Matchguide Georgien – Sverige

Det har blivit dags för årets första VM-kvalmatch. Georgien borta står på schemat. I höstas blev det en blågul 4-0-vinst i Göteborg. I kväll går damlandslaget för tre nya poäng. Avspark sker 18.00 i Gori. Matchen sänds i TV6 och Viaplay.

Bilden: Kosovare Asllani i aktion vid höstens VM-kval hemma mot Georgien.

Fem spaningar inför matchen

Sverige går för sjätte raka kvalvinsten
Damlandslaget har inlett VM-kvalet på ett strålande vis med fem vinster på lika många försök och 11-1 i målskillnad. Sverige toppar därmed gruppen klart med åtta respektive nio poäng före Irland och Finland som har en match mindre spelad. Vid svensk vinst eller kryss ger Sverige sig själva chansen att säkra VM-platsen vid nästa veckas match mot Irland hemma på Gamla Ullevi.

Första matchen på georgisk mark
Sverige och Georgien har endast mött varandra en gång tidigare på damsidan. I höstas tog Sverige en klar 4-0-seger hemma på Gamla Ullevi. Kvällens returmatch blir därmed den allra första landskampen i Georgien för damlandslaget. Matchen spelas på Tengiz Burdzjanadze-stadion i Gori.  

Elin Rubensson missar matchen mot Georgien
Tidigare i veckan samlades damlandslaget i Göteborg och inledde förberedelserna inför VM-kvalet mot Georgien, dock utan Elin Rubensson. Mittfältaren har istället fortsatt sin rehabilitering med sin klubb BK Häcken. Förhoppningen är att Rubensson ansluter när laget är tillbaka i Göteborg där Irland väntar på Gamla Ullevi tisdagen 12 april.

Ung georgisk trupp
Precis som i höstas kommer Georgien med en ung trupp till VM-kvalet mot Sverige. I höstas var den en yngre trupp, men i dagens georgiska trupp är ändå hela tio av truppens 23 spelare födda på 2000-talet. Yngst är Natia Daniela som är född 2003. Totalt är sju av spelarna i truppen fortfarande tonåringar.

Georgien jagar alltjämt första målet i VM-kvalet
Georgien har hunnit med att spela fyra matcher i VM-kvalet, men står fortfarande på noll poäng – och noll gjorda mål. I senaste matchen blev det en tung 11-0-förlust borta mot Irland. Jakten på mål och poäng går vidare i eftermiddagens match mot Sverige.

Tränarcitatetet

– Georgien är ett lag som försvara lågt och går på kontringar. Det är ett fysiskt lag som kan vara lite svårt att spela mot då du inte riktigt vet var de dyker upp. Vi kom till väldigt mycket avslut när vi mötte dem i höstas, men gjorde inte fler än fyra mål. Jag hoppas att vi kan vara mer effektiva nu än när vi spelade i höstas, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 1 vinst | 4 gjorda mål | 0 insläppta mål
Oavgjorda: 0 matcher
Georgien: 0 vinster | 0 gjorda mål | 4 insläppta mål

Så gick det senast

Höstens VM-kvalmatch på Gamla Ullevi var den allra första landskampen mot Georgien på damsidan. Sverige kopplade greppet om matchen direkt, men det var alltjämt mållöst fram till matchminut 40 då Filippa Angeldahl gjorde 1-0 som växte till 2-0 precis innan halvtidsvilan genom Magdalena Eriksson. I slutet på matchen slog sedan Caroline Seger in två straffmål som gjorde att Sverige vann den historiska första landskampen med klara 4-0 till slut.

