Link

Jämnt i toppen efter flera kryss

Topplagen kryssade i elfte omgången. Helsingborg hade chansen att gå upp på andra plats, men fick nöja sig med 1-1 i Gävle. Örgryte och Falkenberg kryssade mot varandra. Athletic Eskilstuna kryssade i Jönköping. Enda topplaget som vann var Halmstad, 3-2 i derbyt borta mot Varberg. På den nedre halvan har Frej lämnat jumboplatsen efter 3-1 hemma mot formsvaga Öster.

Bilden: Kosuke Konishita och HBK vinner mark i toppen efter trepoängaren i hallandsderbyt mot Varberg

Gefle-Helsingborg 1-1

Förutsättningarna var olika. Gefle jagade revansch för 1-5 mot nykomlingen Landskrona. Helsingborg ville vinna och gå upp i serieledning och i så fall notera sin fjärde raka seger och sjunde raka utan förlust. Det blev sjunde raka utan förlust, men ingen seger och serieledning – däremot revansch för Gefle mot Landskronas skånska rival. För 1-1 mot topplaget HIF måste betraktas som ett lyft efter genomklappningen senast.

HIF kontrollerade spelet, dock utan att skapa några skarpa målchanser. I stället stack Gefle upp i en kontring då flera HIF-are väntade på en frisparkssignal från domaren, men den kom aldrig. Piotr Johansson drev bollen mot HIF:s straffområde, serverade Erik Törnros en perfekt passning som med vänsterfoten överlistade Pär Hansson i gästernas mål.

- Jätteskönt efter en strulig vår med skador och motigt för hela laget, sa Erik Törnros till C More efter årets första mål.

Sex minuter in på andra halvlek kvitterade HIF genom Carl Johansson och nu trodde nog många att det skulle lyfta skåningarna och ta dem till seger. Men så blev det inte även om Darijan Bojanic placerade en frispark i stolpen på tilläggstid och returen nickade Anders Degn Randrup rakt i August Strömbergs famn. Gefle stod upp och hindrade därmed HIF från att gå upp i serieledning. HIF ligger kvar som fyra.

- Jag vet att vi brukar ha svårt mot Gefle borta, men med tanke på de chanser vi skapar på slutet tycker jag vi var värda att vinna, men tyvärr blev det inte, sa Carl Johansson till C More efter säsongens andra mål som ledde till 1-1 på Gavlevallen.

Jönköping-Athletic Eskilstuna 0-0

Då Eskilstuna spelade på Örgrytes och Falkenbergs resultat, 1-1, fanns chansen att gå i serietopp vid seger i Jönköping, men det blev mållöst på Stadsparksvallen vilket innebär att Eskilstuna håller samma avstånd som till Falkenberg och Örgryte.

När lagen möttes i Allsvenskan i fjol gjordes heller inte många mål. Det blev 1-1 i Eskilstuna och 1-0 i Jönköping, båda gångerna svarade Daryl Smylie för smålänningarnas mål. Mohamed Buya Turay gjorde Eskilstunas mål på hemmaplan.

I måndagens match bjöds publiken på väldigt få målchanser. Eskilstunas Kermit Erasmus och Ousmane Camara var närmast att göra mål, men Erasmus skott räddades av Frank Pettersson och Camaras avslut gick utanför. Det oavgjorda resultatet innebär att Eskilstuna spelat nio raka utan förlust.

Landskrona-GAIS 1-1

Landskrona ledde med 1-0, skapade chanser för ytterligare mål, tiden tickade mot full tid och tre poäng – då stack GAIS upp i ett sista anfall där Jesper Jonasson Westermark nickade in kvitteringen.

- Prestationsmässigt är jag nöjd, men när vi skapar så många chanser ska vi göra fler mål. Vi skulle ha stängt matchen och aldrig gett dem chansen att kvittera, sa en besviken BoIS-tränare Agim Sopi.

Efter en nästan konstant press mot GAIS-målet gjorde Sadat Karim 1-0 i den 72:a minuten, men fler hemmamål blev det alltså inte och det ska GAIS i första hand tacka sin målvakt Damir Maehic för. Vilka räddningar han svarade för.

- Vi spelade okey första kvarten, sen var det BoIS match. Det går ut på att göra mål och i dag hade vi turen på vår sida, sa GAIS-tränaren Bosko Orovic.

