Group 2 Copy 19Link

Oavgjort Göteborgsderby inför storpublik

Det hände en hel del i Superettans tolfte omgång. Åtta mål i Göteborgsderbyt inför 13.310 åskådare. Klassmål i Falkenberg. Fem mål i Helsingborg. Fummelmål i Värnamo. Fem lag som höll nollan. Totalt 27 mål. På torsdag spelas den från första omgången uppskjutna Halmstads BK-Helsingborg. Räkna med ett intressant möte på Örjans Vall mellan två av seriens formstarkaste lag.

GAIS-Örgryte 4-4

- Jag tror vi har ett rock-and-roll-derby framför oss, sa ÖIS-tränare Thomas Askebrand till C More före avspark.

Så rätt han fick.

Första halvlek var intensiv, underhållande och målrik för när spelarna lämnade Gamla Ullevi för pausvila hade det gjorts fem mål, fördelade på två för GAIS och tre för Örgryte. Gustav Ludwigson hade gjort två av Örgrytes mål.
- Ett svängigt derby, laddat med känslor, summerade han första halvlek i C More.

Målen då? Ja, så här kom dom:

  • 1-0 (12) Dusan Djuric snappade upp en boll i straffområdet, i misstänkt offsideposition.
  • 1-1 (22) Gustav Ludwigson som avancerade mot straffområdet och avlossade ett välplacerat vänsterskott.
  • 1-2 (26) Ludwigson igen, nu ett kliniskt avslut åter med vänsterfoten inne i straffområdet efter en perfekt djupledspassning.
  • 1-3 (38) David Engström på nick efter hörna.
  • 2-3 (45) Marcus Bergholtz på straff efter hands på Engström.

Andra halvlek blev inte lika målrik, men när Daniel Paulson nickade in 4-2 för Örgryte i den 80:e minuten på Jens-Lys Michel Cajustes passning kändes det trots allt som om derbyt var avgjort, vilket säkert flertalet av de 13.310 åskådarna på Gamla Ullevi höll med om.

Men det blev dramatiska slutminuter eftersom Jesper Westermark nicktouchade Marcus Bergholtz inlägg i mål i den 88:e minuten. Nu stod det 3-4 och med sex tilläggsminuter jagade GAIS en kvittering – som kom. För det sista som hände i detta smått magiska derby var att Ajdin Zeljkovic halvliggande tryckte in kvitteringen efter en frispark från Junes Barnby.

Vilken avslutning i ett helt "galet" derby.

- Jag har varit ute på lån, kommer tillbaka och sätter mitt första mål. Underbart, sa derbyts sista målskytt i C More.

Värnamo-Jönköping 0-1

Efter en mållös första halvlek i regnet – ja, faktiskt i denna torra sommar – kom matchens enda mål i den 62:a minuten, när regnet upphört. Och vilket mål sedan...

Alexander Jallow tog sig fram på högerkanten, skickade ett inlägg mot mål, som Värnamos målvakt Tobias Andersson inte kunde hålla utan fumlade in bollen i eget mål. Ganska typiskt för ett bottenlag som aldrig har marginalerna med sig. Det var bud på både flera J-Södramål och kvittering, men efter tre tilläggsminuter stod det 0-1 på anslagstavlan i detta länsderby.

För exallsvenska mittenlaget Jönköpings Södra var det fjärde segern och även fjärde gången man höll nollan. För jumbon IFK Värnamo var det nionde förlusten och nu är avståndet till negativ kvalplats fem poäng.

Falkenberg-Gefle 3-0

Det bjöds på klassmål när Falkenberg aldrig gav Gefle någon rejäl chans att ta poäng på Falcon Alkoholfri Arena. Segern innebär att Falkenberg håller undan i toppen efter sjätte raka utan förlust.

1-0 kom i den 21:a minuten då Anton Wede fick en kalasträff på volley med högerfoten och dundrade upp bollen i vänstra krysset.

- Ja, den satt bra. Jag rankar målet topp-två, sa Wede på klubbens hemsida.

I halvlekens slutminut kom 2-0 och åter en gång fick publiken se ett vackert avslut. Det var Karl Söderström som iskallt chippade in bollen i bortre hörnet utan chans för August Strömberg i Gefles mål.

- Jag är nöjd med mitt mål, men Antons var ju bara sjukt, sa Söderström glatt.

Gefle hade en hygglig reduceringschans som räddades på mållinjen av Per Karlsson och när Robin Östlind, succéförvärvet från Öster, slog till för femte gången i år stod det 3-0 och Gefle lyckades/kunde aldrig resa sig.

Helsingborg-Degerfors 4-1

6.057 åskådare, de flesta HIF-supportrar, visste inte riktigt vad de skulle tro när det återstod en dryg kvart att spela på Olympia. I den 69:e minuten kvitterade nämligen Degerfors och HIF såg ut att tappa poäng. Detta trots att man spelade med en man mer sedan 35:e minuten då Erik Björndahl blev utvisad.

