaka på planen efter skada känns väldigt viktigt. Hon om någon kan med fast hand styra en grupp mot målet. Det är spännande tider för svensk damfotboll. Lite väl spännande.

Rebecca Hedin