Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Oktober blir en spännande månad

Samtliga topplag vann sina matcher i helgen och det är fortfarande helt öppet i guldjakten. Piteå, Rosengård eller Göteborg – om tre omgångar vet vi.

Oktober är här och med den månaden får vi hela den rafflande avslutningen av årets underhållande upplaga av Damallsvenskan. Månaden rivstartar dock med Champions League-lottningen som gav Rosengård tjeckiska Slavia Prag i åttondelsfinal – Linköping får på pappret en lite tuffare uppgift mot franska PSG.

Linköping tog sig ganska enkelt vidare efter hela 10–1 mot Kharkiv och Rosengård slog ut ryska Ryazan med totalt 3–0 totalt, kul. Åttondelsfinalerna kommer att spelas senare i oktober.

Ungefär samtidigt som lottningen skedde, samlades damlandslaget i Helsingborg inför landskamperna mot Norge (4 oktober) och Italien (9 oktober). Inte så dumt att få se numera VM-klara Sverige mot två namnkunniga motståndare i väntan på upplösningen av Damallsvenskan när en ny mästare ska koras.

Att det är så jämnt i serien och att vi har flera lag som kämpar i toppen av damallsvenskan pratas det om mycket och det är bra. Det alltjämt växande intresset lockar folk till arenorna, i alla fall i Piteå som hade drygt 2 700 senast.

Frågan är vad det innebär sportsligt i det internationella sammanhanget, att det inte finns ett eller kanske två lag som sticker ut och är mer överlägsna, som exempelvis tyska Wolfsburg eller franska Lyon. När Umeå, Tyresö, eller Rosengård har tagit sig långt i Champions League, eller till och med vunnit turneringen som i Umeås fall, har lagen dominerat den inhemska ligan på ett helt annat sätt än vi har sett någon göra i år.

Vänder man på resonemanget kan det ju vara bra att topplagen som slåss om de två svenska platserna till kommande CL-upplaga, aldrig kan slappna av, ständigt måste prestera på topp för att inte tappa mark. Jag är ändå lite orolig för att spetskvalitéerna i våra topplag inte riktigt räcker till för att hävda sig mot Europas främsta just nu. Å andra sidan är det väldigt inspirerande att damfotbollen utvecklas så mycket hela tiden, att konkurrensen blir allt hårdare. Det är en riktigt bra produkt idag och allt fler vill vara med och tjäna pengar på den.

Apropå pengar, efter påtryckning från spelarhåll när det gäller Fifas ersättning för VM-spelare, där damklubbarna inte har fått något, jämfört med 75 000 kronor per spelare och dag till herrklubbarna i somras, kommer detta att ses över. Aftonbladet har skrivit att en lösning kan vara på plats redan i oktober, som sagt, det är mycket att se fram emot under oktober.

Uefa kanske kontrar med att omfördela prispengarna i Champions League, vem vet?

Rebecca Hedin