- Vår första halvlek spelade vi i en perfekt harmoni och när vi sedan växlade upp under sista kvarten blev det till sist bra. Visst hann det bli lite nervöst när de kvitterade, men att stå emot HIF i 20 minuter med en man mer är få lag som klarar, menade HIF-tränaren Per-Ola Ljung belåtet på klubbens hemsida.

HIF gick till pausledning tack vare Max Svenssons mål i den 45:e minuten. I den 69:e minuten visade Sargon Abraham varför han toppar skytteligan då han stack upp i en kontring, kvitterade och gjorde sitt tionde mål för säsongen. Starka papper!

Sen kom då HIF:s uppväxling och då kunde inte Degerfors stå emot med en man mindre. Mikael Dahlbergs 2-1 i den 74:e minuten var hans första mål på 581 dagar, Carl Johanssons 3-1 kom blott fyra minuter senare och så blev Max Svensson tvåmålsskytt när han fastställde slutresultatet i den 86:e minuten.

Öster-Norrby 3-0

Efter tre raka förluster vände Öster sin negativa trend mot Norrby, vilket kanske inte var så konstigt eftersom Öster alltid haft lätt mot Boråslaget. 3-0 var Östers nionde raka seger mot Norrby. Dragan Kapcevic gjorde första halvlekens enda mål minuten före pausvilan. Lika psykologiskt viktigt var 2-0 som Simon Helg gjorde på straff – en minut in på andra halvlek. Och då vågade Östertränaren Christian Järdler inte titta.

- Jag vågade inte. Om Simon missat kunde hela matchens momentum svängt över till Norrby, sa Järdler till smp.se efter segern.

Simon missade inte, utan gjorde säsongens andra straffmål och när Liridon Silka gjorde 3-0 i den 86:e minuten var Norrby redan ett slaget lag. Dragan Kapcevic spelade en avgörande roll för sitt Öster. Han gjorde själv 1-0, fälldes till straffen som blev 2-0 och spelade fram till 3-0.

För Norrbys Shkelqim Krasniqi blev besöket på Myresjöhus Arena inte lika roligt och framför allt inte speciellt långvarigt. Han byttes in i den 78:e minuten, fick gult kort i den 78:e och rött kort i den 87:e. Totalt nio minuter på plan.

Halmstad-Frej 2-2

När Frej gjorde 2-0 i den 68:e minuten var Halmstads svit på sju raka utan förlust i farozonen. Nu blev det inte så. Ett skade- och avstängningsdrabbat HBK kom tillbaka och klarade 2-2 tack vare Marcus Mathisens första mål för säsongen och Kosuke Konshitas sjätte mål för säsongen.

- Jag är stolt över killarna då det skett en del rockader inför matchen. Det var två slarviga aktioner som föranledde deras mål, men att hämta upp underläget och vara obesegrade i åtta raka matcher är bra, fastslog HBK-tränaren Igor Krulj på klubbens hemsida.

Mattias Bouvin gav Frej ledningen efter en halvtimma. Bouvins första mål i Superettan. Dusan Jacic gjorde Frejs andra mål och det kunde ha blivit ett tredje mål då man fick en straff, minuten efter HBK:s reduceringsmål. Joakim Runnemo tog han om straffen, men placerade bollen i stolpen. Mål där kunde ha lett till tredje segern för Frej, som dock inte längre ligger på nedflyttningsplats.

Brage-Varberg 1-0

Brage reste sig direkt efter förlusten mot Norrby och tack vare Marcus Astvalds mål i den 71:a minuten kom årets fjärde seger. Målet föregicks av en fin kombination med Robbin Sellin.

- Det satt hårt åt. Det var en dålig dag på jobbet från vår sida, men det är en styrka att ta te tre poäng även sådana dagar, sa Astvald på klubbens hemsida.

För Varberg var det femte raka uddamålsförlusten och man ligger kvar på negativ kvalplats. På tilläggstid hade Varberg chanser till kvittering, men det ville sig inte för hallänningarna.

AFC Eskilstuna-Landskrona 2-0

Efter en mållös första halvlek, där gästande Landskrona BoIS stod upp riktigt bra, blev det till sist två hemmamål på Tunavallen. Mittfältaren Samuel Nnamani gjorde sitt fjärde mål för säsongen när han sju minuter in på andra halvlek gjorde 1-0 efter fint samarbete med Ousmane Camara. Fem minuter före ordinarie tid fälldes inbytte Gustav Jarl i straffområdet, en straff som Oke Akpoveta placerade till höger om målvakten Amr Kaddoura, som chansade åt andra hållet. Därmed har Eskilstuna tio raka utan förlust.

- Tre sköna och viktiga poäng. Nu fortsätter vi att sätta press på övriga topplag, summerade duktige inhopparen Gustav Jarl till klubbens hemsida.

Trettonde omgången avgörs 16-19 juni. Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Larne Wallisson