Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Stort grattis Piteå IF!

Tre lag var inblandade i guldstriden, vi som tittade på fick leva i ovisshet in i det sista. Två lag fick anledning att fira, ett lag förlorade allt.

Jag gläds verkligen med spelare, ledare och publiken uppe i Piteå. Tio år efter att laget tog steget från norrettan upp i damallsvenskan, kammades klubbens och Norrbottens första historiska SM-guld hem.

Trots skador på nyckelspelare, trots en skral ekonomi och familjeproblemen som tränaren Stellan Carlsson har tvingats brottas med, trots den blytunga förlusten mot Rosengård i näst sista omgången.
Piteå IF trotsade allt, stod ihop som ett lag och fick jubla högst av alla till slut. Laget har nu staden och sponsorerna i ryggen inför framtiden och det kryllar av profiler i truppen.

Det är inte konstigt att sportchefen Leif Strandh kallar Stellan Carlsson för den bästa värvningen klubben har gjort. Sedan han kom till Piteå 2012 har över 20 spelare representerat Sverige i något landslag, från F15-nivå till A-landslag. Det säger en hel del om verksamheten.

Göteborg tangerade klubbens bästa placering någonsin, andraplatsen innebär också Champions League-spel för Elin Rubensson & Co. Tränaren Marcus Lantz första säsong med laget är minst sagt lyckad. Göteborgs förvandling från i fjol imponerar.

Men jag lider också med laget som lämnade slutspurten tomhänta – FC Rosengård. Att slungas från serieledning där de hade förmånen av att ha allt i egna händer inför sista omgången, till att plötsligt stå som trea, att därmed missa Champions League nästa år, det svider givetvis något enormt.

Redan på torsdag ska skåningarna snöra på sig skorna igen. En sista chans att avsluta säsongen lite mer i dur, men det kommer att krävas en hel del för att vända underläget (2–3) mot Slavia Prag i Champions League-åttondelen. Linköping spelar returen (0–2) mot Paris SG.

Avslutningsvis gratulerar jag Kif Örebro och Kungsbacka DFF som spelar i damallsvenskan kommande säsong!

Rebecca Hedin