Group 2 Copy 19Link
Löpduell under midnatssolsmatchen mellan Piteå och Rosengård.

Hedin: "Älskade Piteås initiativ"

Både klubbar och städer jobbar ständigt för att nå framgångar, både publikt och resultatmässigt. Jag älskar exempelvis Piteås initiativ med midnattsmatchen mot Rosengård uppe i Kiruna.

Rebecca Hedins tankar från Damallsvenskan.

Det krävs både hårt jobb, kontinuitet och kreativitet för att attrahera idrottspublik i dagens tuffa konkurrens. Produkten man har att erbjuda måste givetvis hålla hög kvalité, det gör Damallsvenskan. Årets serie är dessutom både jämn och oviss, få resultat känns givna. Det är ständigt nya skrällar.

Piteå är ett av lagen som överraskat, men har nu åkt på sina första förluster, laget toppar alltjämt serien och laget är även tvåa i publikligan. Toppmötet mot Rosengård slutade med bortaseger, men 2296 åskådare hade tagit sig till Lombia IP i Kiruna en lördag i juni för att titta på den historiska matchen med avspark 22.00. Hatten av för en häftig idé.

Även Hammarby och Djurgården spände musklerna och försökte slå ett publikrekord i morsdagsderbyt i slutet av maj. Det lyckades inte fullt ut, men media rapporterade flitigt om matchen, både inför och efter och tv-tittarna kunde se ett härligt inslag när spelarnas mammor eskorterade döttrarna ut på planen. Och 4 197 åskådare var trots allt på plats på läktarna. Årets hittills största publiksiffra.

Växjö har sämst publiksnitt av de damallsvenska lagen, men staden ligger verkligen i framkant när det gäller idrottssatsning och viljan att profilera sig som en idrottsstad. Den småländska orten stoltserar med den imponerande satsningen Arenastaden. Ett centrum för idrott, utbildning, ledarskap och evenemang. Idag finns det flera arenor på området för bland annat ishockey, fotboll och innebandy. När innebandylaget Växjö Vipers gick upp Superligan 2013 blev Växjö tillsammans med Stockholm och Göteborg – enda staden i Sverige med idrottsklubbar i högsta serien i de tre största lagidrotterna – just fotboll, ishockey och innebandy. Förhoppningsvis hittar publiken även till Myresjöhus Arena för att bland annat kolla in skytteligaledaren Anna Anvegård.

***

Kristianstads DFF:s mittback Therese Ivarsson har inlett allsvenskan starkt med fem mål, lika många mål som hon gjorde under hela förra säsongen. Lika många som Natasha Dowie har gjort, Linköpingsspelaren som gav sitt lag blytunga poäng i senaste segern mot Rosengård.

***

Kopparbergs/Göteborg tog tredje raka segern borta mot Djurgården i senaste omgången. Efter en skakig start verkar västsvenskarna ha börjat hitta rätt och det ska bli spännande att se om segerraden kan förlängas mot Växjö hemma i nästa omgång. Kanske hittar klubben på något nytt för att locka extra många till Valhalla IP?

Rebecca Hedin