Fredrik Nissen inför P17-EM

I höstas inledde P05-landslaget sin resa mot P17-EM. I kvalpremiären krossades Litauen med hela 8-0 efter bland annat ett hattrick av mittbacken Fredrik Nissen. Nu är EM-premiären mot Danmark bara dagar bort för Sverige.
– Alla lag som har kvalat in till EM är bra lag och tuffa motståndare. Vi är förberedda för uppgiften och kommer att göra allt för att ta oss vidare från gruppen, säger Fredrik Nissen.

Bilden: Fredrik Nissen under en träning i Israel inför P17-EM.

Sverige kunde inte fått en särskilt mycket bättre start på EM-kvalet som inleddes i september i fjol. Litauen städades av med hela 8-0 och kvalets första trepoängare var ett faktum.

– Vi fick en jäkligt bra start. Jag vet inte hur många mål vi gjorde i första halvlek till slut, men vi fick in några tidiga mål och bara körde på hela matchen. Vinst med 8-0 var en grym start på EM-kvalet, säger Fredrik Nissen.

För Nissens del blev det ett äkta hattrick från sin mittbacksposition när han slog till med tre mål i första halvlek. Hans tre första i den blågula dressen.

– Det var häftigt. Jag gör lite mål då och då, men jag har aldrig tidigare gjort tre mål i samma match, det var mitt allra första hattrick. Att det kommer i ett EM-kval också…det var inget jag hade förväntat mig riktigt, säger Fredrik Nissen.

Hur var det att göra mål för Sverige?
– Det var riktigt coolt, det kändes lite extra, säger Nissen.

Storvinsten följdes sedan upp med två 2-2-matcher. Först mot Tjeckien och sedan Lettland som blev uppskjuten och spelades två månader senare.

– Vi fick till ett bra spel mot Tjeckien, men de gjorde två mål på fasta situationer och vi låg under länge. Men vi kvitterade i 95:e minuten, sånt stärker gruppen, det var väldigt skönt.

Tanken var att Sverige skulle ha mött Lettland innan Tjeckienmatchen, men på grund av covidfall i den lettiska truppen spelades matchen först i november.

– Det blev lite ovisst där, vi fick ställa om och träna istället för att spela match. När vi väl mötte Lettland tog vi en snabb 2-0-ledning, men tappade tyvärr till 2-2. Vi visste om att ett kryss också var okej för oss då vi hade en bra målskillnad, men vi gick så klart för vinsten, det var lite surt.

För egen del missade han endast sex minuter i EM-kval 1 och i matchen mot Tjeckien bar han även kaptensbindeln. Totalt blev det fem matcher från start, varav tre matcher som lagkapten under hela EM-kvalet.

– Jag är väldigt verbal på planen, jag gillar att prata, styra och coacha mina medspelare. Med bindeln stärks allt lite extra och jag får lite mer självförtroende. Jag försöker att ta ansvar och hjälpa alla, att föregå med gott exempel. Jag gillar det.

I mars var det dags för Elite Round i Danmark. Sverige inledde mot just Danmark och fick en tuff start.

– Vi gjorde ingen bra första halvlek mot Danmark som ledde med 2-0. Vi var lite ängsliga och vågade inte spela ut vårt spel helt. Vi hade ett bra snack i halvtid, släppte ner axlarna och körde i andra halvlek. Det gav en ny energi och två snabba mål. Sedan försvarade vi krysset på ett bra sätt, vi var rätt nöjda med en poäng i första matchen mot Danmark på bortaplan.

Efter den tredje raka 2-2-matchen i kvalet var det dags för möte mot Schweiz. En match som Nissen missade då han i matchen tidigare åkte på sitt andra gula kort i kvalet och därmed var avstängd. Sin vana trogen gjorde Sverige två mål framåt, men släppte denna gång inte in något bakåt.

– Det var lite frustrerande att se matchen från sidan och inte kunna påverka på plan. Jag försökte istället att peppa grabbarna som jag tycker gjorde det väldigt bra. Det kändes som en trygg match där vi hade kontroll i 90 minuter och plockade hem tre poäng välförtjänt.

Inför den avslutande matchen mot Lettland hade Sverige allt i egna händer efter fyra poäng på två matcher. Ett poäng räckte för att kvala in till P17-EM.

– Precis som alltid gick vi ut till matchen för att vinna, även om vi visste att ett kryss räckte. Båda lagen var lite avvaktande, vi visste om att vi inte var tvungna att gå framåt. Vi spelade kontrollerat och hade en del lägen att göra mål på, men det slutade 0-0.

Känslan när slutsignalen går och ni är klara för P17-EM?
– Känslan direkt på slutsignal var lite märklig. Jag blev osäker på om resultatet räckte till EM så det var inget jubel direkt utan vi klappade om varandra och frågade tränarna om det här räckte till EM. När de sa att vi var i EM då brast det ut i ett firande.

Hur firade ni?
– Vi klappade om varandra, gjorde en ring och snackade om kvalet och om vad som komma skall. Sen gick vi in i omklädningsrummet och sjöng.

Under kvalet höll Sverige nollan vid tre tillfällen. Endast Bulgarien, Italien och Tyskland höll fler nollor i EM-kvalet.

– Vi är väldigt lojala mot varandra, det är en stor del i det hela. Vi försvarar oss som ett lag över hela banan. Alla är delaktiga och gör sin del för att bidra till laget.

Nu närmar sig P17-EM i Israel snabbt. Sverige lottades in i grupp D tillsammans med Danmark, Portugal och Skottland.

– Det är en intressant grupp. Alla lag som har kvalat in till EM är bra lag och tuffa motståndare. Oavsett hur lottningen slutade visste vi om att det skulle bli tuffa motståndare. Men vi är förberedda för uppgiften och kommer att göra allt för att ta oss vidare från gruppen.

Hur ska det bli att representera Sverige på ett mästerskap?
– Det är klart väldigt spännande. Vi har stora förväntningar både på oss själva och på själva upplevelsen. Jag tror det kommer att bli väldigt kul och jag ser framemot det väldigt mycket.

Guide: Allt om P17-EM 2022 (PDF)

Nationella partners