Sverige i P17-EM – Så har det gått tidigare

Sverige har spelat fyra P17-EM-turneringar tidigare. 96:orna tog sig till semifinal och kvalade in till P17-VM, 99:orna och 01:orna tog sig till kvartsfinal medan 02:orna åkte ut ur gruppspelet.

Bilden: P96-landslaget skördade stora framgångar på P17-VM 2013 där det blev VM-brons. Platsen i VM fick laget efter sin semifinalplats på P17-EM tidigare samma år

P17-EM 2013 Slovakien | 96-kullen | Semifinal

96:orna blev 2013 den första kullen att lyckas ta Sverige till ett P17-EM. Då var det fortfarande endast åtta lag i turneringen jämfört med dagens 16 deltagande nationer.

Sverige inledde P17-EM 2013 med en tung 1-0-seger mot Schweiz i öppningsmatchen. Segerskytt blev Gustav Engvall.

I andra matchen mot Österrike gav truppens yngste, Ali Suljic, Sverige ledningen med 1-0. Österrike kom dock med en snabb replik och kvitterade till 1-1 som även blev slutresultatet.

Inför den tredje och sista gruppspelsmatchen mot värdnationen Slovakien räckte ett kryss för att båda lagen skulle avancera vidare till semifinal. Efter en mållös historia slutade Sverige tvåa i gruppen på fem poäng bakom Slovakien som hade samma poäng, men med bättre målskillnad.

I semifinalen väntade sedan Ryssland. I upptakten av andra halvlek visades Erdal Rakip ut efter sitt andra gula kort i matchen. Trots en man mindre lyckades ett hårt kämpande Sverige ta semifinalen till både förlängning och straffläggning. Efter smått osannolika elva straffomgångar stod Ryssland till sist som segrare. Ryssland gick sedan och vann finalen mot Italien på, just det, straffar.

Sveriges bedrift att ta sig till semifinal gav en biljett till P17-VM i Förenade Arabemiraten senare under samma år. Väl där blev det en ny succé för P96-landslaget.

Sverige inledde med en 4-1-vinst mot Irak för att sedan spela 3-3 mot Nigeria som sedermera skulle vinna hela turneringen och bli världsmästare. Gruppspelet avslutades med en 0-1-förlust mot Mexiko som gick hela vägen till finalen och tog silver.

I slutspelet sedan besegrades Japan med 2-1 i åttondelsfinalen och sedan Honduras i kvartsfinalen med samma siffror. I semifinalen blev ett starkt Nigeria för svåra, blågult föll med 0-3. Sverige säkrade sedan bronspengen efter att ha kört över Argentina med klara 4-1. Skytteligan vanns av Valmir Berisha på sju mål.

P17-EM 2016 Azerbajdzjan | 99-kullen | Kvartsfinal

Sveriges 99:or blev den andra kullen att kvala in till P17-EM som nu hade gjorts om och utökats från åtta lag till 16 deltagande nationer.

Sverige fick en drömstart på turneringen när laget besegrade England med 2-1. Båda målen prickades in av hypersnabbe anfallaren Joel Asoro, som senare under året blev den yngsta någonsin att spela för Sveriges U21-landslag.

I den andra gruppspelsmatchen väntade sedan ett nordiskt derby mot Danmark på jättearenan Olympiastadion i Baku. Danmark hade stort bollinnehav, men skapade inga chanser. Det var länge mållöst i hettan, men i den sista övertidsminuten åkte Sverige på ett blytungt baklängesmål och Danmark vann matchen med 1-0.

I den tredje och avslutande gruppspelsmatchen mot Frankrike var Sverige piskade till att ta minst en poäng för att ta sig vidare till kvartsfinal. Anfallaren Teddy Bergqvist gjorde det så förlösande 1-0-målet i inledningen av andra halvlek. Trots en anstormning från Frankrikes sida stod Sverige emot och avgick med segern vilket innebar att Sverige avancerade till kvartsfinal som gruppsegrare.

I kvartsfinal väntade ett duktigt Nederländerna. I laget återfanns bland annat både Justin Kluivert och Mattijs de Ligt i laget. Trots många vassa räddningar från Pontus Dahlberg var det Nederländerna som drog det längsta strået. Tahith Chong gjorde matchens enda mål och Sverige var utslaget.

P17-EM 2018 England | 01-kullen | Kvartsfinal

2018 var den tredje gången Sverige var med på ett P17-mästerskap. Den här gången var det P01-landslaget som hade kvalat in till turneringen.

Precis som de tidigare upplagorna fick Sverige en härlig start på turneringen när Slovenien besegrades med 2-0. Fredrik Hammar och Benjamin Nygren stod för de svenska målen.

I andra matchen väntade ett derby mot Norge. Precis som mot Slovenien slog Fredrik Hammar till med ett tidigt ledningsmål för Sverige efter en magnifik assist av Benjamin Nygren. Norge skulle dock få det sista ordet i en hätsk match. Thomas Rekdal slog till två gånger om och såg till att Norge vann matchen med 2-1.

I den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Portugal var Sverige tvingade till att vinna för att vara säkra på avancemang. Sverige var pigga från start än en gång och tog ledningen i matchen efter att Rasmus Wikström nickat in en hörna efter dryga kvarten. Därefter lyckades ett vilt kämpande Sverige hålla undan, vinna med 1-0 och ta sig till kvartsfinal.

Väl i kvartsfinal stod Italien för motståndet. Efter att ha fått kanonstarter under hela gruppspelet var det nu Sverige som åkte på ett tidigt baklängesmål. Redan efter fyra minuter gjorde Italien 1-0. Sverige jagade en kvittering och i slutet på första halvlek ordnade Benjamin Nygren en straff efter en läcker tvåfotare. Straffen brändes däremot tyvärr av Fredrik Hammar. Inga fler mål föll i matchen och Italien vann matchen och skulle sedermera gå till finalen där de förlorade på straffar mot Nederländerna.

P17-EM 2019 Irland | 02-kullen | Gruppspel

För första gången hade Sverige kvalat in till P17-EM två år i rad när P02-landslaget tog sig till mästerskapet 2019.

Den här EM-upplagan åkte Sverige på en riktig tuff lottning och hamnade i ”dödens grupp” tillsammans med Nederländerna, Frankrike och England.

P02-landslaget inledde turneringen med en 0-2-förlust mot de blivande mästarna Nederländerna som gjorde två mål under två olycksminuter efter dryga halvtimmens spel.

I den andra matchen tog Sverige ledningen två gånger om mot Frankrike efter två mål av Anthony Elanga. Med den sista sparken i första halvlek vände dock Frankrike till 3-2 och vann sedermera matchen med 4-2. Frankrike skulle sedan ta brons vid P17-VM senare år efter att ha besegrat just Nederländerna i bronsmatchen.

Inför den tredje och avslutande gruppspelsmatchen mot England stod det redan klart att Sverige var utslaget efter de två inledande förlusterna. England tog även ledningen i matchen, men Sverige kvitterade efter ett fantastiskt lagmål där Tim Prica var sist på bollen. 1-1 stod sig länge, men sista kvarten av matchen gjorde England ytterligare två mål och vann till slut med 3-1. För första gången åkte Sverige ut i gruppspelet vid ett P17-EM.

Det svenska målet vaktades av Oliver Dovin som vann målvaktsligan när turneringen väl summerades. Trots att han bara spelade tre matcher stod han för hela 30 (!) räddningar – flest av alla målvakter i turneringen. Tvåan på listan stod för 23 räddningar på fem matcher.

Guide: P17-EM 2022 (PDF)

Nationella partners