Långintervju med Jens Gustafsson

Under torsdagen presenterades Jens Gustafsson som ny U21-förbundskapten. Här är en första intervju SvFF:s senaste förbundskapten.
– Som ung följde jag med min pappa som också var tränare, jag växte mer eller mindre upp i ett omklädningsrum. Jag insåg rätt tidigt att jag inte skulle nå de drömmarna jag hade som fotbollsspelare och började redan som 20-åring tänka som en tränare, säger Jens Gustafsson.

Jens Gustafsson är uppväxt i det lilla samhället Kågeröd, strax utanför Helsingborg. Som knatte började han lira fotboll i moderklubben Kågeröds BoIF där han spelade fram till att han var 14 år då han bytte till Helsingborgs IF.

Han nådde klubbens A-lag, men lyckades inte ta någon fast plats. Istället blev det flertalet säsonger i Superettan med främst Falkenbergs FF där mittbacken skulle komma att göra nästan 200 matcher.

– Jag tog mig genom Helsingborgs ungdomssektion där jag hade väldigt bra tränare som blev inspiratörer till mig och hamnade i Helsingborgs A-lag som var väldigt starkt på den tiden. Men jag räckte inte riktigt till och i den vevan insåg jag att det var tränarkarriären jag skulle satsa på. Det blev cirka tio år i Superettan med Brage och framförallt Falkenberg, jag har jättegoda minnen från den tiden, säger Jens Gustafsson.

För de som inte har koll, hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag skulle säga att jag var, det vi i dag kallar för ledartyp. Jag var väldigt verbal på planen och hade en förmåga att organisera min omgivning och försöka inspirera och hjälpa laget och individen. Redan i min roll som spelare jobbade jag som jag nu jobbar som tränare, säger Jens Gustafsson.

Jens Gustafsson till höger i duell mot BP:s Thomas Lagerlöf som numera är tränare i Djurgårdens IF.

Hur och när fann du ditt intresse för att bli tränare?
– Jag fick ganska tidigt klart för mig att jag ville prova på tränarskapet. Som ung följde jag med min pappa (Tommy ”Gyxa” Gustafsson) som också var tränare, jag växte mer eller mindre upp i ett omklädningsrum. Jag insåg rätt tidigt att jag inte skulle nå de drömmarna jag hade som fotbollsspelare och började redan som 20-åring tänka som en tränare. Under min aktiva spelarkarriär gick jag alla stegen som jag kunde gå i tränarutbildningen, säger Gustafsson.

Efter säsongen 2009 lade Jens Gustafsson skorna på hyllan, bara månaden senare hade han inlett sin tränarkarriär då han tog över P17-laget i Halmstads BK.

– Jag var ganska snabb in i tränaryrket. Det var kanske lite kontroversiellt att gå från Falkenberg till Halmstad som på den tiden var ett starkt och etablerat allsvenskt lag. Jag gjorde ett år som tränare för klubbens juniorlag, sen skapade Halmstad en U21-trupp som jag ansvarade över i ett halvår innan jag tog över huvudansvaret för A-laget i Allsvenskan.

Efter bara en och en halv säsong som tränare tog den då 32-årige Jens Gustafsson över huvudansvaret för Halmstads BK som låg hopplöst sist i den allsvenska tabellen.

– När jag ser tillbaka på det nu var det ett modigt beslut. Men jag hade god stöttning från kloka människor i Halmstad. Alla stöttade och hjälpte mig på vägen för att bli bättre och bättre, jag kände mig väldigt trygg i det. Sen tror man alltid att man inte är redo när man får chansen, men det är bara att hoppa på det. Jag tror vi hade sju poäng när jag tog över och att vi slutade på 14 poäng, vi kom sist och åkte ut. Därefter gjorde vi ett år i Superettan och kvalade oss upp till Allsvenskan mot Sundsvall som vi sen kvalade oss kvar mot året därpå. Det blev två säsonger i Allsvenskan och 2014 tog vi rejäla kliv, både laget och spelarna utvecklades och växte. Den perioden var väldigt framgångsrik och bra sett till Halmstads position i svensk fotboll.

Som 32-åring tog Jens Gustafsson över huvudansvaret för Halmstads BK:s A-lag i Allsvenskan 2011.

Därefter hamnade Gustafsson på Svenska Fotbollförbundet där han var tillförordnad U21-förbundskapten för det yngre U21-landslaget (för spelare födda 1994 och senare) som startades upp parallellt med året då Sverige vann U21-EM 2015. Totalt blev det tre vinster, ett kryss och hela 14-1 i målskillnad.

– Det var en fantastisk tid på alla sätt och vis. När jag fick gå från Halmstad var det första gången jag fick lämna ett arbete, vilket kan vara ett litet chockerande besked att få. Jag var väldigt tacksam över att jag fick chansen hos SvFF och U21. Att få jobba med så pass skickliga spelare som var med och hur vi presterade i de matcherna, det är en fin erfarenhet. Jag fick även tid att reflektera det året då det inte var så många samlingar. Jag är väldigt glad för den perioden.