Örgryte-Falkenberg 1-1

Det blev en poäng var i toppmötet på Gamla Ullevi i en match där Örgryte dominerade spel- och chansmässigt i första halvlek och där målen kom i andra halvlek. Falkenberg gjorde det första i den 59:e minuten genom Robin Östlind efter en läcker klackpassning från Chisom Egbuchulam. Tre minuter före ordinarie tid kom kvitteringen då Filip Almström Tähti gjorde sitt första mål någonsin i Superettan. Förre FFF-spelaren Danny Ervik stod för passningen.

- Ett skönt och viktigt mål, även om det kändes som en felträff. Vi är starka hemma. Fortfarande obesegrade, poängterade målskytten Almström Tähti.

Falkenbergs tränare Hasse eklund var besviken över den sena kvitteringen.

- Vi hade så mycket folk hemma att vi borde ha kunnat plocka bort deras spelare i straffområdet. Å andra sidan är kryss borta mot Örgryte inte så tokigt.

Norrby-Brage 2-0

Efter sju raka utan vinst bröt Norrby trenden hemma mot nykomlingen Brage där båda målen gjordes efter paus. Nicklas Savolainen nickade in 1-0 i den 66:e minuten och Shkelqim Krasniqi fastställde slutresultatet med en snygg konstspark i den 83:e minuten. Då hade han varit på planen i sex minuter.

- Skönt och givetvis jätteroligt att få göra årets första mål och bidra till vårt fina spel som vi visade i det läget, sa Krasniqi på klubbens hemsida.

Brages tränare Klebér Saarenpää sa:

- Vi hade inte det rätta "flowet". Vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag.

Varberg-Halmstad 2-3

Om man vill kan man skriva: Varberg-Kosuke Konishita 2-3. Det var nämligen HBK:s japan som gjorde sitt lags alla tre mål och han gjorde dem inom loppet av tretton minuter i första halvlek. Därmed har HBK sju raka utan förlust och Kosuke Konishita har totalt gjort fem mål.

- Målsättningen är att göra 20 på hela säsongen, sa Konishita när ligan startade i våras.

Och fortsätter han att producera hattrick kan målet nås. Målen mot Varberg kom efter tveksamma ingripande av hemmaspelarna, något som Konishita tog till vara på i minuterna 29, 32 och 41. Då spelade det liksom ingen roll att Varberg hade 65 procent av spelet – när Halmstad hade Konishita.

Varberg gav aldrig slaget förlorat. Fem minuter in på andra halvlek reducerade Perparim Beqaj och knappa kvarten senare stod det 2-3 tack vare Nahom Girmai. Närmre än så kom dock inte hemmalaget utan HBK vann västkustderbyt.

Frej-Öster 3-2

Öster är inne i en negativ trend och är närmre nedflyttning än Allsvenskan. Frej har lagt den svaga öppningen bakom sig och vågar blicka uppåt. Mot Öster blev det säsongens andra seger trots underläge. Admir Bajrovic gav Öster ledningen, 19-årige Dusan Jajic kvitterade före paus. Inhopparen Andreas Bellander gjorde 2-1 på ett eget litet sologenombrott, Joakim Runnemo gjorde 3-1 på straff. På tilläggstid reducerade Dragan Kapcevic.

- Efter en bra start känns det bara otroligt jobbigt och tungt. Vi måste vara rejälare, sa Östers tränare Christian Järdler nedstämt.

Degerfors-Värnamo 4-1

Två mål i varje halvlek var Degerfors segerrecept mot jumbon Värnamo, som dock fick sista ordet genom rutinerade Pär Cederquist som fastställde slutresultatet i den 76:e minuten. Degerfors mål gjordes av Erik Björndahl (16), Sargon Abraham (23), Henrik Castegren (60) och Erik Björndahl (68).

- Jag är tacksam för segern och över att vi göra fyra mål. Vi är inne i en väldigt bra period. Det här var femte raka utan förlust. Nu laddar vi för nästa match, Helsingborg borta, summerade hemmatränaren Stefan Jacobsson.

- Vi har förlorat med 4-1 och vi har det jättetufft i serien. Jag hoppas trenden vänder någon gång, menade Värnamos tränare Roar Hansen.

Tolfte omgången avgörs 9-12 juni.

Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Larne Wallisson