Link

Helsingborg mot Allsvenskan

Helsingborg besegrade Falkenberg i seriefinalen med matchens enda mål. Samtidigt kryssade Eskilstuna i Borlänge. Den 21 oktober möts Eskilstuna och Falkenberg. Två dagar senare tar Helsingborg emot Halmstad. Går resultaten Helsingborgs och Falkenbergs väg är toppstriden avgjord – Allsvenskan nästa. Annars fortsätter dramatiken i toppen. På den nedre halvan har Landskrona och Gefle fem poäng upp till negativt kval, som fem andra klubbar försöker undvika. Fyra omgångar återstår.

Örgryte-Degerfors 2-0

Ett drömmål av Daniel Paulson redan i sjätte minuten då han lämnade sin vänsterkant, tog sig in i mitten och sköt bollen i gästernas högra kryss. 1-0 stod sig halvleken ut. En kvart in i andra halvlek kom Örgrytes 2-0 då Diego Montiel fick fritt fram mot Degerfors chanslöse målvakt Dario Miskic.

1 521 åskådare i ett kylslaget Göteborg fick inte se fler mål - Hannes Sahlin hade förstås en frispark i ribban - och därmed är Örgryte ny femma, med liten chans att bli trea. Degerfors ligger kvar på sjundeplats.

Helsingborg-Falkenberg 1-0

Max Svenssons volleymål i den 16:e minuten blev seriefinalens enda mål inför 8 462 åskådare på Olympia och därmed tog Helsingborg ett jättekliv mot allsvenskt spel 2019. Det var Markus Holgersson som slog inlägget från höger, som Svensson stötte in på volley.

- Det känns jätteskönt. Framför allt att vi vann och att vi har avgörandet i egna händer då det gäller allsvensk fotboll nästa år. Jag tycker vi skapade mest och vann rättvist, sa matchhjälten efter segern.

I dagarna har hårdsatsande HIF gjort klart med en ny klubbdirektör då Joel Sandberg lämnar ishockeyns Rögle för fotbollens HIF. 38-årige Sandberg, med förflutet i HIF, har också jobbat för Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll.

I Falkenberg deppades det så klart efter förlusten och tränaren Hasse Eklund blickade redan framåt:

- Vi kan bättre än vad vi visade i dag och även vi har avgörandet i egna händer då det gäller allsvensk fotboll nästa säsong vilket jag hoppas vi kan visa då vi möter Eskilstuna hemma.

Brage-Eskilstuna 0-0

Mållöst även i säsongens andra möte mellan nykomlingen Brage och exallsvenska Athletic. För Brage, tio poäng upp till just Eskilstuna på den allsvenska kvalplatsen, var det första poängen på fem matcher. För Eskilstuna, sju poäng upp till tvåan Falkenberg och fyra poäng till godo på fyran Halmstad, var det säsongens 18:e match utan insläppt mål.

Hur var då det mållösa mötet på Domnarvsvallen? Jo, båda lagen skapade chanser som avvärjdes av de duktiga målvakterna Peter Rosendahl och Gianluca Curci. För hemmalagets Joseph Ceesay slutade matchen med rött kort på tilläggstid.

Öster-Landskrona 5-0

På läktaren skämde Landskronas supportrar ut sig och tvingade domaren Adam Ladebäck till en timme och 20 minuters avbrott och på planen hängde BoIS-spelarna inte med när Öster tog tag i taktpinnen och vann med klara 5-0.

- Segern kändes som en islossning efter en tids måltorka, summerade hemmalagets Carl Johansson det som hände på planen.

Det som hände på Landskronas stökiga sektion utreds och kan få rättsliga konsekvenser då polisen upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada samt brott mot ordningslagen i samband med att supportrarna tvingades bort från läktaren och ut från arenan.

Så här föll målen: 1-0 (29 sekunder!) Joáo Pedro, 2-0 (40) Dragan Kapcevic, nick, 3-0 (51) Simon Helg, straff, 4-0 (57) Carl Johansson, 5-0 (61) Dragan Kapcevic.

För att Öster ska tvingas till negativt kval måste många resultat gå emot dem. För att Landskrona ska undvika nedflyttning måste många resultat gå med dem.

Halmstad-Värnamo 0-3

Halmstad hade den allsvenska kvalplatsen inom räckhåll. Värnamo stred för nytt kontrakt. Det blev gästerna som drog det längsta strået tack vare tre mål i första halvlek. Det första gjorde Pär Cederquist på straff, det andra nickade Alexander Achinioti Jönsson in och det tredje gjorde Halmstad, alltså ett självmål.

- Prestationsmässigt kan vi bättre, men segern känns oerhört skön, sa Värnamos andretränare Jonas Thern efter segern mot HBK, som han tidigare tränat i två år.

- När vi låg åtta poäng från nytt kontrakt i somras var målet att i första hand klara en kvalplats. Nu ligger vi där och med tolv poäng kvar att spela om kan vi kanske till och med klara nytt kontrakt utan kval, fortsatte Thern lite drömskt.

Varberg-Norrby 4-0

Efter fyra raka segrar och god chans till nytt kontrakt utan kval sprack Norrbys positiva trend mot ett lika poänghungrigt Varberg. Hemmalaget vann med 4-0 på Påskbergsvallen.

"Vi får inte slappna av trots fina resultat på slutet. Tabellen kan svänga fort", sa Norrbys Medi Dresevic inför matchen.

Om Norrby slappnade av eller inte är svårt att säga. Klart är att Norrby ville mest och spelade ut ett för dagen ganska blekt Norrby där Nahom Girmai Netabay gjorde första halvlekens enda mål och andra halvlekens första mål. Perparim Beqaj gjorde 3-0, Daniel Krezic fastställde slutresultatet.

Gefle-GAIS 1-0

Finns det liv, finns det hopp. Ett ordspråk som gäller för Gefle efter den knappa segern mot GAIS. Gefle ligger fortfarande sist och har fem poäng upp till negativt kval, men det är fortfarande tolv poäng att spela om. GAIS har sju poäng mer än Gefle, men endast bättre målskillnad än Jönköping placerar laget på rätt sida om strecket för att slipa negativt kval.

1 846 åskådare fick vänta till den 80:e minuten för att se matchens enda mål som gjordes av Adam Bergmark Wiberg, hans sjunde och i fortsatt skyttetopp i Gefle. Spel- och chansmässigt var det annars mest GAIS, men stod inte Gefles målvakt August Strömberg i vägen hade han hjälp av sin målställning.

Frej-Jönköping 1-1

Hur mycket var sin poäng betyder när serien ska summeras om fyra omgångar återstår se. Klart är att Jönköpings Södra, i fjol i Allsvenskan, nu ligger på negativ kvalplats. Frej har en poäng mer.

Efter en mållös första halvlek på Vikingavallen nickade Joakim Runnemo in ledningsmålet för Frej i den 49:e minuten. I den 65:e minuten byttes Fredrik Olsson in för gästerna i stället för skadade Tommy Thelin. Tio minuter senare kvitterade Olsson och för andra matchen i följd räddade han poäng åt sitt J-Södra.

27:e omgången avgörs 19-23 oktober.

Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Larne Wallisson