Group 2 Copy 19Link

Spännande andra halvlek av Allsvenskan

Vi är framme vid halvtid i Allsvenskan och just nu är AIK den hetaste guldfavoriten. Ett helt år utan en enda förlust, 28 raka matcher. Vilket lag spräcker sviten? Kalmar FF?

Tabellen haltar en smula, men vi kan väl säga att Allsvenskans andra halvlek börjar nu?
Första halvlek har dominerats av Solna, Stockholm och Norrköping och mycket talar för att SM-guldet hamnar i någon av dessa städer.
Kan något lag besegra AIK den här säsongen?

Det är möjligen för tidigt att ställa den frågan, men Rikard Norlings lag har en nolla i förlustkolumnen och endast elva insläppta mål efter 15 omgångar.
Stabiliteten blir ännu mer imponerande när vi konstaterar att AIK inte har förlorat en allsvensk match sedan den 30 juli förra året, då Kalmar FF vann med 1-0 på Friends. Ni vet kanske vilket lag AIK möter på söndag? Just det: Kalmar FF.
Här är sviten efter den där förlusten för nästan exakt ett år sedan.
2017:
Sirius 1-0, Athletic Eskilstuna 1-1, Östersund 3-0, Djurgården 1-1, Hammarby 1-1, Halmstad 4-1, GIF Sundsvall 0-0, Häcken 6-1, Elfsborg 5-2, Jönköping 2-0, Malmö FF 0-0, IFK Göteborg 2-1, Örebro 2-1.
2018:
Dalkurd 2-0, Malmö FF 1-1, Djurgården 2-0, Örebro 1-1, IFK Göteborg 2-0, Sirius 2-0, Sirius 3-2, Elfsborg 0-0, Östersund 1-1, Hammarby 1-0, Häcken 1-1, IFK Norrköping 3-3, Trelleborg 4-1, GIF Sundsvall 1-0, Brommapojkarna 5-1.
28 raka utan nederlag. 17 segrar och 11 oavgjorda.

Det är mästerligt, men inte i närheten av Malmö FF:s rekord. Mellan den 6 maj 1949 och den 1 juni 1951 spelade MFF 49 allsvenska matcher i rad utan att förlora. Sviten spräcktes i höst-vår-seriens sista omgång av – AIK.
Eric Grübb gjorde det sensationella segermålet, men AIK ramlade ändå ur Allsvenskan, tillsammans med Kalmar FF, förresten. Malmö FF hade säkrat seriesegern långt tidigare och slutade nio poäng före tvåan Råå, en stor marginal med tanke på att en seger bara var värd två poäng på den tiden.

Nåväl, om vi förflyttar oss 67 år framåt i tiden är det svårt att hitta några påtagliga svagheter i AIK. Nyförvärven Sebastian Larsson, Heradi Rashidi och Panajotis Dimitriadis ser ut att bli förstärkningar och Nicola Stefanelli bör ha fått självförtroende efter sitt hat trick mot BP.
Sebastian Larsson, ja, förmodligen Allsvenskans mest rutinerade debutant genom tiderna. Han kommer garanterat att sätta sin prägel på spelet, med sin attityd, skicklighet och arbetskapacitet. Det ska bli intressant att se hans samarbete med Kristoffer Olsson och Enock Kofi Adu på innermittfältet.

  • Hammarby är starkt beroende av Jiloan Hamad, vårens spelare i Allsvenskan, men om Nikola Djurdjic fortsätter att vara effektiv och Björn Paulsen bibehåller sin form och auktoritet kan Bajen hänga med i toppstriden.
  • IFK Norrköping har visserligen förlorat Linus Wahlqvist, men om Alexander Fransson är lika bra som han var innan han flyttade utomlands får AIK och de andra topplagen se upp. Spännande värdemätare på lördag: klassikermötet Malmö FF-IFK Norrköping.
  • Djurgården har bara släppt in 13 mål och försvarsspelet lär inte bli sämre av Erik Johanssons ankomst. Hur Nicklas Bärkroth påverkats av sin utlandsvistelse återstår att se, men hans snabbhet är en tillgång.

Två målskyttar i form: Carlos Strandberg, Malmö FF, och VM-spelaren Saman Ghoddos, Östersund; två lag som kan närma sig toppkvartetten men knappast blanda sig i guldstriden.
Min favorit i halvtid heter AIK. Frågan är om Kalmar FF kan spräcka sviten. Ni vet vad som hände för ett år sedan.

Till sist: Malmö FF är det enda lag som genomfört en hel allsvensk säsong utan att förlora en enda match. 1949-50 såg MFF:s tabellrad ut så här: 22 20 2 0 82-21 42. Alltså, 42 poäng av 44 möjliga och nästan fyra mål i snitt per match.

Stefan Thylin

Serier - senaste