Georgien i VM-kvalet

Georgien – Irland | Uppskjuten till juni 2022
Sverige – Georgien 4-0
Georgien – Finland 0-3
Slovakien – Georgien 2-0
Irland – Georgien 11-0
Georgien – Sverige | 7 april 2022
Finland – Georgien | 12 april 2022
Georgien – Slovakien | 1 september 2022

Målskyttarna:

Senaste startelvan (Irland – Georgien 11-0 i VM-kvalet)
Teona Sukhashvili
Mariam Kalandadze – Nino Sutidze – Tamari Tatuashvili  – Irina Khaburzania
Nino Pasikashvili – Natia Daniela
Maiko Bebia – Natela Tsotseria – Ana Cheminava
Khatia Chkonia (K)

Motståndarprofilen

Nino Pasikashvili | 1991 | Mittfältare | Dinamo Sukhumi
Med sina 83 landskamper på kontot är Nino Pasikashvili spelaren med flest landskamper för Georgiens damlandslag någonsin. Mittfältaren spelar sin fotboll till vardags i den georgiska klubben Dinamo Sukhumi, men har innan dess flera utlandsäventyr bakom sig. Pasikashvili har spelat fotboll i Belarus, Ukraina och Turkiet där hon har en andra- och tredjeplats i ligan.

Talangen

Natia Daniela | 2003 | Mittfältare | WFC Sogdiana
Hela truppens yngsta i Georgien då hon är lagets enda spelare född 2003. Bara året äldre är hela sex (!) spelare som är födda 2002. Natia Daniela landslagsdebuterade redan som 16-åring vid EM-kvalet 2020. Totalt har den 18-årige mittfältaren fem landskamper på kontot. Spelar sin fotboll till vardags i WFC Sogdiana i Uzbekistan.

Georgiens trupp

Målvakter: Tatia Gabunia (WFC Lanchkhuti), Teona Sukhashvili (Sivaspor), Svetlana Gabelaia (WFC Nike)

Backar: Nino Chkhartishvili (Sivaspor), Nino Sutidze (WFC Kvartali), Mariam Kalandadze (WFC Lanchkhuti), Tamari Tatuashvili (AMORA), Tamar Kvelidze (Karlsruhe), Irina Khaburzania (WFC Lanchkhuti)

Mittfältare/Forwards: Anastasia Bolkvadze (WFC Lanchkhuti), Nino Pasikashvili (Dinamo Sukhumi), Natia Daniela (Sogdiana), Tatiana Matveeva (FC Kryvbas), Sopo Narsia (WFC Lanchkhuti), Gvantsa Kadagishvili (Dinamo Sukhumi), Megi Ejibia (Sivaspor), Ana Tsulaia (Kolkheti), Megi Gotsiridze (WFC Lanchkhuti), Nino Changelia (Dinamo Sukhhumi), Ana Cheminava (ABB Fomget), Gvantsa Dolidze (WFC Kvartali), Lela Chichinadze (Dinamo Sukhumi), Khatia Chkonia (WFC Lanchkhuti),

Förbundskapten: Giorgi Chkhaidze

Fakta Georgien

Antal EM: 0 | Bästa resultat: –
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Antal OS: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 125
Högsta ranking: 88 (December 2009, december 2017)
Flest landskamper: Nino Pasikashvili, 83 landskamper
Flest landslagsmål: Lela Chichinadze, 10 mål

Sverige i VM-kvalet

Slovakien – Sverige 0-1
Sverige – Georgien 4-0
Irland – Sverige 0-1
Sverige – Finland 2-1
Sverige – Slovakien 3-0
Georgien – Sverige | 7 april 2022
Sverige – Irland | 12 april 2022
Finland – Sverige | 6 september 2022

Målskyttarna: Fridolina Rolfö 3, Lina Hurtig 2, Caroline Seger 2, Filippa Angeldal, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, självmål

Senaste startelvan (Sverige – Italien 7-6 efter straffar i Algarve Cup)
Hedvig Lindahl
Julia Roddar – Josefine Rybrink – Emma Berglund – Jonna Andersson
Hanna Bennison – Kosovare Asllani (K) – Elin Rubensson
Sofia Jakobsson – Anna Anvegård – Olivia Schough

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Emma Berglund (FC Rosengård), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (Brighton), Amanda Nildén (Juventus), Linda Sembrant (Juventus)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (Manchester City), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (Everton FC), Stina Blackstenius (Arsenal FC), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (San Diego Wave FC), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Elin Rubensson (BK Häcken), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 7 (senast 2021) | Bästa resultat: Silver (2016 & 2021)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016 & 2021
Världsranking: 2
Högsta ranking: 2 (augusti 2021-)
Flest landskamper: Caroline Seger, 227 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners