Group 2 Copy 19Link

Thylin: "Norling nära exklusiv tränarskara"

IFK Norrköping har inte gett upp hoppet, men jag tror att Rikard Norling kommer att ansluta sig till den exklusiva samling tränare som blivit mästare med två klubbar. Sebastian Larssons makalösa frispark var förmodligen ett guldmål.

AIK:s Sebastian Larsson gör 1-1 på frispark mot Malmö FF på Friends Arena.

Vilmos Varszegi blev guldtränare i IFK Norrköping 1960 och 62 samt i Öster 1968; Roy Hodgson blev mästare i Halmstad 1976 och 79 och i Malmö FF 1986 och 1988; Åge Hareide i Helsingborg 1999 och Malmö FF 2014; Tom Prahl i Halmstad 1997 och 2000 och Malmö FF 2004.
Rikard Norling i Malmö FF 2013....och AIK 2018?

Den allsvenska guldstriden avgörs onsdag-torsdag, om IFK Norrköping tappar poäng mot Brommapojkarna och AIK besegrar Östersund. Men duellen kanske pågår ända till sista omgången, då AIK åker till Kalmar och Norrköping till Hisingen.

Kampen om tredjeplatsen lär bli intensiv, med tre lag kring strecket, Hammarby, Häcken och Malmö FF.
Låt mig påminna er om det dagsaktuella läget i toppen.

1 AIK, 60 poäng +32: Östersund (b), GIF Sundsvall (h), Kalmar FF (b).
------------------------------------------------------------------------------------
2 IFK Norrköping, 56 poäng +21: BP (b), Örebro (h), Häcken (b).
3 Hammarby, 51 poäng, +19: GIF Sundsvall (b), Häcken (h), Östersund (b).
-------------------------------------------------------------------------------------
4 Häcken, 50 poäng, +32: Sirius (h), Hammarby (b), IFK Norrköping (h).
5 Malmö FF, 49 poäng, + 19: Örebro (h) IFK Göteborg (b), Elfsborg (h).

Mitt tips: AIK vinner SM guld, Norrköping och Häcken får kvala till Europa League.

Sebastian Larssons frispark i slutsekunderna var ett mästerverk, en demonstration av känsla, skicklighet och kyla. Ett guldmål? Förmodligen. Perfektionism? Definitivt.
Sebastians och andra AIK-ares firande framför Malmö FF:s bänk var dock provokativt och ovärdigt. Det hedrar Rikard Norling att han bad om ursäkt i TV direkt efter matchen.

Däremot tycker jag inte att domaren Bojan Pandzic stal segern från MFF. TV-repriserna visade att Marcus Antonsson var offside före det bortdömda 2-0-målet - det handlade visserligen bara om några centimeter, men ändå – och Lasse Nielsen var uppe med händerna i huvudet/ansiktet på Alexander Milosevic före den sista frisparken.
Bojan Pandzic gjorde ett och annat misstag, men det gjorde spelarna också och det var – och är – tröttsamt att se dessa ständiga protester mot domsluten.

Jodå, visst måste spelare få visa känslor och jag förstår att adrenalinstinna spelare inte alltid kan kontrollera sig själva när så här mycket står på spel, men låt oss bevara begrepp som anständighet och respekt i vår vokabulär.

Nåväl, det var en i många avseenden fascinerande uppgörelse mellan de två tungviktarna. De regerande mästarna har spelat som mästare i höst, men gjorde en uppseendeväckande svag vårsäsong. De blivande (?) mästarna har varit stabila hela året, bara en förlust och 0,55 insläppt mål i snitt per match.

Avstängningar och skador drabbar alla lag och mot MFF fick AIK klara sig utan Tarik Elyounoussi och Enoch Kofi Adu. Nu är de tillgängliga igen, men å andra sidan tvingas Rikard Norling ställa upp utan Sebastian Larsson och Daniel Sundgren mot Östersund.
Ett välorganiserat lag klarar att göra ändringar och omkastningar i uppställningen. AIK:s organisation har varit osedvanligt stark den här säsongen.

Frågan är dock om inte Häcken är Allsvenskans just nu bästa lag. Tio segrar på 12 matcher och 56 mål hittills under säsongen är en imponerande statistik. Paulinho och Alexander Jeremejeff kan få och skapa chanser mot alla lag, inklusive Hammarby och Norrköping i de två sista omgångarna.

Vi göteborgare kan under alla förhållanden glädja oss åt att ha två bra fotbollslag i stan: BK Häcken och Kopparbergs/Göteborg FC.

 Stefan Thylin 

Serier - senaste