Tvåmålsförlust mot Island

Sverige inledde årets UEFA-turnering på hemmaplan med en förlust mot Island. Ett fysiskt Island var snäppet vassare och började matchen starkt med 1-0 tidigt. Sverige spelade upp sig men fick se Island utöka till 2-0 i början av andra halvlek, ett resultat som stod sig matchen ut. Turneringen fortsätter för svensk del på fredag. Då ställs laget mot Irland klockan 18.00.

Se highlights genom att klicka igång spelaren ovan.

Bilden: Alexandru Ghita, Allen Smajic, Simeon Jovanovski och Måns Petersson vid en offensiv hörnspark mot Island. 

Denna vecka spelar P16/06-landslaget en UEFA-turnering på hemmaplan i Blekinge, och under onsdagskvällen var det premiär i en match där Island stod för motståndet. Det var P16-landslagets blott tredje landskamp tillsammans.

- P06 är påverkade av pandemin och fick många matcher inställda förra året. Så vi är tidigt i processen och arbetet med hur vi vill spela tillsammans som lag. Och i arbetet med att få erfarenhet av internationella matcher. Det kan ha påverkat inledningen något, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Ja, för Island fick en smakstart på matchen och gjorde 1-0 redan i den tolfte matchminuten. Ágeir Galdur Guðmundsson bröt in från vänsterkanten och tryckte dit 1-0 vid den vänstra stolpen.

- En tuff inledning. Anspänningen var hög och det påverkar prestationen inledningsvis. Och det är inte så konstigt då vi inte spelat så många matcher tidigare. Men det måste vi jobba med, att klara av att spela med de känslorna.

- Och där gör Island 1-0 tidigt. Sen tycker jag vi blir bättre i andra delen av första halvlek och får mer kontroll i vår speluppbyggnad på deras planhalva. Det är en bra period, egentligen hela vägen fram till deras 2-0, säger Augustsson.

För Island går till pauvila med 1-0. Men I inledningen av den andra halvleken utökade sedan Island. Samme Guðmundsson vann bollen nere vid kortlinjen och spelade snett in mot straffpunkten där Tómas Johannessen dök upp och rakade in 2-0.

- Vid 2-0 blir det lite tillbakafall mot inledningen av matchen och det är först sista kvarten det börjar se bra ut igen från vår sida. Då får vi fler avslut och några målchanser. Men Island är ett fysiskt lag med skickliga spelare, som gör det svårt för oss.

- Vi vill ha en kontrollerad speluppbyggnad och våga spela, och det kan innebära bolltapp. Men vi måste bli lite bättre på att värdera lägena och riskerna. Vi hade lite för många bolltapp som ledde till farliga kontringar och mål idag.

 Resultatet står sig matchen ut. Landslaget får nu ladda om över natten, genomföra en träning imorgon, innan ny match mot Irland väntar på fredag 18.00.

- Det är klart vi är besvikna, vi vill vinna alla matcher. Det får vi vara ikväll men sedan imorgon nytt fokus inför fredag. Vi drar lärdom av denna match och jobbar för utveckling till kommande matcher, avslutar Christofer Augustsson.

Sveriges startelva: 12 Liam Selin - 2 Liam Mahachai Källman, 3 Simeon Jovanovski, 4 Måns Petersson, 15 Jimi dos Reis Nikko - 18 William Andersson, 16 Allen Smajic, 10 Lucas Bergvall [K] - 7 Nino Bursic, 19 Alexandru Ghita, 11 Oscar Reinholdsson.

Startelvan i matchen mot Island.

Nationella partners