Group 2 Copy 19Link

Hedin: "Fortsätt prata om fördelningen"

Piteås sjunde raka seger blev Fredrik Söderholms (bilden) sista som assisterande tränare för laget, klubben har inte råd att behålla honom. Vi måste fortsätta prata om hur fotbollspengarna fördelas.

Rebecca Hedins tankar från Damallsvenskan.

Maj inleddes med nyheten om ett miljonregn över svensk damfotboll, Svenska Spel satsar 145 miljoner kronor i ett avtal som sträcker sig till och med 2023. Det är en ökning från det tidigare avtalet med drygt 60 procent. Klubbarna har stort behov av hjälpen.

Titta på Piteå som trummar på i serieledning. Sju raka segrar, den senaste mot fjolårsmästaren Linköping, ett sekunddrama, serieledaren bjöd än en gång på stor underhållning.
Detta trots att laget har haft en turbulent vår på tränarsidan. Huvudtränaren Stellan Carlsson kämpar med sjukdom i familjen och assisterande tränaren Fredrik Söderholm har tagit stort ansvar, men nu tvingas han sluta. Klubben har inte råd att anställa honom på heltid, han tvingas därför att satsa på den civila karriären i Luleå.

I ett pressmeddelande skriver representanter för Piteå IF att av all total sponsring i Sverige går endast 20 procent till damidrott. De preciserar inte var den uppgiften kommer ifrån, men det kan mycket väl stämma. Inom fotbollen ser det ju ännu värre ut.

Nyligen publicerades uppgifterna om att FIFA ger herrklubbarna ungefär 72 000 kronor per dag per spelare som deltar i sommarens VM. Damklubbarna får inte ett öre. Någon slags ersättning hade givetvis gjort en enorm skillnad, exempelvis för Piteå.

I fjol pratades det mycket om hur UEFA fördelar den totala prispotten i Champions League – 99,8 procent gick till herrarna och 0,2 procent till damerna. Givetvis orimliga skillnader.

Det som idag heter Uefa Women's Champions League startades för 18 år sedan. Sverige har en fin historia med Umeås två titlar, totalt har Sverige varit representerat i sju finaler, men hur ser framtiden ut?
Fler och fler av de etablerade storklubbarna ute i Europa satsar på damfotboll. De har betydligt större ekonomiska muskler, bättre organisationer och sylvassa spelartrupper.

Svenska Spels miljoner är välkomna, men jag vill se fler storsponsorer som vågar satsa. Då kan Sverige fortsätta konkurrera med de bästa i Europa. Och vi slipper höra historier som den med Söderholm i Piteå.

Rebecca Hedin

Serier - senaste