Link

Krönika: En fortsatt underhållande serie

Göteborg, Rosengård eller Piteå handlar det om när sju omgångar återstår. Sjukt svårtippat.

Bilden ovan: Med Julia Zigiotti Olme i laget har Göteborg manövrerat sig fram i potentiellt guldläge...

Rebecca Hedins tankar från Damallsvenskan.

Piteå har hamnat i en ny formsvacka och kunde endast glädjas åt helgens fina publiksiffra – drygt 2 300 åskådare. Laget har inte fått det att stämma mot Vittsjö och Kristianstad varken under sommaren, eller sedan serien drog igång igen efter uppehållet. Spelarna pratar om att självförtroendet är naggat i kanten. Men det gäller att släppa negativa tankar omgående om gulddrömmarna ska leva vidare.

oppkonkurrenterna Göteborg och Rosengård tuggar på och har seglat förbi i tabellen. Varenda match under hösten kommer kännas som en seriefinal. Vem som drar det längsta strået är det fler än jag som vill veta.

Rosengård tillhörde självklart förhandsfavoriterna, men har tappat överraskande många poäng hittills. 10–0 mot nykomlingen Kalmar vittnar om bredd och effektivitet när allt stämmer, men det sena poängtappet uppe i Eskilstuna avslöjar också hur svårt laget har emellanåt. Jag tycker ändå att Rosengård har det bästa laget på pappret.

Göteborg stack ut hakan tidigt och vädrade guldtankar. Det kändes väl kaxigt då med fjolåret i färskt minne, det gör det inte längre.
Julia Zigiotti-Olme lämnade Hammarby för Göteborg i somras, hon verkar omgående ha hittat sin plats. I lördags satte hon sitt tredje mål för klubben. Beata Kollmats gjorde sitt första för säsongen och just att många spelare kliver fram hos nuvarande serieledaren, det kan tala för göteborgarna i slutändan. Efter att amerikanskan Christen Press lämnade har laget i mitt tycke presterat ännu bättre. Det är verkligen kul att Marcus Lanz har lyckats hitta jämnheten och stabiliteten efter den minst sagt skakiga inledningen. Klubben har som bäst en andraplats och det finns ingen vinnartradition i väggarna på Valhalla IP. Ordförande Peter Bronsman har i alla år pratat om guld och att det är nu det ska hända. Det har nästan alltid varit ettårskontrakt som gällde över hela spelartruppen, men nu har klubben bytt strategi och skrev nyligen ett femårskontrakt med landslagsspelaren Elin Rubensson. Den vägen kan vara framgångsrik, ovisshet kan skapa onödig otrygghet i gruppen.

Kristianstad ställde alltså till det för Piteå ytterligare en gång i år och har smugit med och plockat skalper under hela säsongen, bland annat en 2–0-seger mot Rosengård tidigare i år. Ingen tycker om att möta skåningarna, alla vet att det blir en tuff match. Det är en liten bit upp till topplagen, men något ointagligt avstånd är det absolut inte.
Nu ser vi fram emot VM-kvalet och sedan den spännande upplösningen av serien.

Rebecca Hedin