Roger Franzén redo för sitt andra raka P17-EM

EM-tempen stiger. Under torsdagen landade det svenska P05-landslaget i Tel Aviv och Israel där årets P17-EM avgörs 16 maj-1 juni. Sverige inleder sitt EM-äventyr tisdag 17 maj med ett nordiskt derby mot Danmark. Portugal och Skottland är de övriga lagen i gruppen. Samtliga Sveriges matcher sänds av SVT.
– Det är så klart en dröm att få uppleva ett EM-slutspel, men själva utbildningen av spelarna är det vi fokuserar på, sen är ett EM grädden på moset, säger P05-förbundskaptenen Roger Franzén.

Bilden: Roger Franzén nådde kvartsfinal med P01-landslaget senast han var med på P17-EM 2018. Nu är det dags för ett nytt EM-äventyr.

I mars kvalade Sverige in till P17-EM och bättrar på det fina facit på senare år. I och med avancemanget har Sverige nu kvalat in till de fyra av de fem senaste upplagorna av P17-EM. För första gången har Sverige kvalat in till turneringen två gånger i rad.

– Vi jobbar med utbildning med syftet att få fram spelare till A-landslaget. Ju mer internationell erfarenhet killarna får, desto bättre, speciellt om det handlar om ett EM-slutspel på ungdomsnivå. Det är ett kvitto på att föreningarna ute i landet gör ett bra jobb som får fram spelare som tar Sverige till EM-slutspel. Att vi rankas tia i hela Europa bland P17-landslagen är också ett väldigt fint kvitto, säger Roger Franzén.

För Roger Franzén är det också andra gången i rad som han lyckas kvala in till P17-EM. 2018 tog han P01-landslaget till en EM-kvartsfinal. Med 03-kullen blev kvalet inställt på grund av covidpandemin. Kvalet för P05-landslaget kunde dock genomföras och då resulterade det i ytterligare ett EM-avancemang för Franzén.

– Vid första landslagssamlingen inleder vi en utbildningsresa, varje samling är ett utbildningstillfälle. Det är så klart en dröm att få uppleva ett EM-slutspel, men själva utbildningen av spelarna är det vi fokuserar på, sen är ett EM grädden på moset. Det ska bli jättekul, säger Franzén.

Hur har tiden sett ut från det att ni blev klara fram till nu?
– Veckan efter avancemanget åkte vi till Israel och var med på lottningen. Vi besökte arenorna, träningsanläggningarna och hotellet vi ska bo på. Det gällde att sätta sig in i allt som kommer med ett mästerskap. Vi har så klart börjat förbereda oss genom att scouta motståndarna och jag har även varit iväg och tittat på aktuella spelare inför vår trupputtagning.

Vad skulle du säga är de stora anledningarna till att ni tog er till EM?
– Jag upplever att den här årgången är otroligt spelskickliga. Vi har haft flera matchbilder där vi har styrt mer än motståndarna. Truppen är fylld med vinnarskallar som inte räds något motstånd utan har spelat vårt spel med stort självförtroende. Inför vårt första kval hade vi endast spelat fyra landskamper jämfört med ungefär 14 som vi hade spelat om det inte hade varit för pandemin. Startsträckan har därför varit längre än vanligt, men spelarna har varit väldigt bra på att ta till sig instruktioner och följa matchbilden. Sen har vi så klart många individuellt duktiga spelare, annars hade vi inte tagit oss till EM.

– Vi har en jättebra ledarstab som jobbar fantastiskt bra med spelarna både på och utanför plan. Utan det arbetet hade vi inte lyckats ta oss hela vägen till EM. De ger verkligen optimala förutsättningarna för spelarna.

Väl i P17-EM lottades Sverige in i grupp D och där väntar matcher mot Danmark 17 maj, Portugal 20 maj och Skottland 23 maj.

– Det är en tuff grupp med många bra nationer. Det är samtidigt en grupp där vi ser möjligheter att ta oss vidare till kvartsfinal om vi får allt att stämma. Det är många faktorer som spelar in under en samling, det gäller att få ihop allt för att prestera så bra vi kan. Samtidigt som vi har en tro och förhoppning om att ta oss vidare vet vi om att alla lag som har kvalat in till EM är duktiga lag, vi går in i EM med en ödmjukhet och vetskapen om att det är tuffa motståndare.

Guide: Allt om P17-EM 2022 (PDF)

Nationella partners