Preliminära ansökan till EM i fotboll 2025 inskickad

Under fyra års tid har de nordiska fotbollsförbunden arbetat för att gemensamt göra en stark ansökan till ett kommande stort internationellt mästerskap. Nu har Danmark, Finland, Norge och Sverige, med stöd av Färöarna och Island, lämnat in den preliminära ansökan till UEFA om att få arrangera EM för damer 2025.
- Vi känner oss säkra på att EM i de nordiska länderna kommer bli en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

I den preliminära ansökan som skickats in till UEFA är Stockholm och Göteborg de svenska spelstäderna. Om mästerskapet tilldelas den nordiska ansökan kommer matcher spelas på Tele2 Arena och damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi – samt att EM-finalen spelas på Friends Arena, den största arenan i Norden med möjlighet till 50 000 supportrar på läktarna.

- Stockholm storsatsar på att få fler stora internationella mästerskap till staden. EM 2025 skulle vara en otrolig möjlighet. Förutom att det kommer att spelas internationell toppfotboll på våra arenor har vi också en möjlighet att bidra till utvecklingen av dam- och flickfotbollen i Stockholm. Vi ser det också som en möjlighet att växla upp Stockholm som evenemangsstad och att i tätt samarbete med näringslivet skapa den folkfest ett EM kan bli, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

- Göteborg är Nordens ledande evenemangsstad med lång erfarenhet av stora internationella evenemang mitt i stan. Det ger en svårslagen känsla och möjligheter för människor att träffas. Här finns också nationalarenan för damlandslaget. Det gör det självklart för oss att stå värd för fotbolls-EM, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

De nordiska förbunden har under de senaste åren undersökt vilka alternativ som finns kring arenor, värdstäder, base camps, samt andra viktiga faktorer för att få en fullständig bild över hur mästerskapet kan anordnas på bästa sätt 2025.

Det arbetet fortsätter nu fram till oktober 2022 då en slutgiltig ansökan om EM 2025 ska vara UEFA tillhanda. UEFA:s exekutiva kommitté beslutar sedan i december om vilka som tilldelas mästerskapet.

- Alla nordiska fotbollsförbund är överens om att det är viktigt att arrangera stora mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. Vi känner oss säkra på att ett EM i de nordiska länderna kommer fortsätta stärka damfotbollen och bli en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Presskontakt Stockholm: Erik Engstrand, 076-12 29 140 

Presskontakt Göteborg: Stefan Kraft, 0704-94 18 15

Nationella partners