Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Varberg och Syrianska klara för Superettan

53 klubbar har spelat i Superettan sedan starten 2000. Oskarshamns AIK kunde ha blivit den 54:e, men efter 2-0 på Påskbergsvallen stannar Varberg kvar tack vare onsdagens två mål på bortaplan (4-2).. I Värnamo blev det dramatiskt värre, men efter fem tilläggsminuter stod det klart att Syrianska FC är tillbaka i Superettan på IFK:s bekostnad. Efter Syrianskas 1-0 i onsdags blev det 2-2 på Finnvedsvallen.

Varbergs BoIS-Oskarshamns AIK 2-0

Oskarshamn hade 4-2 att gå på från hemmamötet i en match där Varberg fick en drömstart med mål efter 20 minuter då Emeh Izuchukwu tryckte in 1-0 från nära håll efter en hörna. Varberg var klart hetast och i den 41:a minuten svarade Albert Ejupi för ett kyligt avslut efter väggspel med Teddy Bergqvist. 2-0 i paus och fördel Varberg.

- Vi gör det mycket bättre i dag än i onsdags. Vi är hetare. Det är bara att gasa på får vi vart det landar, sa Albert Ejupi i paus i Sportkanalen.

Vart det landade? Jo, i Superettan. Det blev inga fler mål i en match där Varberg låg närmre 3-0 än Oskarshamn 2-1 och efter fyra tilläggsminuter kunde Varberg fira som ett fortsatt Superettanlag.

- Vi firar nu på plan, men det är ju söndag så det blir nog bara en pizza i kväll, skrattade Perparim Beqaj belåtet.

Deppigt givetvis i Oskarshamn.

- Det känns bara tungt och tomt. Dom fick sina mål och kunde sedan kontrollera matchen. Vi skapade helt enkelt för få målchanser, summerade Oskarshamns lagkapten Mergim Smakolli sansat besviket.

För Varbergs BoIS väntar åttonde raka säsongen i Superettan.

IFK Värnamo-Syrianska FC 2-2

För Värnamo gällde det reparera onsdagens 1-0-förlust i Södertälje för att säkra nytt kontrakt, men det gick inte efter söndagens 2-2.

Det var dock ingen tvekan om vilket lag som ville mest, öppnade bäst och skapade flest målchanser – IFK Värnamo. Men bollen ville inte över mållinjen. I stället fick Syrianska första halvlekens sista ord då Sebastian Rajalakso placerade en frispark direkt i mål på tilläggstid. Nu var Värnamo piskat att göra tre mål.

De gjorde ett, fem minuter in på andra halvlek då Alexander Achinioti Jönsson stötte in kvitteringen på Freddy Winsts högerinlägg. Det gjorde ytterligare ett, åtta minuter före ordinarie slut då Alexander Henningsson nickade in Fabio Gama dos Santos vänsterinlägg. Nu kunde man känna dramatiken då Värnamo gick för ett tredje mål och Syrianska gjorde allt för att försvara sig...

...och ta vara på kontringar, som när Mathias Ranegie, lagets bäste målskytt i Norrettan med 15 fullträffar, punkterade matchen med ett kyligt avslut sedan han fått fritt fram på vänsterkanten. Därmed var Syrianska, efter en säsong i division I, tillbaka i Superettan.

IFK Värnamo har spelat i Superettan sedan 2011. De tre första säsongerna kvalade man sig kvar. Den fjärde gången gick det inte. För Syrianska väntar sjunde säsongen i näst högsta serien.

Följande klubbar spelar i Superettan 2019:

IK Brage
Dalkurd
Degerfors IF
IK Frej
GAIS
Halmstads BK
Jönköpings Södra
Mjällby AIF
Norrby IF
Syrianska FC
Trelleborgs FF
Varbergs BoIS
Västerås SK
Örgryte IS
Östers IF
Förloraren Brommapojkarna/Athletic Eskilstuna

Larne Wallisson