Jens Gustafsson ny U21-förbundskapten

SvFF har gjort klart med Jens Gustafsson som ny förbundskapten för U21-landslaget. Kontraktet är skrivet över fyra år och Gustafsson tillträder sin tjänst omedelbart.
– Det är ett privilegium att få förtroendet som förbundskapten för det svenska U21-landslaget, säger Jens Gustafsson.

Bilden: Jens Gustafssons första match som U21-förbundskapten blir hemmamatchen mot Irland i EM-kvalet 29 mars.

Jens Gustafsson inledde sin tränarkarriär i Halmstads BK där han gjorde fyra säsonger som huvudtränare. Därefter blev han under en kort period tillförordnad förbundskapten för det ”yngre U21-landslaget” med 94-kullen, totalt blev det två samlingar och fyra landskamper under 2015.

Efter en kort sejour som assisterande tränare i AIK tog han 2016 över rollen som manager i IFK Norrköping där det blev två SM-medaljer på fem säsonger. Förra året skrev han på för kroatiska Hajduk Split. Nu är han tillbaka i Sverige igen och klar som ny U21-förbundskapten, kontraktet sträcker sig över 2025.

– Det är ett privilegium att få förtroendet som förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag som jag känner stor ödmjukhet inför. Nu ser jag fram emot att lära känna ledarteamet, organisationen och förbundet. Att ta del av den kunskapen som finns där och på så vis bli en skickligare tränare, säger Jens Gustafsson.

Claes Eriksson om Jens Gustafsson:
– Jag är jätteglad och nöjd med rekryteringen. Jens har en lång erfarenhet av Allsvenskan och den högsta nivån här i Sverige. Han har även erfarenhet från utlandet efter sin vistelse i Hajduk Split. Han är en tränare som har viktiga grundvärderingar gällande utbildning och långsiktighet. Det känns jättebra att han är på plats. Tillsammans med övriga ledare, med Andreas Pettersson i spetsen, har vi ett ruskigt starkt ledarteam i U21-landslaget.

Under fjolåret inledde U21-landslaget sitt EM-kval och hann spela sju matcher. Sverige leder en haltande tabell med 14 inspelade poäng. En poäng före Italien och fyra poäng före Irland.

Tre matcher återstår i EM-kvalet. Närmast väntar en hemmamatch mot Irland 29 mars. Därefter avslutas EM-kvalet i sommar Luxemburg borta 2 juni och Italien hemma 9 juni.

U21-EM spelas 2023 i Rumänien och Georgien.

Jens Gustafsson

Född: 15 oktober 1978
Spelarkarriär: Kågeröds BoIF, Helsingborgs IF -2000, IK Brage 2001, Högaborgs BK 2002, Falkenbergs FF 2003-09
Tränarkarriär Halmstads BK U17 2010, Halmstads BK U21 2011, Halmstads BK 2011-2014, Tillförordnad förbundskapten yngre U21-landslaget2015, AIK (ass.tränare) 2016, IFK Norrköping 2016-2020, Hajduk Split 2021, Förbundskapten U21-landslaget 2022-
Tränarutbildning: UEFA PRO

Nationella partners