Har du någon nytta från den tiden nu när du är tillbaka i U21 igen?
– Att arbeta för ett klubblag jämfört med att jobba på förbundet skiljer sig mycket. Det har nog varit nyttigt att få känna på den skillnaden, nu har jag större vetskap om vad det innebär och kommer väl förberedd inför mitt uppdrag som U21-förbundskapten nu.

Under sin korta sejour i U21 2015 blev det vinster mot Norge, Ryssland och Albanien samt ett kryss mot Finland.

Efter en kort sejour i AIK som assisterande tränare klev han in som manager i IFK Norrköping där han efterträdde Janne Andersson som lämnade för herrlandslaget. Totalt blev det fem säsonger, två SM-medaljer och ett cupsilver för Gustafsson vid rodret.

– Janne hade byggt upp ett väldigt välfungerande IFK Norrköping på alla plan. Det var en otroligt bra vardag och miljö för både spelare och ledare att utvecklas i. Jag kom till en plats som man sällan är med om vid ett tränarbyte mitt i säsong. Det gjorde att jag inte hade för avsikt att sätta min prägel på IFK Norrköping, utan vi skulle fortsätta i den andan som varit och det gjorde vi. Det som kanske utvecklades under tiden var att det kom till en hel del transfers. Vi hade en del spelare som blev attraktiva för andra klubbar vilket gav oss en stark ekonomi. Vi hittade en god balans mellan det och att nå bra resultat. Jag ser tillbaka på tiden jag fick i Norrköping med en oerhörd stolthet.

Under sin tid i Norrköping arbetade han dessutom med bland annat Maths Elfvendal, Dale Reese och Daniel Ekvall som samtliga är en del av herrlandslagets ledarstab.

– Det finns en anledning till att Janne tog med sig de till herrlandslaget. Dels för att det är fantastiska personer, men så klart även för att de väldigt kompetenta inom sina områden. Jag levde med att tappa halva ledarstaben när det var landslagssamlingar. Jag har fått ta del av den kunskapen de har tagit med sig från landslaget och som vi använde i vardagen i Norrköping. Det var en ynnest att få arbeta med dem.

Jens Gustafsson efter en av många segrar under sina fem säsonger i IFK Norrköping.

Efter sin tid i IFK Norrköping bar det av utomlands. Förra året basade han över den kroatiska storklubben Hajduk Split. I november fick han lämna efter 13 matcher och en fjärdeplats i ligan.

– Det var en fantastisk upplevelse från början till slut. Att få vara en del av en så stor klubb som Hajduk Split med många passionerade människor i en annan kultur. Det var berikande att pröva på sitt ledarskap i en sådan miljö, det är något jag kommer att ha med mig hela livet. Redan nu finns det influenser som jag plockar med mig därifrån som har hjälpt mig till att bli bättre.

Vilket slags ledarskap förespråkar du?
– Jag tror på människan. Jag tror på att alla har positiva intentioner och vill göra sitt bästa. Därifrån vill jag som ledare kunna vägleda och hjälpa spelarna att nå sin fulla potential. Jag vill även få de att förstå värdet att vara en bra lagkamrat och göra det som blir bäst för laget.

Under torsdagen stod det klart att Gustafsson skrev på ett fyraårskontrakt med SvFF. Hans tjänst inleds omgående och nu väntar en hektisk period inför första samlingen i mars där Irland står för motståndet på hemmaplan 29 mars.

– Det har varit kul att få en kort liten inblick i vardagen hos SvFF. Från och med nästa vecka är det mer skarpt läge. Jag vill sätta mig in i hur förbundet är som organisation, men framförallt lära känna ledarna i U21-landslaget. De har redan ett väluppbyggt arbetssätt, det finns ingen anledning att ändra på det. De får lära hur vi har arbetat så får jag förhålla mig till det och sätta min prägel på min roll. Jag kommer även att se och bedöma aktuella spelare fram till vår samling i mars.

Vad kan du säga om U21-landslaget i dagsläget?
– Det arbetet som väntar mig nu är att skapa en starkare bild av spelarnas individuella skicklighet och lagets utmaningar. Jag kan snabbt konstatera att det finns enormt mycket talang och skicklighet i det här laget. Vi ska vara stolta över hur vi utbildar spelare i Sverige. I dag är spelarna väldigt långt fram i sin utbildning och skicklighet. Klubbarna gör ett fantastiskt gott jobb över hela landet.

Efter sju matcher står Sverige på 14 poäng och toppar en haltande tabell. Tre matcher återstår mot Irland, Luxemburg och Italien i kampen om en plats till U21-EM 2023 i Rumänien och Georgien.

– Vi ska se till att göra vårt yttersta för att prestera så bra som möjligt i de här tre avslutande omgångarna. Därefter får vi se vart vi landar och se om det finns möjlighet att ta oss vidare till EM-slutspelet.

Nationella partners