Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Piteå dansar - och vill ha mer

2500 mil i resor. Skador och sjukdom. Egentligen skulle det inte gå. Men nu är Piteå IF första Norrbotten-lag att vinna SM-guld. – Vi har bra förutsättningar för att bedriva elitfotboll, säger sportchef Leif Strandh.

Texten är hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2018.

I december förra året gick Leif Strandh omkring och myste. Pusselbitarna fanns redan samtliga på plats, lagbygget var färdigt och spelarna hade knutit nävarna och såg närmast otäckt målmedvetna ut.

Nu skulle drömmen om Champions League förverkligas. Men säg den glädje ... Ett par, tre månader senare var bilden en helt annan.

  • Tränaren Stellan Carlsson tog time out på obestämd tid på grund av sjukdom i familjen.
  • Nyckelspelaren Elin Bragnum fanns inte längre tillgänglig på grund av ett vadbensbrott i samband med träning.
  • Försvarsbjässen Faith Ikidi gick gipsad efter ett armbrott i samband med träning.
  • Offensiva stjärnan Madelen Janogy tvinga­des operera en meniskskada.
  • Assisterande tränaren Jonas Edholm hoppade av sitt uppdrag efter att ha drabbats av sjukdom. Han kom sedan tillbaka i juli och var med på halvtid hösten ut.

Att lagkaptenen Josefin Johansson meddelade att hon var gravid kan såklart inte sorteras in under kategorin "olyckshändelser", men det råder inget tvivel om att hennes besked innebar att slagkraften försämrades ytterligare.

– Det är klart att man där och då började fundera, men så vann vi sju raka matcher i den allsvenska upptakten och då ökade förhoppningarna igen, säger Leif Strandh.

– Vi spelare tvivlade aldrig på vår kapacitet. Vi har aldrig svävat i väg utan tagit vecka för vecka och match för match. Även om vi förlorade en del matcher och spelade dåligt pushade vi på varandra och lyckades alltid komma tillbaka, säger Ellen Löfqvist.

Serieepilogen blev dramatisk. Piteå gjorde sin plikt och besegrade enkelt Växjö på hemmaplan men samtidigt, nere i Göteborg, dröjde det in på stopptid innan hemmalaget Kopparbergs/Göteborg kunde säkra segern mot Rosengård.

– Lite chockad blev jag när det stod klart att vi hade vunnit serien, men att kalla det slump är fel. Målsättningen inför säsongen var att vinna varje match och gör man det så vinner man ju serien, säger Ellen Löfqvist.

Leif Strandh lyfter i sammanhanget fram spelarnas mentalitet.
– Vi gjorde några dåliga matcher under säsongen, men det skakade spelarna av sig snabbt. Sedan vågar jag nog påstå att vi är det lag som har löpt mest.

Hur är det möjligt att ett lag från Norrbotten kan bli svenska mästare?
– Det ska egentligen inte gå, men vi har bra förutsättningar för elitfotboll här uppe. Vi kan välja först när vi ska träna, vi har fått en egen fullstor hall och vi har många i föreningen som jobbar hårt och vill bli ännu bättre i alla delar. Håkan Linneruth, som är vice ordförande och som har varit med från början, är ett exempel.

Strandh jobbade som individuell tränare för Piteås damlag hösten 2011. I oktober samma år tog han över som sportchef och hade då en bild av vad som skulle bli viktigast för att kunna få stabilitet: Att få till strukturen, främst försvarsmässigt.

Av det skälet engagerade han Stellan Carlsson som tränare.
– Stellan är min bästa värvning, säger Leif. Det Stellan inte kan om försvarsspel är inte värt att veta. Sedan har han lugnt och metodiskt adderat ytterligare egenskaper till laget.

I sin sjunde säsong med laget fick Stellan Carlsson höja mästarbucklan.

– Det som hände honom i början på året är naturligtvis oerhört tråkigt, men trots att han i perioder varit hemma i Umeå och tagit hand om sin familj har han inte missat en match eller en uppladdning inför en match.

Ellen Löfqvist sjunger också tränare Carlssons lov.
– Han har betytt enormt mycket både för mig och laget. Det jag gillar mest med honom är hans noggrannhet. Han lämnar inget åt slumpen i något avseende, utan är alltid extremt väl förberedd.

 

Leif Strandh och Stellan Carlsson har i stort sett daglig kontakt. Så har det varit ända sedan duon började jobba tillsammans för sex år sedan. De var tidigt eniga om vilken väg de ville gå med Piteå IF.

– Till en början hade jag ganska dålig koll på spelarmarknaden. Jag minns att vi värvade ett antal kanadensiska landslagsspelare, men det slog inte särskilt väl ut. Efter ett tag förstod jag att svenska spelare var lika bra och då började vi att leta efter spelare med norrländsk mentalitet, eftersom det blev bäst för alla. Med norrländsk mentalitet menar jag spelare som klarar av att acklimatisera sig till de förhållanden som råder här uppe.

Hur har ni lyckats locka spelare?
– Det var svårt i början, men 2015 kom vi trea och efter det har det varit betydligt enklare. Vi har också fostrat 20 landslagsspelare hittills, så de som kommer till oss vet att de kan utvecklas i den miljö vi erbjuder.

Till en början under firma Strandh/Carlssons regim gjorde Piteå sig känt som ett försvarsstarkt lag som i anfallsväg mest förlitade sig på kontringar och fasta situationer. Nu håller bilden på att förändras.

– Vi har kvar våra gamla styrkor, men har nu ett bättre passnings- och kombinationsspel, säger Ellen Löfqvist.

– Formationen är 3-4-3 och spelet framåtriktat, inflikar Leif Strandh. Vi har, offensivt, alltid varit ett framåtriktat lag som, på ett snabbt sätt, vill skapa mål­chanser. Det som har förändrats över tid är att spelarna utvecklats, vilket i sin tur innebär att även spelet kan utvecklas.

Såväl Ellen som Leif säger att det känns som att Piteå IF är hela Norrbottens lag. De ser båda fram emot nästa säsong då det ska spelas Champions League-fotboll i landskapet för första gången.

– Vi får ny belysning i mars. Sedan handlar det bara om lite smågrejer innan LF Arena godkänns som CL-arena, säger Leif.

– Nu har vi firat ett tag. I januari noll­ställer vi oss igen. Vi är sugna på fler framgångar, säger Ellen Löfqvist.

Göran Bolin, Magasinet Fotboll